Jump to content

Ödüllü 35 yönetmenden 60. yıl için ortak yapım


mavikiz

Recommended Posts

Dünyaca ünlü 35 yönetmen Cannes’ın 60. yıldönümünü kutlamak amacıyla ortak bir filme imza attılar. “Chacun Son Cinema” (Herkesin Kendi Sineması) adlı yapım için, 3’er dakikalık kısa filmler hazırlayan 35 yönetmenin 16’sı Cannes’da Altın Palmiye almış; diğerleri ise hem Cannes’da hem de başka uluslararası festivallerde çeşitli ödül ve mansiyon kazanmış usta isimler.

266482.jpg

Cannes Film Festivali’nin 60. yılı için özel olarak sipariş edilen film için 25 ülkeden 35 ödüllü yönetmenin her biri, yaklaşık üç dakikalık, “sinema salonlarından esinlenerek, şu anda kafalarından geçenleri” anlatan kısa metrajlı bir film çekti. Ünlü yönetmenlerin çektiği bu filmler, daha sonra ortak film haline getirildi. Ortak film, festivalde gösterilirken, Fransız televizyonlarından da canlı yayımlandı.

“Chacun Son Cinema” adlı filmin galası bu yılki festivalin en görkemli açılışlarından biriydi. Cannes’da basının karşısına çıkan ve birlikte poz veren 35 yönetmen arasında David Cronenberg, Roman Polanski, Ken Loach, Coen kardeşler, Atom Egoyan, Wim Wenders, Nanni Moretti, Takeshi Kitano, Wong Kar Wai, Michael Cimino, Jane Campion ve Gus Van Sant gibi isimler vardı.

Festivalin en kalabalık basın toplantısı da yine “Chacun Son Cinema” için düzenlenen basın toplantısıydı. Her yönetmenin kısaca söz aldığı ve sorulara yanıt verdiği toplantı neşeli anlara da sahne oldu. David Cronenberg, “Hepimiz aynı dezavantaja sahiptik. Çünkü kimse diğerlerinin filmini görmemişti. Atom Egoyan’ın filminin çok kötü olduğunu duydum ama başka bir şey de bilmiyorum” dedi.

Her biri üç dakikalık bölümlerden oluşan “sinema” temalı filmin galası için ‘Kırmızı Halı’ya çıkan sinemacılar, festival sarayının ünlü basamaklarında bir araya gelerek poz vermeyi de ihmal etmediler.

“Chacun Son Cinema” (Herkesin Kendi Sineması) 6 Haziran saat 22.00’de CNBC-e’de yayınlanacak.

Filme katkıda bulunan ünlü yönetmenler

Theo Angelopulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion, Yusuf Şahin, Chen Kaige, Michael Cimino, Ethan ve Joel Coen, David Cronenberg, Jean-Pierre ve Luc Dardenne, Manoel de Oliveira, Raymond Depardon, Atom Egoyan, Amos Gitai, Hou Hsiao Hsien, Alejandro Gonzalez Inarritu, Aki Kaurismaki, Abbas Kiarostami, Takeshi Kitano, Andrei Konchalovsky, Claude Lelouch, Ken Loach, Nanni Moretti, Roman Polanski, Raoul Ruiz, Walter Salles, Elia Suleiman, Tsai Ming liang, Gus Van Sant, Lars Von Trier, Wim Wenders, Wong Kar wai, Zhang Yimou.”

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...