Jump to content

Teğmen Mehmet Şevki’nin Galiçya anıları


mavikiz

Recommended Posts

Araştırmacı Kansu Şarman tarafından yayına hazırlanan kitapta, Galiçya cephesi ile ilgili çok sayıda fotoğraf ve belge de ilk kez tarih meraklılarına sunuluyor.

265903.jpg

Galiçya... Birinci Dünya Savaşı’nda bir cephe... Pek çok kişinin adını duysa da, yerini bilmediği uzak bir bölge. Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın müttefik Alman ve Avusturyalılara destek için en seçkin birlikleri yolladığı, Doğu Avrupa’da bir cephe.

Galiçya’da çarpışan Mülazım (Teğmen) M. Şevki Yazman, anılarında, bu az bilinen cepheyi sadece savaş tarihi açısından değil, tüm yönleriyle anlatıyor.

Yazman Galiçya cephesi hatıralarında Anadolu ve Balkan köylerinden gelen erlerin dilinden dinine, yemeğinden âdetlerine tümüyle yabancısı oldukları bir dünyayı keşiflerini sıradışı bir üslupla aktarıyor. Cephede müttefikleri hayran bırakan bir sorumluluk duygusu; cephe gerisinde meslektaşlar ve yöre halkıyla kurulan dostluklar kitabın sayfaları arasında yer buluyor.

Araştırmacı Kansu Şarman, ilk baskısı 1928 yılında ‘Mehmetçik Avrupa’da’ adıyla yapılan anıları, Galiçya cephesi hakkında ayrıntılı bilgiler, çoğunluğu ilk kez gün ışığına çıkan fotoğraf ve belgeler ekleyerek yeniden yayına hazırladı.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan ‘Kumandanım Galiçya Ne Yana Düşer” adıyla yayımlanan kitap, savaş kadar savaşanları ve savaşanların her şeye rağmen, yaşama sevincini nasıl koruduklarını anlatan bir belge.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...