Jump to content

Fatih Sultan Mehmed Han'ın Bosna ruhbanlarına verdiği ahidname


Def@ult

Recommended Posts

Fatih Sultan Mehmed Han'ın Bosna ruhbanlarına verdiği ahidname

Osmanlı ordusu bir bölgeyi fethettiği zaman, adil bir yönetim anlayışıyla, o bölge halkının canının, malının, namusunun, dini inanç ve temel haklarının korunmasına büyük önem verirdi. Bizzat padişahın kendisi bu konuda Müslüman olmayan unsurlara yazılı ahidname verir, haklarının korunacağını devletin en üst düzey resmi belgesi olan fermanla teyid ederdi. Aşağıda metnini sunduğumuz ahidname bu anlayışın tarihi delillerinden birisidir.

Fatih Sultan Mehmed, 1478’de verdiği ahidname ile, Bosnanın Foynitçe Manastırı’ndaki rahiplerin dini hayatlarına hiçbir müdahalede bulunulmayacağına bizzat kendisi kefil olmaktadır. Bugün aslı Foynitçe Manastırı’nda bulunan ahidname o topraklarda, ilk insan hakları ve adalet fermanı olarak da tanımlanmaktadır.( İlk gittiğimde papaz efendi göstermemişti daha sonra gittiğimde ise Macaristandan geldiğimi söyledim o zaman görebildim bu ahidnamenin orjinalini)

Günümüz Türkçesiyle Ahidname

“Ben Fatih Sultan Han, bütün dünyaya ilan ediyorum ki; kendilerine bu padişah fermanı verilen Bosnalı Fransiskenler himayem altındadır ve emrediyorum:

Hiç kimse ne bu adı geçen insanları, ne de onların kiliselerini rahatsız etmesin ve zarar vermesin. İmparatorluğumda huzur içinde yaşasınlar. Bu göçmen durumuna düşen insanlar özgür ve güvenlik içinde yaşasınlar. İmparatorluğumdaki tüm memleketlere dönüp korkusuzca kendi manastırlarına yerleşsinler.

Ne padişahlık eşrafından, ne vezirlerden veya memurlardan, ne hizmetkarlarımdan hiç kimse bu insanların onurunu kırmayacak ve onlara zarar vermeyecektir. Hiç kimse bu insanların hayatlarına, mallarına ve kiliselerine saldırmasın, hor görmesin veya tehlikeye atmasın. Hatta bu insanlar başka ülkelerden devletime birisini getirirse onlar da aynı haklara sahiptir.

Bu padişah fermanını ilan ederek burada, yerlerin, göklerin yaratıcısı ve efendisi Allah, Allah’ın elçisi aziz peygamberimiz Muhammed ve 124 bin peygamber ile kuşandığım kılıç adına yemin ediyorum ki; emrime uyarak bana sadık kaldıkları sürece tebaamdan hiç kimse bu fermanda yazılanların aksini yapmayacaktır.”

Alıntıdır.

Saygılarımla..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...