Jump to content

Urfa’dan Kerkük’e Esintiler


tarihogretmeni

Recommended Posts

59787.jpg

Şanlıurfa’nın yetiştirdiği ünlü sanatçı Mehmet Özbek Kerküklü sanatçı Abdurrahman Kızılay’ın katılımı ile Şanlıurfa Devlet Türk Halk müziği Korosunun sunduğu “Urfa’dan Kerkük’e Esintiler” Konseri Devlet Su İşleri Konferans salonunda gerçekleştirildi. 800 kişilik konferans salonu dolunca yüzlerce kişi dışarıda konseri dinlenmek zorunda kaldı.

Konserde Mehmet Özbek yaptığı açılış konuşmasında “Umudumuz gençler sizlerle birlikte olmanın bir kez daha mutluluğunu yaşıyorum. Bu salonun bir gün tekrar böyle dolacağını tahmin ediyordum. Tabiki bu sanatsever insanların memleketi olan urfa’da bu salonlar artık küçük geliyor.” Dedi.

Konserde Şanlıurfalı sanatçı Mehmet Özbek Saddam Hüseyin tarafından Kerkük kalesinin yıkılması üzerine bestelediği “Can Kerkük Canan Kerkük Her söze Kanan Kerkük” isimli türküyü de okudu ve izleyicilerden büyük alkış aldı.

Kerküklü sanatçı Abdurrahman Kızılay ise “Kerkük Nice Kerkük Allah’tan imdat diler her gün her gece Kerkük, Kerkükün tapusu biz kurduk yapısını yüzbin yabancı gelse vermenik tapusu adlı türkü ise izleyiciler tarafından büyük alkış topladı. Daha sonra iki sanatçı da Şanlıurfa ve Kerkük yöresine ait türküleri seslendirdiler.

Şanlıurfa Vali Vekili Dr.Yalçın Yılmaz konser sonunda Mehmet Özbek Kerküklü sanatçı Abdurrahman Kızılay’a günün anısına Şanlıurfa Valiliğinin plaketini verdi. Şanlıurfalı sanatçı Mehmet Özbek Kerküklü sanatçı Abdurrahman Kızılay ve Şanlıurfalı bestekar Abdullah Balak’ın birlikte okudukları türkülerle izleyiciler coştu ve büyük alkış aldı.

Kerküklü sanatçı Abdurrahman Kızılay “Her gün televizyonlarda seyrediliyor bombalar patlıyor. İnsanlarımızız kaçırılıyor. Kaçırılanlardan para da alıyorlar. Öldürüyorlar. Tekrar aylar sonra para ve fidye istiyorlar. Zulüm son safhasına varmış, Kerkük’ten bir arkadaşım geldi. Kerkük’te diyor durum çok kötü birilerinin bu işe artık el atması lazım o da kimdir. Bizim yegane ümidimiz Türk Devletidir. İnşallah bir çare bulurlar Kerkük’teki duruma. Şanlıurfa benim için Kerkük şehri gibi, çünkü çok seviyorum. 84’den beri geliyorum konser veriyorum. Urfalılar Dayımız sayılırlar. Sağolsunlar bizi kucaklıyorlar.” Diye konuştu.

Mehmet Özbek ise bir defa bu iki ilimiz Azeri Kültür sahası içersinde olan çok değerli ve bu kültürün özünü taşıyan iki şehir, edebiyatları ve müzikleri bu söylediklerimi doğrulmayacak olan prensipler zaten Kerkük 82-83 yıl önce çizilen sınırla Türkiye’den ayrılmış olan bir şhir sadece, Kerkük değil Kuzeyde Telafer’le bizim Kısas köyünün insanlarını birbirinden ayıramazsanız duygu ve düşünce ile dille, aşağı güneye indiğinizde Kerkük halkı ile Urfa halkının şivesi ile düşüncesi ile kültürü ile birbirinden ayıramazsanız… Urfa’da bulunmamızın zevkini ve onurunu yaşıyorum. Benim için Urfa’ya gelmek çok farklı bir tat, çok farklı bir lezzet, Urfalı dostlarla Urfalı sanatçılarla birlikte olmak daima özlemini çektiğim bir durum. O bakımdan burada bulunmaktan çok memnunum. Biz bu hoyratları 40 yıl önce söylediğimizde ‘Kerkük türkü ve hoyratlarını’ diye sitem etmişlerdi. Serzenişte bulunmuşlardır. Ama biz o zamanlardan bugünü görmüştük. Kerkük’ü devamlı hafızamızda taşıyalım ve kazıyalım diye o türküleri okumuştuk.” dedi.

haber7

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...