Jump to content

Sapphire tam gaz: DirectX 9 ve AGP için yeni modeller geliyor


C@NgO

Recommended Posts

Sapphire tam gaz: DirectX 9 ve AGP için yeni modeller geliyor

Bir süredir ekran kartı dünyasının tüm dikkatleri DirectX 10 üzerine yoğunlaşmış olmasına rağmen son kullanıcıyı memnun edecek türde oyun ve uygulama desteğinin en azından şu an için olmaması ve piyasaya çıkan DirectX 10 uyumlu ilk ekran kartlarının fiyatlarının da kullanıcıların büyük bir kısmı için yüksek sayılması gibi faktörlerden dolayı DirectX 9 tarafında açıkçası satışlar çokta olumsuz etkilenmiş değil. Bunu gören firmalar da ürün gamlarını yeni modeller ile geliştirerek pazardan olabildiğince büyük bir pay kapma gayretindeler.

x1650-GT-sapphire-01a.jpg

Sadece AMD-ATi odaklı çalışan yegane firma olan ve özellikle ATi tabanlı ekran kartları ile adından sıkça söz ettiren Sapphire'in DirectX 9 ve AGP platformuna yönelik olarak kullanıcılarına yeni sürprizleri var. Firmanın ilk yeni modeli, haberini daha önce verdiğimiz ATi'nin yeni hazırladığı çözümü X1650GT'yi (80nm RV560 + 24 adet Shader motoru) temel alıyor. Temel özellikleri itibariyle X1650XT ile aynı olan X1650GT'nin en büyük farkı sahip olduğu saat hızlarında yatıyor.X1650XT modeline göre daha düşük saat hızları ile gelen X1650GT'nin özellikle grafik işlemcisinin hızı ciddi şekilde düşürülmüş. Zira saat hızlarına baktığımızda, grafik işlemci için 525MHz, bellek için ise 1380MHz'lik değerler bizi karşılıyor. Sapphire'in yeni modeli Radeon X1650GT'de aslında XT ve GT modelleri arasındaki tek farkın saat hızlarında olduğunun altını çizercesine abisi ile aynı PCB ve soğutma ünitesini (Soğutma ADDA firmasına ait) kullanmakta. 256MB GDDR3 bellek ile gelecek Sapphire'in yeni modelinin yurt dışı fiyatının ortalama 90$ seviyesinde olması bekleniyor. Bu arada üzerinde durmakta fayda var, X1650GT modelinin özellikle OEM pazarında satılması beklenirken az sayıda firmanın X1650GT modelini piyasaya süreceği (ilk gelen bilgilere göre, Sapphire ve TUL) bildirilmekte.

sapphire-x1950-pro-new-revsion-01.jpgsapphire-x1950-pro-new-revsion-02.jpg

Sapphire'in iki X1950 Pro modeli de yanyana. Sol tarafta yer alan piyasaya ilk çıkan model, sağ taraftaki model ise Sapphire'in elden geçirdiği yeni X1950 Pro

Sapphire'in bir diğer yeni modeli ki aslında ona eski-yeni model de diyebiliriz, zira firma, şu an piyasada satılmakta olan Radeon X1950 Pro modelini elden geçirerek yeniledi. Bilindiği üzere Sapphire'in en büyük özelliği, kartlarında genellikle ATi'nin standart tasarımına sadık kalmakla birilikte çözümlerini son derece rekabetçi fiyatlar ile piyasaya sunabilmek. Firma geçtiğimiz yıl ATi'nin ciddi başarı yakalayan ve masaüstüne yönelik olarak hazırlanmış 80nm üretim teknolojisi ile üretilen ilk grafik işlemci olan RV570'i kullanan kendi X1950 Pro modelini yeniledi. Firmanın bu yeniliği yapmasına yönelik gösterilen en önemli etken ise kendi X1950 Pro modelinin rakip firmaların benzer çözümlerine göre daha az hız aşırtma (overclock) olabilmesiymiş.. Zira gelen yorumlara göre, Sapphire'in ilk hazırladığı Radeon X1950 Pro modelinin kullandığı dijital güç sistemi dolayısıyla özellikle volt-mod gibi uygulamaların verimli yapılamaması gibi etkenlerin de ön plana çıkmasıyla kartın güç yönetim sisteminde değişiklik yapılma ihtiyacı duyulmuş. Ayrıca kart üzerine kimyasal kapasitörlerin kullanımına da geçilmiş. Ek olarak güç bağlantı noktasının da yeri değiştirilmiş. Kart üzerindeki değşiklikler bunlardan ibaret değil. Sapphire ilk X1950 Pro modeli üzerinde kullandığı soğutma ünitesinde de bir takım değişikliklere gitmiş ve özellikle ortaya daha hoş bir tasarım çıkmış. Kart üzerindeki en önemli değişikliklerden biri de bellek tarafında yaşanmış. İlk X1950 Pro modelinde 1.2ns'lik bellek kullanan Sapphire yeni modelinde 1.4ns'lik bellek kullanmayı uygun görmüş. 256MB GDDR3 bellek ile gelen, 575/1380MHz saat hızlarına sahip olan Sapphire'in yeni modelinin kısa bir süre içerisinde yurt dışında ilk çıkan X1950 Pro modelinden daha uygun bir fiyata yaklaşık 150-160$ arası fiyat etiketi ile satışa çıkması bekleniyor.

Sapphire-radeon-x1950-pro-ultimate-agp-01.jpg

Sapphire X1950 Pro Ultimate

Firmanın son bombası ise AGP kullanıcılarına yönelik. Ülkemizde son dönemde AGP kart denildiğinde büyük bir ihtimalle kullanıcıların büyük çoğunluğunun aklına ilk gelen firma Sapphire olacaktır. ATi'nin hazırladığı neredeyse tüm AGP çözümlerini vakit kaybetmeden piyasaya süren firma, daha önce satışa sunduğu X1950 Pro AGP modelinin özel soğutmalı olan yeni X1950 Pro Ultimate AGP modelini de kısa bir süre içerisinde pazara sunmaya hazırlanıyor. Açıkçası yeni model bize pekte yabancı gelmedi doğrusu. Zira aynı model daha önce PCIe arabirimi içinde hazırlanıp piyasaya sürülmüştü. X1950 Pro Ultimate AGP'nin en büyük özelliği sahip olduğu Zalman'ın bakırdan imal edilen VF-900cu soğutucusu. Standart soğutma çözümüne göre kartın daha sessiz çalışmasını sağlayan Zalmanın soğutucusu yine standart X1950 Pro soğutmasına göre kartın sıcaklığını ortalama olarak 14 derece aşağıya çekebiliyor. Açıkçası Sapphire özel bir soğutma ile donattığı X1950 Pro Ultimate AGP modelinde saat hızlarına yönelik yapılacak hız aşırtma operasyonunu ise son kullanıcıya bırakmış. 512MBGDDR3 bellek ile gelen bu yeni modelin yurt dışı satış fiyatının 300$ civarı olacağı tahmin ediliyor. Bu arada belirtelim, AGP tarafında an itibariyle en hızlı kart, GeCube firmasının ürettiği saat hızları arttırılmış X1950XT AGP modelidir.

Donanımhaber

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...