Jump to content

İplik iplik dünya tarihi


tarihogretmeni

Recommended Posts

tarih.jpg

İlmek atmayı yeryüzünde onun kadar seven başka biri var mıdır acaba? Ispartalı portre halı ustası Ahmet Aksakal’ın, halıya dokumadığı devlet adamı yok gibi. Albert Einstein’la ‘Dünyamızı Aydınlatanlar’ serisine başlayan Aksakal, 25 civarında bilim adamının portresini halıya dokuyacak.

Dünya genelinde birçok başbakanın, bakanın ve devlet büyüğünün resimlerini halıya dokuyan Ispartalı ünlü portre halı ustası Ahmet Aksakal, Çanakkale Zaferi’ni de Isparta halısına nakşetti. Kurtuluş Savaşı’nı da halıya resmetmek isteyen Aksakal, emekliye ayrılmadan ‘Dünyamızı Aydınlatanlar’ isimli projesini de hayata geçirebilmek için çalışıyor.

Isparta’da 35 yıldır dünya genelindeki ünlü isimleri halıya işleyen Ahmet Aksakal, 8 ay önce başladığı projeyle Çanakkale Zaferi’ni 6 parça halıya dokudu. İstiklal Marşı’nı da notalarıyla halıya dokuyan Aksakal; saray halılarının, modern halıların ve bilimadamlarının portrelerini hazırladı. Atatürk başta olmak üzere çok sayıda Türk ve yabancı devlet başkanı, işadamı ve sanatçının portresini halıya işleyen 73 yaşındaki halı ustası, ‘Dünyamızı Aydınlatanlar’ isimli yeni projesinde 25 civarında bilim adamının portresini halıya dokumaya çalışıyor. Proje desteği için TÜBİTAK’a başvuran Aksakal, ilk olarak Albert Einstein’ın portresini dokudu. Aksakal, portrenin alt kısmına Einstein’ın, “Bilmek istediklerim Tanrının düşünceleri. Diğerleri ise sadece ayrıntıdır.” sözünün İngilizcesini yazmış. Eski ABD Başkanı Henry Ford, Gutenberg, Galileo, Pascal, Mendel, Newton, Kepler, Marconi, Fleming, Curie, Watt, A. Graham Bell ve Rontgen gibi bilim adamlarının portreleri de dokunacak diğer isimler. Bilime ve bilim adamlarına olan borcunu böyle ödeyebileceğini söyleyen Aksakal, “Kısa bir süre için bile olsa elektrik kesildiğinde dünyamız kararıyor. Edison’a olan borç ödenebilir mi? Hasta olduğumuzda kullandığımız antibiyotik bizi iyileştiriyor. Fleming’e sağlığımızı borçluyuz. Onlar olmasaydı ne yapardık?” diyor. Aksakal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektupla projesini anlatmış. Bu halıları Batı ülkelerinde sergilemek istediğini belirten Aksakal, Erdoğan’a bu projeyi finanse edecek gücü olmadığını da söylemiş.

Ünlü isimlere dokuduğu halılarda 500 civarında renk kullanan Aksakal, motif, desen veya renk tercihi için portreyi alacak müşterisiyle de görüşüyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ipek üzerine yün halı portresini dokuduğunu belirten portre halı ustası, Başbakan Erdoğan’ın 111 çeşit ip kullandığı halı portresini 13 kişilik bir ekiple 7 ayda hazırlamış. İki Atatürk portresi dokuyan halı ustası, portresinde Atatürk’e hitaben, “Bir güzel dünya bırakmışsın bizlere. Sana olan borcum bitmedi.” diyor. Duvar halıları arasında 10 kıta halinde dokunmuş İstiklal Marşı da yer alıyor. İstiklal Marşı’nın kıyı motifinde ise notalar bire bir aslına uygun şekilde yer alıyor. Özellikle bu eserlerinin tanıtımı ve pazarlanması aşamasında devlet büyüklerinden destek istediğini ifade eden Aksakal, satışta yardım edilirse kendi imkanlarıyla projesini gerçekleştirebileceğini söylüyor. ABD başkanları Bill Clinton ve George W. Bush’u da halıya resmeden Aksakal, Kuveytli bir halı tüccarının siparişi üzerine eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in pamuk üzerine yün portresini de dokumuş. Aksakal’ın halıya aktardığı ünlü kişiler ve sahneler ise şöyle: Micheal Jackson, Tarkan, Fatiha Sûresi, dibekte bulgur döven köy kadınları.

Ispartalı halı ustası Aksakal, son olarak dokuduğu Çanakkale Destanı’nı anlatan 6 tablo halıyı 92’nci yıldönümü kutlamaları için Çanakkale’de sergiledi. Aksakal, bu halılarla zafer anılarının ölümsüzleştirileceğine inanıyor. 16 kişiyle 8 ayda bitirilen tablolarda Mustafa Kemal Atatürk’ün hafızalara yerleşen cephedeki resmi yer alıyor. Diğer halılarda ise yerde üst üste, yan yana yatan şehitler, Seyit Onbaşı’nın 115 okkalık mermiyi sırtlaması, Trakya köylülerinin kağnılarla cepheye mühimmat ikmali yapması ve Çanakkale’deki sembolik mezarlar işlenmiş. Portre halıların kenarına ise savaşı hatırlatan gemi, top, tüfek, mayın, mermi, çapa, kazma ve kürek gibi askerî malzeme figürleri işlenmiş. Çanakkale’yi halıya resmeden Aksakal, “Bu, bizim için canlarını feda eden şehitlerimize bir borcumuz.” diyor.

zamanpazar

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...