Jump to content

Ünlü sesler arşivleniyor


tarihogretmeni

Recommended Posts

aunl_byk0dc4de260db75ed2.jpg

Şair, yazar, ses sanatçısı, politikacı, devlet adamı, televizyoncu ve gazeteci ünlülerin sesleri Türkiye Ses Bankası'nda arşivleniyor

Dünden bugüne sesini milyonlara duyuran şair, yazar, ses sanatçısı, politikacı, devlet adamları, televizyoncular ve gazeteciler gibi ünlülerin sesleri Türkiye Ses Bankası'nda toplanıyor. Dergiden gazeteye, bilimsel makalelerden araştırmalara, kitaptan tarihi el yazmalarına ve hatta afişlere kadar birçok belgeyi bir arada tutan Milli Kütüphane'de şimdi de ünlülerin sesleri arşivleniyor. Milli Kütüphane bünyesinde oluşturulacak olan Türkiye Ses Bankası için taş plaklar, CD'ler, kasetler, radyolar ile TRT ve çeşitli televizyon kuruluşlarından elde edilen bantlar kaynak oluşturuyor. Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, “Ünlü olan herkesin sesini toplamak, bunları bantlarda ve CD'lerde saklamak, bilgisayar ortamına aktarmak istiyoruz. Bu kayıtları, milli kütüphane bünyesinde kuracağımız Ses Bankası'nda toplayacak ve araştırmacıların hizmetine sunacağız” dedi.

TAŞ PLAKLAR TOPLANIYOR

Cumhuriyet döneminin eğitim, bilim, kültür, sanat, siyaset, edebiyat ve diğer alanlarındaki gelişmelerini içeren röportajları da 'sözlü tarih' başlığı altında topladıklarını ifade eden Acar, “Bu çalışma kapsamında, Kemalettin Tuğcu, Rauf İnan, Kasım Gülek, Reha İsvan, Muammer Sun, Adnan Cemgil, Fuat Bayramoğlu gibi şair, sosyolog, siyasetçi ve müzisyenlerden yaklaşık 60 aydının röportajını kaydettik” diye konuştu. Acar, “Yüzyıl sonra taş plaklar hakkında araştırma yapmak isteyen bir kişi, Milli Kütüphane'ye geldiğinde biz ona 'Taş plak budur' diye gösterebilmeli, sesli olarak da bilgisayardan dinletebilmeliyiz” dedi.

Hafız Burhan'dan Münir Nurettin'e

Bugüne kadar plak, kaset, bant ve CD'den oluşan 7 bin adetlik koleksiyona sahip olduklarını ifade eden Acar'ın verdiği bilgiye göre, taş plaklardan 100'ü İngilizce, 55'i İspanyolca, 30'u Almanca, 10'u Rusça. Diğer taş plaklar ise Şukufe Hanım, Hafız Burhan, Hafız Sami, Hamiyet Yüceses, Tanburi Cemil Bey, Hafız Osman, Kemani, Âmâ Recep, Hamiyet Yüceses, Münir Nurettin Selçuk, Sadettin Kaynak, Zeki Müren, Ermeni asıllı Udi Hırant ve Hacer Buluş gibi sanatçıların plaklarından oluşuyor.

Yeni Şafak

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...