Jump to content

Uçan Süpürge başlıyor!


tarihogretmeni

Recommended Posts

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin onuncu yılı olması ve içerik zenginliği nedeniyle 10-20 Mayıs 2007 tarihlerinde olmak üzere on günlük bir programla Ankaralı sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

91049ucansupurge.jpg

Festival programının çerçevesi belirlenmiş olmakla beraber düzenlemeler ve detaylar üzerine çalışmalar sürmektedir. Ana başlıklar şu şekilde belirlenmiştir: Sinemamız, Sinema Tarihinden, 10 Yılın En İyileri, Her Biri Ayrı Renk, Bir Ülke, Toplu Gösteri, Belgeseller, Kısa Olmazsa Olmaz, Canlandırma.

Yukarıda başlıklara ek olarak konferans ve paneller de bulunmaktadır. Festivale konuk olarak katılacak yönetmen ve oyuncular film gösterimlerinin ardından izleyici ile buluşacak ve film üzerine söyleşeceklerdir.

Image Film gösterimleri sinemalarda ücretli olarak yapılacak, sinemalardaki kısa film gösterimleri ve kültür merkezlerinde yapılacak gösterimler ve paneller ücretsiz olacaktır.

Festivalin ana başlıkları

Sinemamız

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali olarak sinemada kadın emeğinin görünür kılınmasını önemsiyoruz. Sinemaya emek veren kadınlara ilişkin belgelerin öneminin farkındayız ve şu an bu belgelerin yetersiz kaldığını biliyoruz. Bu bölümümüzde yaptığımız araştırma, belgesel çekimi, kitap, sergi gibi etkinliklerle sinema tarihimizin eksik kalmış yüzünü tamamlamaya çalışıyoruz. Bugüne kadar sinema tarihimizin yazılmasına katkıda bulunmak, kayıp bilgi ve belgeleri ortaya çıkarmak amacını gütmektedir.

Bu bölümde Onur Ödülü’nü alan oyuncunun oynadığı önemli filmlerden ve Bilge Olgaç Başarı Ödülü sahiplerinin emek verdiği sinema filmlerinden oluşan bir seçki seyirciyle buluşturuluyor.

Her biri ayrı renk

Bu bölümde, farklı ülkelerden farklı kadın yönetmenlerin son yıllara ait uzun metrajlı filmlerine yer verilmektedir. Yönetmenler ve bazı filmlerin oyuncuları, senaristleri festivalin konuğu olarak Ankara’da bulunmakta ve sinemalarda filmlerinin gösterimi sonrası seyircilerle söyleşi gerçekleştirmektedirler.

Dünya festivallerinde de bol ödül almış ve seyircinin haklı beğenisini kazanmış son 2 yılda çekilmiş filmlerin yer aldığı bu bölüm geleceğin ustalarıyla şimdiden tanışma fırsatı sunuyor.

ImageAyrıca bu bölümdeki filmler FIPRESCI jürisi tarafından değerlendirilmekte ve aralarından seçilen bir filme “En İyi Film” ödülü verilmektedir.

Sinema Tarihinden

Bu bölümde sinema tarihine geçmiş öncü kadın yönetmenlerin toplu gösterilerini gerçekleştiriyoruz. Her sene dünya sinemasından seçilen bir kadın yönetmen hakkında ayrıntılı çalışma yapılmakta, filmleri seyirci ile buluşturulmakta ve yönetmenin sineması hakkında bir uzman festivale davet edilerek bilgilerini festival izleyicisi ile paylaşması sağlanmaktadır.

Bugüne kadar, izleyicimize sunduğumuz Alice Guy, Agnes Varda, Germanine Dulac, Dorothy Azner ve Maria Luisa Bamberg gibi bir çok önemli kadın yönetmeni izleyiciyle buluşturduk. 10. festival için çalışmaları yürütülen isim ise Esfir Shub.

On yılın en iyileri

Dokuz başarılı yılı geride bırakmış olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, dokuz yıllık birikimini bu bölümde özetliyor. Onuncu yıla özel alarak açılan bu bölümde festival danışma kurulunun ortak kararıyla seçilen geçmiş festivallere ait en iyi 5-8 film Ankaralı sinemaseverlere sunulacak.

Toplu Gösterim

Bu bölüm yaptığı çalışmalarla dünya sinemasında önemli bir yer edinmiş olan yakın tarihimizden bir kadın yönetmen ya da oyuncunun filmlerinin toplu olarak gösterilerek yakından tanınması amacını taşır.

Toplu gösterimi yapılan yönetmen ya da oyuncu festivale davet edilmekte, basın mensupları ve izleyicileri ile biraraya getirilmektedir.

Bir ülke

Bu bölümde, her yıl farklı bir ülkenin kadın yönetmenlerinin çektikleri filmleri izleyiciyle buluşturuyoruz. Bugüne kadar Almanya, İngiltere, İspanya, Portekiz, Finlandiya, Rusya sinemalarından örnekler sunduğumuz bu bölümde ülke sinemalarına kadın bakış açısıyla yaklaşmayı amaçlıyoruz.

Belgeseller

Belgesel filmlerin revaçta olduğu bu dönemlerde festival komitesinin eline dünyanın dört bir tarafından yüzlerce belgesel film ulaşıyor. Büyük bir titizlik ve zorlukla aralarından seçtiklerimizle oluşturulan bu bölüm belgesel sinema alanında çalışan ve takibini yapan seyirciye önemli bir pencere açıyor. Son yıllarda Türk Belgesel Sineması’nın kadın yönetmenlerinin başarılı çalışmalarını görmek büyük bir keyif vermekte.

Kısa olmazsa olmaz

Kısa filmle sinemaya adım atan sinemacıların yüreklendirilmesi, dünyanın dört bir yanından gelen öğrenci ve profesyonellerin çektiği kısa filmlerin bir arada izleyiciye sunulması amacı ile gerçekleştirilmektedir. Kısa filmler sinemalarda seyircilere ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Kısa Film Öykü Yarışması (Atölye Çalışması)

Her sene tüm Türkiye’yi yazmaya ve yazı aracılığı ile öykülerini hatırlamaya, sahiplenmeye, biriktirmeye, belgelemeye özendirmeyi amaçlayarak bir yarışma düzenlenmektedir: “Kısa Film Öyküsü Yarışması”. Yarışma festival tarihinden 6 ay önce duyurulmakta ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen kısa film öyküleri değerlendirilmektedir. Festivalden 2 ay önce ise elemeyi geçenler açıklanmaktadır.

Elemeyi geçenler festivalin konuğu olarak Ankara’ya davet edilmekte ve Işıl Özgentürk yönetmenliğinde yapılan “Senaryo Nasıl Yazılır” atölye çalışmasına katılmaktadır. Bu atölye çalışması ile senaryo yazmaya ilgi duyan her yaş ve kesimden insana bu işin tekniğini öğrenme fırsatı sunulmaktadır.

Paneller

Bu bölümdeki etkinlikler ile amaçlanan sinema ile gündemde olan ya da gündeme getirilmesi gereken konuları sinemanın içinden insanlarla konuşmak, tartışmak, etkin bir biçimde bilgi aktarımını sağlamaktır.

Her sene festivalin içeriğine uygun olarak sinema sanatçılarının, akademisyenlerin, uzmanların, öğrencilerin ve sinema severlerin katıldığı paneller düzenlenmektedir.

Ödüller

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 2003 yılından başlayarak gelenekselleştireceği iki ayrı ödül vermeye başlamıştır: Uçan Süpürge Onur Ödülü, Uçan Süpürge Bilge Olgaç Başarı Ödülü

Uçan Süpürge Onur Ödülü, her yıl Ülkemiz sinemasına uzun yıllar emek vermiş bir kadın oyuncu ve/veya yönetmene verilmektedir.

Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ise sinemanın değişik alanlarında başarıya ulaşmış kadınlara ödüller vererek Bilge Olgaç adını yaşatmayı amaçlamakta.

Milliyet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...