Jump to content

Mehmet Akif'in Kahire'de kaldığı ev müze olsun


tarihogretmeni

Recommended Posts

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Milli Şair M.Akif Ersoy'un Kahire'de kaldığı evi yaşatmak Türk milletinin borcudur." dedi

news_a.jpg

İhsanoğlu, Mehmet Akif Ersoy'un Mısır'ın başkenti Kahire'de kaldığı Helvan semtindeki evi ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Akif'in ikamet ettiği Helvan'daki ev harap durumda. Akif'in yaşadığı evi gezdikten sonra Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan İnsanoğlu, "Çok heyecanlıyım. Çünkü ilk defa böyle bir yere geliyorum. Uzun yıllardan beri Akif'in Helvan'da yaşadığı yeri görmek isterdim. Akif'in Helvan'da, Prens Abbas Halim Paşa'nın sarayında ve bir evde yaşadığını biliyoruz; ama ben bu evi bugün görebildim. Benim babam, bu eve Akif'i ziyarete gelmiştir. Akif'in de babamın evine gittiğini çok iyi biliyoruz." dedi.

"Akif'in bu evini yaşatmak Türk milletinin bir borcudur. Ben Türk hükümetini ve TBMM'yi, bu konuya dikkatle eğilerek, yıkılmak üzere olan bu binanın yerine büyük bir apartman kurulmadan önce harekete geçmeye davet ediyorum." diyen İhsanoğlu, bu evin korunarak Mehmet Akif Akif Müzesi yapılması gerektiğini söyledi. İnsanoğlu ayrıca, Mehmet Akif, ilk kez Mısırlı Prens Abbas Halim Paşa'nın daveti üzerine Ocak 1914'te Mısır'a gelip misafir olarak kaldığı sarayı gezdi. İhsanoğlu, "Prens Halim Paşa'nın Akif'i çok sevdiğini, saydığını; Akif'e çok yardımlar sağladığını biliriz. Akif de ona bazı şiirlerini ithaf etmiştir. Akif, son günlerini onun yardımlarıyla geçirmiştir. Bu sarayın bizim için sembolik bir önemi vardır. Akif, burada yaşamıştır. Önemli şiirlerinden özellikle Safahat'ın 7. kitabı olan Gölgeler'i bu sarayda yazmış ve Prens Halim paşaya ithaf etmiştir." dedi.

haber10

Link to comment
Share on other sites

Önemli olan söylem değil eylem sevgili hocam !

bu gün medeniyet denilen (MehmetAkifin Kastettği )canavara teslim olan bu aşağılık eğilim oldukça ; müze değil tapınak yapsak ne yazar.? Ceddimizin medaarı iftiharı Mehmet akif bence şunu isterdi . Diğer Türk Büyükleri gibi beni değil ;düşüncelerimi yaşatın !

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...