Jump to content

Arılar kayıp; arıcı ve çevreci endişeli


cumman

Recommended Posts

ABD'de baharın tam başında arıların ortadan kaybolması, arıcılıkla geçinenler ve çevreciler arasında endişe yarattı.

ABD Tarım Bakanlığı, New York'tan California'ya 27 eyalette yüz binlerce arı kovanının aniden boşaldığını belirtirken, ülke çapındaki 2,5 milyon arı kovanından en az 600 bininin bu esrarengiz durumdan etkilendiği tahmin ediliyor. ABD'nin yanı sıra Kanada ve Avrupa'da arıların esrarengiz biçimde kaybolduğu haber veriliyor. Amerikan Kongresi de bu hafta arıcı ve bal üreticileri ile bilim adamları ve hükümet yetkililerini dinleyerek, bu soruna çare bulmaya çalışacak.

Arıcıların bir bölümü, çevrecilerin duyarlılığına katılarak, kurak ve ılık geçen kışın arıları etkilediğini ve bu gizemli duruma yol açtığını düşünürken, bir bölümü de "Gaucho" adlı böcek ilacını, arıların yön duygusunu etkilemesi dolayısıyla suçluyor. Bir kısım arıcı da bu mesleğin zorluğundan söz ederek, acemi arıcıların hata yaptıklarını ve kovanlardaki arıları kaçırdıklarını düşünüyor.

Arıcılığın tarım sektörü için önemli bir geçim kaynağı olduğu ABD'de sadece California eyaletine yılda 2,5 milyar dolar kazandırıyor. ABD'de arıların yok olmasına neden olan bu gizemli durumun, bal fiyatlarını ve bal üretim maliyetini giderlerini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Alman bilim adamı Albert Einstein, "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz" demişti.

Kaynak: Hürriyet

Link to comment
Share on other sites

Bu haberi paylaştığınız için teşekkürler, fakat sanırım Dünyamızı elbirliği ile getirdiğimiz bu noktada bu tip haberlerle önümüzdeki günlerde sıkça karşılaşacağız. Amerikalılar bu konuda toplantılarını yaparken bi arada Kyoto protokolunu imzalasalar oda iyi olur. Saygılar.

Link to comment
Share on other sites

Evet biz insanlar malesef umarsızca ittik güzel dünyamızı ve itmeye devam ediyoruz dipsiz kuyuya.

Hayvanların içgüdüsel haraketleri çok doğru.Deprem de bunu gördük malesef.Felaketleri hissetme gibi bir güdüleri var. İnşallah bir felaket habercisi değildir.

Link to comment
Share on other sites

bi arkadaşımdan Einstein ın bu konuyla ilgili açıklamasını duymuştum... Arı popülasyonun %50 nin altına düşmesinden 4 yıl sonra insan popülasyonu yok olacak gibi açıklama yapmış. Ne kadar doğru bilmiyorum ama oldukça ürkütücü olduğu kesin :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...