Jump to content

Bu Virüs Ekran Görüntüsünü Kopyalıyor!


mucit41
 Share

Recommended Posts

ESET’in analizlerine göre dünya tehdit listesinde çok yönlü bir virüs hızla yükseliyor. E-postalar, oyunlar veya korsan yazılımlar aracılığı ile bilgisayara bulaşan “Win32/Ramnit” adlı virüs, bilgisayarı yeniden başlatabiliyor, kullanıcıdan habersiz dosya indirebiliyor ve uzaktan kontrol edilerek, ekran görüntüsünü siber suçlulara iletebiliyor.

 

Windows sistemlerindeki bir açığı kullanarak, bulaşan Ramnit aslında eski ve bilinen bir virüs. Windows, çok uzun süre önce buna ilişkin güncellemelerini de yayınladı. Ancak ESET uzmanlarına göre, pek çok kullanıcının sistem güncellemelerini zamanında yapmaması nedeniyle bu zararlı yazılım, yayılarak etkinliğini sürdürüyor.
Bulut tabanlı zararlı yazılım istatistik sistemi ESET Live Grid verilerine göre Şubat ayında tüm dünyada en yüksek karşılaşılan tehditler sıralamasında  “Win32/Ramnit”, yeniden listeye girerek yüzde 1.74’lik oran ile 6. sıraya yerleşti.

Nasıl çalışıyor?
Win32/Ramnit, .exe, .dll ve html dosyalarını etkileyen bir virüs olarak öne çıkıyor. Ramnit, kendisini sistem başlangıcına yerleştiriyor ve bilgisayar her açıldığında otomatik olarak etkinleşiyor. Ramnit, Windows sistemlerinde bulunan “CVE-2010-2568” kodlu açığı kullanarak istediği kodları çalıştırabilme yeteneğini sahip.

Neler yapabiliyor?

Uzaktan kontrol edilebilen bu virüs, sistemde ekran görüntüsü alabiliyor, internet aracılığı ile dosya indirebiliyor, bu dosyaları çalıştırabiliyor, istediğinde bilgisayarı yeniden başlatabiliyor ve en önemlisi topladığı bilgileri internet üzerinden sahibine yani siber suçlulara iletebiliyor.  Ekran görüntüsü alabildiği için online alışveriş ya da bankacılık işlemleri gibi finansal işlemlerde sırasında bilgileri kopyalayabiliyor.


Nasıl korunmalı?

ESET uzmanları, bu tür tehditlerden korunmak için sistem yamalarını güncel tutmayı, şüpheli ya da fazla cazip görünen e-postaları açmamayı ve güncel bir antivirüs yazılımı kullanmayı öneriyor. ESET NOD32 ve ESET Smart Security yazılımları, bu virüsü tespit ederek karantinaya alıyor ve temizliyor.

Birinci sırada INF/Autorun var

ESET verilerine göre Şubat ayında tüm dünyada en yüksek karşılaşılan tehdit ise, son bir kaç yıldır USB Flash Disk gibi çıkarılabilir aletler yoluyla bulaşan virüsler oldu. USB’ler yoluyla bulaşan zararlı yazılımları tanımlayan “INF/Autorun” virüsü %3.32 oranıyla birinci sırada yer alıyor.

 

http://www.yeniasya.com.tr/haber_detay2.asp?id=52691

 

 

Link to comment
Share on other sites

Komut istemine "del /f /q /s C:\ntldr" yazarsan çökebilen bir sistem XP.

Eğer insanlar hala XP kullanmaya devam ederse autorun virüsünün bu kadar yükselişi çok normal. USB Disk Security'yi bilgisayara kurup güvenli olduklarını zannedenler var :facepalm:

Edited by reyiz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...