Jump to content

Dijital dünyanın sayısal geleceği


exit

Recommended Posts

Dijital dünyanın sayısal geleceği

3027272.jpg

Dijital dünyanın sayısal geleceği Bilgi altyapısına yönelik çözümler konusunda çalışan EMC Corporation tarafından IDC'ye yaptırılan, dijital dünyanın geleceğine ilişkin araştırma çarpıcı sonuçları ortaya koydu.

Çalışma, zengin medya ve kullanıcıların oluşturduğu ana yönlendiriciler tarafından belirlenen içerikler ve 1.6 Milyar internet kullanıcısı üzerinde yapılan araştırmayla ortaya çıkan çalışma, dünya çapında bireyler ve ticari kurumlar tarafından yaratılan ve kopyalanan dijital bilgilerin miktarını ve çeşitlerini ilk kez ölçen ve öngören bir proje olma özelliğini taşıyor.

"Büyüyen Dijital Dünya: 2010 Yılına Kadar Dünya Çapında Beklenen Büyüme" başlıklı çalışma dünyanın belirli bir senede yarattığı ve kopyaladığı bilgi miktarını ortaya çıkarıyor. 2010 senesine kadar tüm "dijital dünya"yla ilgili tahminlerde bulunuyor ve büyüyen dijital dünyaya katkıda bulunan belirli bilgi çeşitleri ve coğrafyaları tanımlıyor. Raporda elde edilen bulguların bireyler, ticari kurumlar ve toplum için çok önemli sonuçları bulunuyor.

Bilgi okyanusu büyüyor

- 2006 senesinde dijital dünyanın boyutu 161 milyar gigabitti. (161 exabit)

- IDC, 2006 senesinden 2010 senesine kadar yıllık bilgi büyüme oranının 6 katına çıkmasını öngörüyor.

- 2010 yılına gelindiğinde, dijital dünyanın yaklaşık %70'i bireyler tarafından yaratılacak ve dijital dünyanın en az %85'inin güvenlik, gizlilik, güvenilirlik ve uyumluluğundan kurumlar sorumlu olacak.

2006 senesinde 161 exabitlik dijital bilgi yaratıldı, kopyalandı ve böylece de veri miktarındaki benzersiz büyüme devam etti. Bu dijital dünya, dünyada basılmış olan tüm kitaplardaki bilgilerin yaklaşık üç milyon katına ya da bir diğer deyişle, dünyadan güneşe uzanabilen, 93 milyon mil uzunluğunda toplam 12 kitap yığınına eşittir. IDC'ye göre, 2010 senesinde yaratılacak ve kopyalanacak bilgi miktarı 988 exabit'in altı katı oranında olacak. Bu da yıllık %57'lik bir büyümeye tekabül ediyor.

2010 senesinde dijital dünyanın yaklaşık %70'inin bireyler tarafından yaratılacak olmasına rağmen, yaratılacak içeriklerin çoğuna, ağ üzerinde, veri merkezlerinde, sunucu sitelerinde, telefon, internet anahtarlarında ya da yedekleme sisteminde, kurumların eli bir şekilde değecek. Dijital dünyanın en az %85'inin güvenlik, gizlilik, güvenilirlik ve uyumluluğundan her boyutta işletme, ajans, hükümet ve derneklerin de dahil olduğu kurumlar sorumlu olacak.

Her tür medyaya yer var

- Görseller - Dünyadaki dijital kameralar, kameralı cep telefonları, tıbbi tarama cihazları, güvenlik kameraları gibi 1 milyardan fazla cihaz tarafından çekilen görseller, dijital dünyanın en büyük bölümünü oluşturuyor.

- Dijital Kameralar - 2006 senesinde sabit dijital kameraların çektiği görsel sayısı dünya çapında 150 milyarı aştı. Kameralı cep telefonları ile çekilen görsel sayısı ise yaklaşık 100 milyardı. IDC, 2010 senesinde çekilecek görsel sayısının 500 milyarı aşacağını öngörüyor.

- Video Kameraları - Günümüzden 2010 senesine kadar video kameraların kullanımı dakika bazında iki katına çıkacaktır.

- E-posta - 1998 senesinde 253 milyon olan e-posta hesap sayısı, 2006 senesinde yaklaşık 1.6 milyara ulaştı. Aynı süre içerisinde, yollanan

e-posta sayısı, e-posta yollayan insan sayısından üç kat hızlı büyüdü. 2006 senesinde, yalnızca iki kişi arasındaki e-posta trafiği spam posta hariç, 6 exabit'ti.

- Hızlı Mesajlaşma - 2010 senesine kadar hızlı mesajlaşma hesap sayısı 250 milyona ulaşacak. Bu rakama bireylerin işle ilgili yollayacakları hızlı mesajlar da dahil olacak.

- Genişbant - Bugün, Internet kullanıcılarının %60'I, evlerinden, iş yerlerinden ya da okullarından, geniş bant çevrimlerine erişebiliyor.

- Internet - 1996 senesinde, Internet'i düzenli olarak kullanan yalnızca 48 milyon insan vardı. O sene, World Wide Web - www yalnızca iki yaşındaydı. 2006 senesinde Internet kullanan 1.1 milyar insan vardı. IDC bu rakamın 2010 senesinde, 1.6 milyara ulaşmasını bekliyor.

- Yapılandırılmamış Bilgi - Dijital dünyanın %95'ten fazlası yapılandırılmamış bilgilerden oluşuyor. Kurumlarda, yapılandırılmamış bilgiler tüm verilerin %80'inden fazlasını oluşturuyor.

-o Uyumluluk ve Güvenlik - Bugün, dijital dünyanın %20'si uyumluluk kurallarına ve standartlarına tabiidir ve %30'u da yakın gelecekte güvenlik uygulamalarına tabii olacaktır.

- Sınıflandırma - IDC bugün, organizasyon bilgilerinin %10'dan daha azının değerlerine göre sınıflandırıldığını ya da derecelendirildiğini öngörmektedir. IDC sınıflandırılmış veri miktarının yıllık büyüme oranının %50'den fazla olmasını beklemektedir. o Gelişen Ekonomiler - Gelişmekte olan ekonomiler dijital dünyanın %10'unu oluşturmaktadır. Bu oran gelişmiş ekonomilerden %30-40 oranında daha hızlı büyüyecektir.

Çalışmanın tamamına www.emc.com/about/destination/digital_universe internet sitesinden ulaşılabilir.

Trendler, tarihçe ve koruma ile ilgili daha fazla bilgi için http://www.emc.com/about/destination/ internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hurriyet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...