Jump to content

Bilgisayar Çağı Viktorya Döneminde Mi Başladı?


seyyahi
 Share

Recommended Posts

bilgisayar-viktorya.jpgBilgisayar Çağı, Bill Gates ve Steve Jobs daha ilk bilgisayarları üretmeden 100 yıl öncesinde Viktorya Dönemi’nde başlamış olabilir. Çok eskilere dayanan bir hayal, İngiliz bir programcıyı buharla çalışan “Çözümleyici Makineyi” hayata geçirmek için kalabalık yaratma çabası göstermesini teşvik etmiştir.

İlk bilgisayar kavramı – pirinç ve demirden yapılan, küçük buharlı lokomotif büyüklüğünde makine- 1871 yılında ölene kadar  “Çözümleyici Makine” için farklı tasarımlar üreten ünlü matematikçi Charless Babbage tarafından ortaya atılmıştır. Plan 28 projesi önümüzdeki 10 yıl içerisinde 8 milyon dolar toplayarak Babbage tarafından tasarlanan makineyi üretmeyi amaçlar.

“Çözümleyici Makine dünyanın ilk bilgisayarı olmuş olabilir,” dedi Plan 28’ın programcısı ve yönetmeni olan John Graham-Cumming.

Viktorya Dönemi teknolojisinin yaratabileceği kısıtlıydı. Babbage, kafasında yalnızca 1 kb hafızaya sahip bir bilgisayar canlandırmıştır ki bu hafıza da iPhone 4’ün hafızasından 500.000 kat daha azdır.  Bu da 1981’de üretilenZX81 ev tipi bilgisayardan 13.000 kat daha yavaş çalışmasına sebep olacağını göstermektedir.

Ancak “Çözümleyici Makine” da modern dijital bilgisayarlar tarafından kullanılan temel mavinokta sistemine sahip olurdu.  Numaraları ve sonuçları hafızada tutmak için bir “Depo”, sayıları sıkıştırmak için bir “Değirmen”e sahipti ve hatta bağlantılı yazıcılar aracılığıyla sonuçları gösterebilirdi. Programlar, günümüzde kullanılan bazı modern oylama makinelerine benzeyen sert kağıt parçalarına delik açılarak yazılırdı.

Sanayi Devrimi, modern bilim, yeni buluşlar ve İngiliz Kraliyeti’nin dünyayı şekillendirdiği dönemde böyle bir bilgisayarın olması tarihi değiştirmiş olabilirdi.

Graham-Cumming TechNewsDaily’e verdiği röportajda “Bilgisayar Çağı 20. Yüzyılda başladığında da benzer fikirlerin üretilmiş olacağını düşünüyorum” dedi. “Asıl soru onu kimin kullanacağıydı: belki askeriye, belki hükümet ya da belki de İngiliz Kraliyeti’ni yönlendiren şirketler…”

İnigiliz Hükümeti Barbage’ın 1 Numaralı Fark Makinesi olarak bilinen, daha basit hesap makinesine kaynak yaratmak için aceleci bir adım atmıştır ancak fonlar 1842 yılında kesilmiştir. 1871 yılında Barbage öldüğünde hiçbir makinesinin yapımı tümüyle tamamlanmamıştı.

Barbage’ın yakın arkadaşı ve matematik kardeşlerinden biri olan Ada Lovelace makine ile ilgili İtalyanca kısa bir makale çevirisi yaparken “Çözümleyici Makine” ile ilgili fikirler geliştirmesine yardımcı olmuştur. Lovelace’in çevirisini yaptığı makale, makinenin programlarıyla ilgili kendine ait eskizlerini de bulundurmaktadır. Bu da onun tarihin ilk bilgisayar programcısı olarak şereflendirilmesine sebep olmuştur.

Çağdaş uzmanlar bugüne kadar Barbage’ın 2 Numaralı Fark Makinesi’nın iki kopyasını Londra Bilim Müzesi ve Mountain View, Cardiff’deki Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde sergilemiştir. Londra Müzesi’nin yaptığı kopya, Graham-Cumming’in bir “Çözümleyici Makine” geliştirmeyi hayal edebiilmesine katkıda bulunmuştur.

“Barbage’ın el yazısıyla yazılmış abartısız binlerce sayfa not ve makinenin yüzlerce sayıda ölçek planı vardır” diye açıklıyor Graham-Cumming. “Tüm bu notlar ve planlar Çözümleyici Makine üzerine ömür boyu yapılan bir çalışmanın yansımasıdır.”

Öncelikle Plan 28’in Çözümleyici Makine için sabit bir tasarım üzerine odaklanması gerekir. Daha sonra da bir bilgisayar simülasyonu makinenin işlevselliğini test edebilir.

Graham-Cumming – “Babbage sürekli tasarımlarını geliştirdi ve notlarıyla planları gelişme ve arınmanın başarısını yamsıtmaktadır” . “Babbage’ın kendisinin makinesi olarak görebileceği bir plan yapmanın birkaç yıl alacağını düşünüyoruz.”

 

Kaynak: http://www.technewsdaily.com/15237-computer-age-victorian-england.html

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...