Jump to content

Işınlanma İçin Yeni Bir Adım


mucit41
 Share

Recommended Posts

Bilim adamları " Işınla beni Scotty " diyebilmemiz için ellerinden geleni yapıyorlar. Cambridge, Gdansk ve Londra üniversitelerinde yer alan bir grup bilim adamından oluşan bir ekip ışınlanma için yeni bir teori geliştirdi. 1960 yılların sonlarında yayınlanan televizyon dizisi Uzay Yolu - Star Trek ile

 

insanoğlunun kafasında ampullerin yanmasını sağlayan ışınlanma fikri 1993 yılından itibaren bilimsel çalışmalara konu olmaktaydı. Geçen yıl ise Çinli araştırmacılar fotonları 88 millik bir mesafede ışınladıklarını iddia etmişlerdi.

 

Günümüze kadar yapılan çalışmalara genel olarak bakıldığında yapılan çalışmaların hepsi atomik boyutlarda kalmakta. Daha büyük ölçekli çalışmalar ise halen bilim kurgu boyutunda kalıyor. Ama yeni ortaya atılan teori tek atomdan daha fazla ışınlama yapabilmeyi amaçlıyor.

 

Işınlanmanın temel mantığı birbiri içerisine girmiş kuantum parçacıkları sistemini baz almakta. Şu ana kadar geliştirilen ışınlanma yöntemleri ise ışınlanma işlemi sonrası bu sistemin yapısını tüketmekteydi. Yeni teoride ise bu sistemin ışınlanma sonrası geri dönüştürülebilmesi hedef alınarak tek atomdan fazla objenin ışınlanabileceği varsayılıyor. Bu yöntem elbet ki kusursuz değil; kuantum sistemi ışınlanma işlemleri sonrası belli bir oranda niteliğini kaybetmekte.

 

Teoriyi geliştiren bilim adamları kuantum parçacıkları arasındaki bağı bir yakıt olarak görmekte. Bu yakıt ışınlanmayı ateşlemekte ve belli bir süre sonra tükenmekte. Eski teorilerde bu yakıt tek ışınlanma sonrası tamamen tükenmekte idi. Yeni sistemde ise yakıt bakımından daha tasarruflu bir yapı söz konusu.

 

Kim bilir, belki bir süre sonra bilim kurgu filmleri gerçeğe dönüşebilir.

 

http://onedio.com/haber/isinlanma-icin-yeni-bir-adim-67321

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...