Jump to content

Ýnternetine Sahip Çýk !


gαяƒι™

Recommended Posts

Ýnternetine Sahip Çýk ... Ýnternet Yaþamdýr

Türkiye Ýnterneti üzerinde kara bulutlar dolaþýyor. Ýkinci defa tepki yasalarý çýkartýlýyor. Ýnterneti ve temsil ettiði deðiþimi anlamayan siyasal kadrolar, bürokrasi ve hukuk sistemi, internetin geliþmesini engelleyecek düzenlemeleri yapmak üzereler. Ölçüsüz bir þekilde abartýlan çocuk pornosu, ve biliþim suçlarýný bahanesiyle, interneti zapurapt altýna almaya, sansürlemeye yönelik çabalar gündemde. Bu düzenlemeler, esas olarak özel sektör ve Sivil toplum örgütlerinin katýlýmý dýþýnda hazýrlanmakta ve ülkenin ekonomik geliþmesi, demokrasisin geliþmesine zarar verecektir. Ýnternetde istenmeyen bir kuþ bile uçmasýn felsefesine dayanan bu düzenlemeler, fikir özgürlüðüne, bireysel özgürlüklere önem veren, modern dünyanýn bir parçasý olmak isteyen, ve Avrupa Birliðine girmek isteyen bir ülke imajiyla ters düþmektedir.

Youtube'un mahkeme kararýyla kapatýlmasý ülkemizde intenreti bekleyen tehlikeleri gözönüne seren talihsiz bir geliþme olmuþtur. Bu interneti yasaklamakla kitap toplatma, gazete/dergi yasaklamayý eþdeðer gören, internetin getirdiði deðiþimi kavramamanýn bir tezahürüdür. Youtobe yasaklanarak, söz konusu videoyu üretenler ve youtube deðil, türk halký cezalandýrýlmaktadýr. Youtube'da ...

Ýnternet, insanlýðýn, yeni toplum biçimi olan Bilgi Toplumuna geçiþin, olmazsa olmaz, temel aracýdýr. Bilgi toplumu; bilim, teknoloji, ar-ge ve inovasyonun temel zenginlik kaynaðý olduðu, bilginin bir üretim faktörü olduðu, ülkelerin ana zenginliðinin yetiþmiþ insanlarýnýn beynindeki bilgi olduðu toplumdur. Bilgi Toplumu yolunda, birey üretici ve tüketici olarak önem kazanmakta, baðýmsýz düþünebilen, yaratýcý bireyler öne çýkmaktadýr.

Ýnternet topluma bir araçlar silsilesi içinde, kendini geliþtirme, iþ yapma, fikir üretme, ticaret yapma, eðitim alma, sosyalleþme, eðlenme, çalýþma, bilgi alma, bilgi verme ortamý sunmaktadýr. Ýnternet modern insanýn hayatýna köklü olarak girmiþ, telefon, elektrik, trafik gibi hayatýn doðal bir parçasý haline gelmiþtir. Ýnternet zaman ve mekan farkýnýn etkisini ortadan kaldýran bir eþitleyicidir.

Ýnternet yurttaþlarýn kolayca bir araya gelebildikleri, görüþlerini belirtikleri, katýlýmcý demokrasinin bir parçasý, fikir ve ifade özgürlüðünün hayata geçtiði bir ortamdýr. Ýnterneti kýsýtlayarak, demokrasiyi köreltirsiniz.

Ýnternet çok uluslu, daðýtýk, belirli sahibin olmadýðý bir yapýda geliþmektedir. Ýnternet teknolojileri sürekli geliþen, kaygan bir zemindir. Uluslar arasý iþ birliði mekanizmalarý henüz yeterince geliþmemiþtir. Bu özellikler, çözümü pek kolay olmayan sorunlar sorunlar ortaya çýkartmýþtýr. Sansürcü birkaç ülke dýþýnda tüm dünya, internetle ilgili düzenlemeleri özel sektör ve sivil toplumla birlikte, katýlýmcý ve saydam bir süreç içinde, çok dikkatli ve asgari düzeyde yapmaktadýr. Þu anda gündemde olan düzenlemeler büyük ölçüde kapalý kapýlar altýnda yapýlmýþtýr.

Türkiye Ýnterneti sancýlý 14 yýl geçirdi. Ýnternete sahip çýkacak, geliþmesi ve toplumsal yarar üretmesi için tüm ülkedeki çabalarý koordine edecek, katýlýmcý yapýlar kurulmadý. Serbest ve rekabetçi bir internet sektörü oluþmadý. Ancak son yýllarda, okullarý internete baðlama, e-devlet ve bilgi toplumu yolunda olumlu ama yetersiz adýmlar atýldý.

Biz sivil toplum kuruluþlarý olarak Ýnternete Sahip Çýkýyoruz!. Yapýlmaya çalýþýlan düzenlemelerin esas olarak sansürcü, birey ve demokrasi karþýtý olduðunu düþünüyoruz. Bu düzenlemelerin bu haliyle, sýradan vatandaþa, internete sektörüne ve Türkiye'ye zarar vereceðini düþünüyoruz. Biz halkýmýza Ýnterneti anlatmaya devam edeceðiz. Bu düzenlemelerin bu haliyle yasalaþmamasý için demokratik haklarýmýzý sonuna kadar kullanacaðýz.

Biz yönetiþim ilkelerine inanýyoruz. Siyasal kadrolarý ve bürokrasiyi bizimle ve özel sektörle iþ birliðine çaðýrýyoruz. Biz evrensel hukuk ilkeleri içinde, Ýnternet Haklarý Bildirgesi, ve Sibersuçlar deklarasyonu çercevesinde demokratik düzenlemeleri birlikte hayata geçirmeye, öz denetim ve ortak yönetiþim yapýlarý kurmaya hazýrýz. Saydamlýk ve katýlýmcýlýk tüm Türkiye'nin yararýnadýr.

Ýnternet ülkemizin geliþmesi, dünya ile bütünleþmesi, demokrasinin geliþmesi için geniþ olnaklar sunuyor. Tüm yurttaþlarýmýzý, Ýnternetine sahip çýkmaya çaðýrýyoruz. Çünkü

Ýnternet Yaþamdýr !

Kaynak : http://internetim.kampanya.org.tr/

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...