Jump to content

Bilgisayarı Giyeceğiz


mucit41
 Share

Recommended Posts

[size=3][b][img]http://www.turkiyegazetesi.com//Resources/2012/11/17/27606_17112012094011_1.gif[/img]
İnsan gibi hareket edebilen, algılama açısından insan beynine çok yaklaşan bilgisayar sayesinde el sıkıştığımız bir kimsenin kimliğini anında görebileceğiz.[/b]

Bilim kurgu filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz sahneler bir bir gerçek oluyor. Bilgisayarlar artık hayatımızın değil bedenimizin bir parçası haline geliyor. Google'ın gözlükleri (Project Glass) ile gündeme gelen “giyilebilir teknoloji” kavramı üzerinde çalışma başlatan IBM, İntel gibi dev firmalar yeni projeler için kolları sıvadı. IBM'in düzenlediği “Connected 2012 İstanbul” etkinliği için ülkemize gelen dünyaca ünlü IBM bilim adamı, Dr. John Cohn insanlığın yeni bir çağın başlangıcında olduğunu söyledi. 2020'ye gelindiğinde insan gibi hareket edebilen ve karmaşıklıkları algılama açısından insan beynine çok yaklaşan bilgisayarların bedenin bir parçası olacağını öngördüklerini dile getiren Cohn, IBM'in laboratuarlarında çalışan binlerce bilim adamının bilgisayarları; koku, duyu, davranış kalıplarını algılama özelliklerine sahip bir konuma taşıdığını bildirdi. Cohn, “Hatta şu anda el yazısını tanıyan bilgisayarlar var. 2020 yılına geldiğimizde bunu çok daha ileri taşıyacağız. Süper bilgi işlem ve nanoelektronikle bilgisayarlar; insanların davranış kalıplarını taklit edebilen makineler olarak karşımıza çıkacak” dedi.
Yapılanlar sadece IMB ile sınırlı değil. Intel, giyilebilir bilgisayarlar üretebilmek için çok ince işlemciler üzerinde çalışıyor. Intel sözcüleri, giyilebilir bilgisayarların 5 yıl içinde mümkün olacağı görüşünde.

[img]http://www.turkiyegazetesi.com/images/PDF/haber2011/11.17.2012b.jpg[/img]
İntel sözcüleri üzerinde çalıştığı projeyi ise özetle şöyle açıklıyor: “Bir toplantıda biriyle tanışırken el sıkışmak üzereyken, üzerinizdeki bilgisayarın size onun kim olduğunu, adını, yaşını, özgeçmişini söylediğini düşünün... ” Kıyafetlere, aksesuarlara adapte edilebilecek ve dışarıdan varlığı hissedilmeyecek bu bilgisayarlar, çevredeki başka bilgisayarlarla iletişim halinde olabilecek ve gözlük gibi saydam bir LCD ekran sayesinde kullanıcının verilere kolayca ulaşmasını sağlayacak. Ayrıca göz hareketleri veya sesli komutlarla hatta minik kas hareketleriyle kolayca kumanda edilebilecek. Intel'e göre bu işlemciler, Atom işlemcisinin çeyreği boyutlarında olacak ve 1.2 Watt enerjiyle çalışan Atom'lardan bile daha az enerji isteyecek.

[img]http://www.turkiyegazetesi.com/images/PDF/haber2011/11.17.2012b1.jpg[/img]
[b]TERMİNATÖR GÖZLÜKLER [/b]
Oyun dünyasına efsanevi Half-Life serisini ve Steam gibi dev bir oluşumu kazandıran Valve, Terminatör filmlerindeki Arnold Schwarzenegger'ın gözlüğüne benzer bir cihaz oluşturmak için çalışıyor. Motorola da, Solutions HC1 projesi ile giyilebilir bilgisayara odaklanmış durumda. Mühendisler tarafından kullanılmak üzere dizayn edilen HC1, 15 inç genişliğinde göz görüntüsü oluşturuyor ve WiFi b/g, Bluetooth 2.1+EDR bağlantısı, 9-eksenli kafa takibi, özel konuşma tanıma, ivmeölçer ve dijital pusula, web kamerası gibi özelliklere sahip. [/size]


[CODE]
http://www.turkiyegazetesi.com/haberdetay.aspx?newsid=27606
[/CODE]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...