Jump to content

CIA'yi kurmak De Niro'ya düştü


mavikiz

Recommended Posts

Hollywood'da kalbur üstü oyuncular illa kamera arkasına geçip hiç değilse bir kez yönetmenliğin tadına bakar. Marlon Brando'dan Al Pacino'ya, John Malkovich'ten Edward Norton'a, Kevin Spacey'den, Antonio Banderas ve Andy Garcia'ya birçok oyuncu için bu kural geçerli.

Elde 'Kirli Sırlar' filmi olmasa Robert De Niro için de aynı şeyi söylerdik. Kendisi 1993 yılında 'Günaha Davet' filmini yönettip sırasını savmıştı. ('Komplo'la da De Niro'nun Frank Oz'la ortak yönetmen görünmesine bakmayın, bu biraz da Marlon Brando'nun Oz'u kastedip 'Bu çaylak mı beni yönetecek' kaprisinden dolayı bulunmuş bir formüldü.) Fakat şimdi 'Kirli Sırlar'la yönetmenliği Clint Eastwood, Mel Gibson gibi ciddiye aldığına dair bir umut yarattı.

Bu cuma gösterime girecek olan 'Kirli Sırlar' CIA'in kuruluşunu anlatan bir film. De Niro istihbarat dünyasında çalışan bir ajanın ruh halini, yaşadığı çelişkileri de işin içine katmış. Böylece basit bir tarih dersi vermekten öteye geçmiş.

'Bir casus filmi çeksem!'

Zaten, De Niro'yu hem yapımcı hem yönetmen, hem de oyuncu olarak bu filme dahil eden bu katmanlı yapısı. Uzun zamandır istihbarat dünyasıyla ilgili bir şeyler yapmak isteyen De Niro, sıradan casusluk oyunları yerine bu adamların kişisel mesleki olarak nasıl bir bedel ödediklerini ele almak istiyor. Yolu 'Forrest Gump', 'Köstebek', 'Ali' ve 'Münih' gibi filmlerin senarist Eric Roth'la kesişiyor. Roth'un yıllar önce yazdığı, Francis Ford Coppola'nın yapımcı olarak desteklediği ama bir türlü iyi bir yönetmen bulamadıkları senaryo De Niro'nun önüne gidiyor. De Niro, kendisine oynaması için gelen projeyi yönetmeye aday olunca mutlu sona ulaşılıyor.

Filmin baş karakteri Edward Wilson, CIA'de önemli görevler yürütmüş James Jesus Angleton'dan esinlenerek yaratılmış. Matt Damon'ın oynadığı Edward, bağlılık, sır tutmak, vatanseverlik gibi kavramlara sıkı sıkıya bağlı, Yale mezunu, zeki bir genç olarak kendini Strateji Servisi Ofisi'nde bulur... İkinci Dünya Savaşı yıllarıdır ve bu zeki gencin metotları daha sonra kurulacak CIA'in temelleri olarak kabul görür. O, artık teşkilatın en önemli adamlarından biridir ama kendisini işine adamasının da bir bedeli vardır. Karısı Clover ve oğlu Wilson'la ilişkisi bir kâbusa dönüşür.

Filmin kadrosunda pek çok kalbur üstü oyuncu rol alıyor: Angelina Jolie, Alec Baldwin, Joe Pesci, John Turturro, Michael Gambon, William Hurt, Tammy Blanchard.. ve tabii Robert De Niro.

'Kirli Sırlar'ı uzun ve karmaşık bulanlar da var (160 dakika) ama De Niro'nun iyi bir yönetmen olma yolunda önemli bir adım attığını düşünenler de. Artık karar izleyicinin.

Radikal

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...