Jump to content

Tiyatroda şiddet!


mavikiz

Recommended Posts

“Eğer biri ağlıyorsa sakın akıllıca laflar etmeye kalkmayın. Elinizden geliyorsa Dünyayı değiştirin. Yok, buna gücünüz yetmiyorsa susun! Ve 3. sayfada bir hikâye olmak için bekleyin.”

Samsun’lu tiyatro topluluğu Düşevi Oyuncuları, iki yıldır 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İstanbul’da töre konusunu tiyatro sahnelerine taşıyor. Topluluk, gazetelerin üçüncü sayfasından esinlendikleri Töre, Laz Kızı, Ana, Mahur Beste, Mahkum Kadın ve Gerdek adlı altı öyküyle kadına karşı şiddeti sorguluyor. Oyunun yönetmeni Cem Kaynar, geçen yıl sadece Samsun ve İstanbul’da sergileyebildikleri oyunu, önümüzdeki günlerde töre cinayetlerinin yaygın olduğu Doğu ve Güneydoğu’da da sergilemek için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

“Tanrı erkeklere yaşanan günü verdi, kadınlara ise geçmişi ve geleceği, geçmişi hesap versinler, geleceği ise beklesinler diye.”

”TİYATRAL BİR DİL KULLANMAK İSTEMEDİK”

261999.jpg

Kaynar, gazetede okuyarak etkilendiği töre haberinden yola çıkarak tiyatro oyununa dönüştürdükleri ’3. Sayfadan Kadın Hikayeleri’ni, yeni gerçekçi (new realism) bir üslupla sergilemeyi seçtiklerini söylüyor: “Tiyatral bir dil kullanmak istemedik. Olayı olduğu gibi gösterip, insanlar etkilensin istedik ve başardık.”

6 GERÇEK YAŞAM ÖYKÜSÜ

3. Sayfadan Kadın Hikayeleri, gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinden esinlenilerek sekiz yazar tarafından kaleme alındı.

Düşevi Oyuncuları, gazetelerin üçüncü sayfasından esinledikleri Töre, Laz Kızı, Ana, Mahur Beste, Mahkum Kadın ve Gerdek adlı altı ayrı hikayeyi yeni gerçekçi (new realism) bir üslupla sergiliyor.

“ELİNİZDEN GELİYORSA DÜNYAYI DEĞİŞTİRİN”

Kadının toplum içerisinde uğradığı şiddete dair, erkeğin duruşu ve kimin gerçek özne olduğu üzerine söyleyecek çok şeyi olan oyun kadının içindeki isyanı “Eğer biri ağlıyorsa sakın akıllıca laflar etmeye kalkmayın. Elinizden geliyorsa Dünyayı değiştirin. Yok, buna gücünüz yetmiyorsa susun! Ve 3. sayfada bir hikâye olmak için bekleyin.” cümleleriyle dile getiriyor.

TÖRE OYUNU ANADOLU’YU GEZİYOR

262000.jpg

Ayrıca, Düşevi Oyuncuları, turneleri kapsamında 3. Sayfadan Kadın Hikayeleri oyununu, 5 Mart’ta Niğde Üniversitesi Tiyatro Kulübü organizasyonuyla Niğde Üniversitesi Derbent Kültür Salonu’nda, 6 Mart’ta Konya Kültür Sanat-Sen şubesi ile DSP Konya İl Örgütü organizasyonuyla saat 20.00’da Esnaf Sanatkarlar Odası Salonu’nda, 9 Mart Çanakkale Belediyesi organizasyonuyla saat 19.30’da 90. Yıl Kültür Merkezi’nde (ücretsiz), 10 Mart’ta Gebze Eğitim-Sen Şubesi Çayırova Kültür Merkezin’de oyun sahneleyecek.

SAMSUN’DAN ANADOLU’YA AÇILAN TOPLULUK

Samsun Düşevi Oyuncuları 1998 yılında kuruldu. 2005 yılında ETOS Uluslararası Tiyatro Festivaline katılan Samsun Düşevi Oyuncuları artık yurtiçi ve yurtdışındaki festivallere katılmayı hedefliyor. Tiyatro olmanın en büyük zorluklarından birisi olan yetişmiş oyuncu sorununu da kendi içinde gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleri ile aşan Samsun Düşevi Oyuncuları, Anadolu Tiyatrosu olma özelliğinin ötesine geçerek İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Bursa gibi Büyükşehirlere turneler düzenlemeyi başarmış bir topluluk.

262001.jpg

GÖSTERİM:

07 Mart: Akatlar Kültür Merkezi, saat 20.30’da (Beşiktaş Belediyesinin organizasyonu ile ücretsiz)

08 Mart: Caddebostan Kültür Merkezi, saat 20.00’da (Kadıköy Belediyesi organizasyonu ile ücretsiz) olarak izlenebilecek.

3. SAYFADAN KADIN HİKAYELERİ’NİN KADROSU

Yazarlar: Ferda Kaynar, Hanife Küçükler, Ergül Atmaca, Bülent Sönmez, Mustafa Can, Metin Piyale, Bülent Göksal, Cem Kaynar

Yönetmen: Cem Kaynar

Oyuncular: Ferda Kaynar, Yekta Keçeli (Cem Kaynar), Kadir Arslan, Didem Mavituna.

Yönetmen Yrd: Metin Piyale

Dekor-Işık Tasarım: Ersoy Çelikpazu

Kostüm Tasarım: Hayriye Yanar

Efekt: Muammer Aydoğan

Müzik Düzenleme: Bülent Sönmez

Müzik Danışmanı: Sabri Karataş

Görsel Danışman: Mustafa Can

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...