Jump to content

Yılın İlk Ay Tutulması


Iceberg

Recommended Posts

260377.jpg

2007’nin ilk tam ay tutulması dün gece yaşandı. Tutulma, havanın kapalı olduğu yerler dışında Türkiye’nin tamamında izlenebildi.

ANKARA - Tutulma dünya genelinde de en net olarak Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da izlendi.

Havanın açık olduğu İzmir, dünyanın ayla güneşin arasına girmesiyle gerçekleşen bu doğa olayını tam olarak izlenebildiği şanslı illerdendi.

Ege Üniversitesi Astronomi Bölümü öğrencileri Bornova İlçesi Kurudağ Mevkii’nde bulunan Ege Üniversitesi Gözlem Evi’nde tutulmayı izledi.

Başkent Ankara’da ise tutulmayı izlemek isteyen vatandaşlar Ahlatlıbel’deki Ankara Üniversitesi Rasathanesinde toplandı.

Saat 23.30 da başlayan tutulmayı izlemek için toplanan uzay meraklıları rasathanenin bulunduğu bölgede yoğun sis olması nedeniyle bu anı gözlemleyemedi.

Bunun üzerine Belçika’daki ay tutulması görüntüleri internet üzerinden canlı olarak gösterildi. İstanbul’da da kapalı hava tutulmanın net izlenebilmesini engelledi.

Tutulmanın Türkiye’den izlenebilen bölümü saat 03.12’de sona erdi.

Bir sonraki ay tutulması 28 Ağustos’ta gerçekleşecek. Türkiye’den izlenebilecek bir sonraki tam tutulma ise Haziran 2011 de.

Ntvmsnbc - AA

Link to comment
Share on other sites

  • 11 ay sonra...

Bu yılın ilk tam ay tutulması 21 Şubat’ta

280107sq9.jpg

Ayın bakır renge dönüşeceği tam ay tutulması Türkiye’den de izlenebilecek. Tutulma 20 Şubat’ı 21 Şubat’a bağlayan gece, Türkiye saati ile 02.36’da başlayacak. 05.01’de gerçekleşecek tam tutulma yaklaşık 50 dakika sürecek.

Bu yıl gerçekleşecek iki ay tutulmasından ilki 21 Şubat’ta tam ay tutulması şeklinde meydana gelecek.

Ankara Üniversitesi Rasathanesi’nden edinilen göre, tam ay tutulması, dolunay aşamasındaki ayın tamamen kararması anlamına geliyor.

Türkiye’den de izlenebilecek olan bu olayı 20 Şubat’ı 21 Şubat’a bağlayan gece, Türkiye saati ile 02.36’da başlayacak. 05.01’de gerçekleşecek olan tam tutulma yaklaşık 50 dakika sürecek. Tutulma başlangıcında güney-güneybatı yönünde ufuktan yaklaşık 40 derece yükseklikte görülecek olan Ay, tam tutulma başlangıcında batı yönünde ufuktan yaklaşık 15 derece yükseklikte olacak. Tam tutulmadan saat 07.09’da çıkacak olan Ay, 06.38’de batacak, bu nedenle tutulmanın sonu Türkiye’den izlenemeyecek.

21 Şubat’ta gerçekleşecek tam Ay tutulması Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Avrupa kıtalarından da izlenebilecek.

280110ws6.jpg

Sabaha karşı gerçekleşecek olan tam tutulma evlerden izlenebileceği gibi Ankara Üniversitesi Rasathanesi’nde uzman gözlemcilerin eşliğinde de izlenebilecek. Tam tutulma ile ilgili detaylı bilgiye http:rasathane.ankara.edu.tr adresinden ulaşılabilecek.

AY TUTULMASI

280109zp7.gif

Ay, Dünya’nın çevresinde; Dünya da Ay ile birlikte Güneş çevresinde yörünge hareketleri yaparken Güneş’e dönük olan yüzleri aydınlık, öbür yüzleri de karanlık olarak görülüyor. Karanlık tarafta uzayda birer gölge konisi oluşuyor.

Ay, Dünya’nın gölge konisine girdiğinde Ay tutulması, Ay’ın gölge konisi yer üzerine düştüğünde ise Güneş tutulması meydana geliyor. Ay tutulması sadece Ay Dolunay evresindeyken Dünya’nın gölgesinin bir kısmından geçerse gerçekleşiyor. Tam Ay tutulması esnasında Ay’ın tümü Dünya’nın tam gölge bölgesinden geçiyor ve bu olay Ay’ın görünen renginin değişime uğramasıyla hemen göze çarpıyor.

Ay tutulması dünyanın yuvarlak olduğunun gözlemsel bir tespiti olması bakımından da ilgiyle izleniyor. Çünkü Ay’ı örten dünyanın gölgesi olduğundan gölgenin biçiminden hareketle yerin şekli belirlenebiliyor.

Ay tutulmasında Ay’ın dünyaya dönük yüzü kızıl bir renge bürünüyor. Bu kızarmış ışımın incelenmesiyle yer atmosferi hakkında, atmosferin kimyasal pozisyonu ve atmosferdeki toz miktarı gibi ayrıntılı bilgi edinilebiliyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...