Jump to content

Bilgisayarınız Aşırı Isınıyorsa Dikkat!


uN1versum
 Share

Recommended Posts

Bilgisayarınız aşırı ısınıyorsa dikkat!

[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20120726020035_pc.jpg[/img]
Bilgisayarınızın aşırı ısınması geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabiliyor. Bilgisayarınızın kullanım ömrünü uzatmak için aşırı ısınmasını önlemelisiniz.

Yaz aylarında artan sıcaklar, bilgisayarınızın aşırı ısınmasında bir neden. Bilgisayarınız aşırı ısınıyorsa, geri dönüşü olmayan hasarlarla karşılaşmamak için önlemler almalısınız.

Bilgisayarınızın aşırı ısınması yazılımsal ya da donanımsal kaynaklıdır. Bilgisayarınızın ömrünü uzatmak ve bilgisayarınızda yüksek performans sağlamak için ısısını düşük tutmanız gerekir.

Bursa’da kişisel bilgisayar kullanıcılarına hizmet veren Pratik Servis, ısınma sorunu yaşayanların ne gibi durumlarla karşılaşabileceklerini ve almaları gereken önlemleri hatırlatıyor.

Bilgisayarınız çok ısınıyorsa şu sorunlarla karşılaşabilirsiniz:

Bilgisayarınız aşırı ısınıyorsa öncelikle performansı düşer. Bilgisayarın kendi kendini kapatması sorunu ortaya çıkar. Aşırı ısınmadan anakart yanabilir. Bataryanın ömrü kısalır ve çabuk bozulur.

Bilgisayarınızın aşırı ısınmasını nasıl önlersiniz?

Yazılımdan kaynaklı ısınma sorunu yaşıyorsanız ısınmaya sebep olan hatalı yazılımı tespit ederek gerekli güncellemeleri yapın ya da sisteminizden kaldırın.

Bilgisayar fanının tozlanması, donanımsal bir sorundur. Tozlanmış işlemci fanını saç kurutma makinası ile temizleyebilirsiniz. Bilgisayarınız garanti kapsamında ise, bu işlemi yapmayın, yetkili servise başvurun.

İşlemci yüzeyinde oluşan ısının soğutucu tabanına sağlıklı bir şekilde transfer edilmesini sağlayan termal macununun temizlenip yerine yenisinin sürülmesi, aşırı ısınmanın önüne geçilebilecek diğer bir uygulamadır.

Yaz aylarında artan sıcaklar da aşırı ısınmaya neden olabilir. Fanın bulunduğu kısım ile bilgisayarın konulduğu zemin arasında boşluk bırakın. Bu gibi durumlarda harici soğutucu kullanabilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen aşırı ısınma devam ediyorsa servisinize başvurunuz.
[quote]http://www.veteknoloji.com/bilgisayariniz-asiri-isiniyorsa-dikkat--55151-4-.html[/quote]
[center][left][/left][/center]
Link to comment
Share on other sites

4 GHz'de 55 derecede sürekli çalışıyor garip işlemcim, bırakta biraz ısınsın :D Biraz daha ısınır ise üzerine alüminyum folyo ile kaplar içine yumurta kırar pişiririm :D

Ancak ısınma problemi çözümleri ile ilgili bilgiler fazlası ile yetersiz. Isınma problemlerini çözmek için öncelikle kasa soğutmasına dikkat edilmeli, ayrıca işlemci, RAM, ekran kartı gibi donanımların ısınmaları belirli seviyeleri aşmadığı müddetçe oldukça normaldir. İşlemcilerinde Stok (işlemci ile beraber gelen soğutucu) kullanılıyor ise ortam sıcaklığı + 15 derece, RAM'ler için kasa içi sıcaklığı +5 derece ve Ekran kartları için kasa içi sıcaklığı +20 derece olarak hesaplanır. Kasa içi sıcaklığı ise ortam sıcaklığı +8 derece olarak ön görülür.

Bu durumda günümüzde hava sıcaklıklarının 40 dereceleri bulması neticesinde, işlemci sıcaklıkları 55 derece, RAM sıcaklıkları 53 derece, Ekran kartında ise 68 derece civcarlarında olması gayet normal bir durumdur. Ancak kasa içi ve soğutucu blokların temiz olup olmamasına dikkat etmemizde önemlidir.

Dizüstü bilgisayarlar sıkışık kasa içerikleri nedeni ile daha fazla ısınırlar. Mümkün olduğunca işlemci ve ekran kartı hava kanallarını temiz tutmak, gerekir ise elektrik süpürgesi ile bu hava kanallarının içerisindeki pislikleri çekerek almak ısınma problemlerine bir nebzede olsa çözüm olacaktır.

Şimdilik bu kadar

Haydi kolay gele !

Link to comment
Share on other sites

Benim garip E7300 adana sıcagında 3.6 GHZ de çalışır ve birde asasin oynarken zavallım p4 işlemci kasasıyla kabir işkencesi çekiyor.Sistem full overclokclu"hadi olum bak sana yeni kasa alacagım" diye sürekli motive etmeye çalışıyorum.Odada ben duramıyorum sıcaktan makina ne yapsın garibim kapatıyor kendini"benden bu kadar"diye

Link to comment
Share on other sites

[quote] Tüm bunlara rağmen aşırı ısınma devam ediyorsa servisinize başvurunuz.[/quote]

Asus laptop var elimin altında, 2.5 yıl oldu alalı. Aldığım günden beri ısınıyor, hoparlörleri bozuk, FN tuşları işlemiyor. Servise gittiğimde metal müzik dinliyorsanız o yüzden hoparlörleriniz cızırtılıdır cevabını aldıktan sonra saldım gayri. Yanarsa yansın işe yaramaz alet.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='0sk1' date='28 July 2012 - 22:51 ' timestamp='1343505077' post='1225499']
Asus laptop var elimin altında, 2.5 yıl oldu alalı. Aldığım günden beri ısınıyor, hoparlörleri bozuk, FN tuşları işlemiyor. Servise gittiğimde metal müzik dinliyorsanız o yüzden hoparlörleriniz cızırtılıdır cevabını aldıktan sonra saldım gayri. Yanarsa yansın işe yaramaz alet.
[/quote]
:clapping: :clapping: :clapping: :clapping: :clapping:
harikasın yaa :dribble:

Link to comment
Share on other sites

anakart(önemli eskidi ise) toz sıcaklık ortamı psu yetersizliği birde nemli ortam yani maddiyata dayanıyor temizlik bakım bilgisayar kapasitesini zorlayacak işlamler birde antivirüs
güncel ve doğru olmalı yanlış bilgisayar kullanım işlemleri hepsi üstüste eklendiğinde özellikle bu yaz aylarında böyle oluyor

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...