Jump to content

İstanbul'da dev Şaman Operası: Cengiz Han


mavikiz

Recommended Posts

İstanbul’da prömiyeri gerçekleştirilecek Cengiz Han’ın efsanevi yaşam savaşı bu kez Leong T. Lau’nun yönetmenliğinde 09 Mart 2007 Cuma günü saat 20:00’de Lütfi Kırdar Exhibition & Convention Center’da sahneleniyor.

55226.jpg

Tai Chi’nin akıcı figürleri ve savaş sanatları dinamiklerinden esinlenilmiş koreografi ateş dansı ile birleşecek ve ihtişamlı dramatik sahneler yaratacak. Moğolları boğazlarından gelen özel bir şarkı tekniğiyle dinleyeceğiz. Gösterinin devamı Ağustos ayında Side Antik Tiyatro’da 19 performansla gerçekleştirilecek.

Çin operasının kendine has el ve vücut figürleri, hikaye anlatımını daha etkileyici hale getiriyor. Derinlik ve rengin yoğun kullanımı seyirci etkileşimini son derece etkin kılıyor. Cengiz Han'ı tarihteki en büyük komutan yapan efsanevi cesaret, savaş sanatları koreografisinde kusursuz şekilde betimleniyor ve oyunculukta sergilenen dinamizm gösteri boyunca sürüyor.

Gösterinin genelinde danslarda bale dili baskın olsa da, koreografi içerisinde Tai Chi'nin derin düşünme halini anımsatan kendine özgü zarif el ve vücut figürleri kullanılıyor. Amfi tiyatroda sahnenin dışa acılan bölümlerinin atların da gösterinin bir parçası olmasına izin vermesi Cengiz Han kadrosunun genel görüntüsünü daha da etkileyici, heyecan verici ve dalgalandırıcı hale getirecek ve gösteri dünyanın en ihtişamlı operası olarak hatırlanacak.

Öykü: Opera kıtlık içerisindeki bir dünyada bağlıyor, Moğolların hayvanlarını besleyecek ota sahip olmadığı ve ot için birbirleriyle savaştığı bir dünya. Genç Timuçin halkını verimli topraklara yöneltme hayalini kuruyor ve bir yandan da yenilmez olabilmek için harp eğitimi görüyor ve efsanevi savaş tekniklerini öğreniyor:

I.Gezinen enerjinin dogasini kullanan Çelikten Yumruklar

II. Çevikliği ve kuvvetiyle düşmanı deviren Uçan Ejderha

III.Engel olunamaz isabet yeteneğiyle rakipleri ikiye ayıran Çifte Anka Kılıçları

Halkını, Cengiz Han bilinen dünyanın neredeyse tamamını o öfke dolu taarruzuyla katledene dek ileriye taşır. Daha sonra yağmur gelir, simsek ve fırtınayla beraber. Halkı, hayvanlarını beslemek için evlerine, taze otlaklara geri döner. Timuçin ise kuzeydeki dağlarda, Cin'de Tien Shan diye bilinen yabanda gerçeği bulmak üzere bir arayışa çıkmıştır. Burada derin düşünme halinde kaderiyle yüzleşir, sevgi ve mutluluğu keşfetmiştir. Sevinç gösterileri ve eğlencelerle halkı da ona katılır.

Cengiz Han'ın yönetmeni Leong T. Lau Hakkında: Çinli opera oyuncusu ve yönetmen aynı zamanda Shakspeare'in de doğup büyüdüğü Strafford Upon Avon'da Shakespeare eserleri, Londra Bale Topluluğu'nda ise dans üzerine eğitim gördü. 2001 yılında 10.000 kişi kapasiteli Maslak Parkorman'da tamamı ayaklı olmak üzere 20.000 biletinin tümünün tükendiği Cengiz Han gösterisini ve daha öncesinde Singapur'un en prestijli gösteri merkezi olan Victoria Tiyatrosu'nda yine tamamı ayaklı olmak üzere biletlerinin tümünün satıldığı Cengiz Han gösterilerinin de yönetmenidir. Yönetmen ihtişamlı hikâyeleri, tutkulu oyuncu performansları ve son derece özgün koreografi ve müzik çalışmalarıyla tanınmaktadır.

Program:

19:30 Kapı Açılış

20:00 - 20:40 Birinci Bölüm

I.Kıtlık

II.Bozkırda Çile

III.Timuçin'in Düşü

IV.Efsanevi Savaş Sanatları: özel Tai Chi koreografisi

V. Dünyanın Fethi

VI.Yağmur Zamanı: Saman Yağmur Dansı Koreografisi

20:40 - 21:00 Ara

21:00 - 21:40 İkinci Bölüm

VII.Gezgin

VIII.Gerçeğe Uzanan Meditasyon: Flüt ve Dans Koreografisi

IX.Kutlamalar: Trampet ve Dans Koreografisi

Bilet Fiyatlar:

Oturmalı 1.Kategori: 220 YTL

Oturmalı 2.Kategori: 137,50 YTL

Oturmalı 3.Kategori: 88 YTL

Ayakta Balkon: 66 YTL

Biletler Biletix’te satışa çıktı.

Gösteri Ağustos ayında Side'de

01 Ağustos - 31 Ağustos 2007 tarihleri arasında ise Cengiz Han, operanın görsel ve müzikal ziyafeti eşliğinde şarkılarla ve danslarla Side Antik Tiyatro'yu ziyaret edecek.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...