Jump to content

Üç kadýn, üç idam


tarihogretmeni

Recommended Posts

Dünyanýn gözü kulaðý Irak'ta, Cezaevi'nde. Ýdamla yargýlanan 3 kadýnýn infazýna sadece saatler kaldý. Suçlarý iþgale direnmek olan 3 kadýn mucize olmazsa yarýn asýlacak...

Daraðacýna çýkmayý bekleyen üç kadýn. Zeynep Fadýl, Wassan Talip, Liqa Muhammed. 25, 26 ve 31 yaþlarýndaki kadýnlarýn asýlmalarýna sadece saatler kaldý. Avukatsýz yargýlanan ve kararý temyize bile ******üremeyen üç genç kadýn, yarýn asýlarak idam edilecek...

Üç kadýn, üç idam, son üç gün!..

Ýbrahim Karagül 28.02.2007 (Yeni Þafak )

31 yaþýndaki Wassan Talip, 25 yaþýndaki Zeynep Fadýl ve 26 yaþýndaki Liqa Ömer Muhammed adlarýnda üç Iraklý kadýn, 3 Mart tarihinde idam edilecek. Baðdat'taki el Kazimiye Hapishanesi'nde infaz gününü bekleyen kadýnlarýn tek suçlarý var; Ýþgale karþý direnmek.

Sadece dört yýl içinde bir milyona yakýn insanýn ölümüne, yüz bin çocuðun katledilmesine, binlerce insanýn esir kamplarýnda toplanmasýna, Ebu Gureyb gibi, benzerlerinin hâlâ ülkenin her tarafýnda bulunduðu; iþkence ve tecavüzlerin kol gezdiði hapishanelerin iþletilmesine, Kuzey Irak'ta bile varolan çocuk ve kadýnlarýn tutulduðu gizli merkezlerin kurulmasýna yol açan iþgale karþý çýkmak.

Üç kadýn, iþgal güçlerinin merkezi olan Yeþil Bölge'de saldýrý düzenlemek ve bir ABD askerinin ölümüne neden olmaktan idam cezasýna çarptýrýldý. Irak ceza kanununun “Ülkenin baðýmsýzlýðýna, birliðine veya ülke topraklarýnýn güvenliðine halel getirmek kastýyla kendi iradesiyle eylemde bulunan herkes, bu eylem doðasý gereði böyle bir ihlale yol açtýðýnda, ölümle cezalandýrýlýr" maddesine göre suçlu bulundular!

Hangi halk, hangi güvenlik? Köleleþtirmeye karþý çýkan, özgürlüðünü ve onurunu isteyen bir halk mý, uyuþturulan, yok edilen, süründürülen bir halk mý? Bu ülkede halkýn güvenliðini, huzurunu düþünen kim var? Güvenliðini bu kadar önemsedikleri bir halký dört yýldýr nasýl da kýrýp geçiriyorlar! Çirkin, iþbirlikçi, yaðmacý bir zihniyetin, küresel iþgal çetesine hizmetçilikten baþka ne özelliði var?

Halkýn güvenliðini savunanlar, binlerce insan katledilirken neden susuyorlardý? Binlerce insan çöldeki esir kamplarýnda tutulurken, aileler parçalanýrken, komþular birbirine kýrdýrýlýrken, çocuklar ailelerinden koparýlýrken, genç insanlar kafalarýna sýkýlan bir kurþunla sokak kenarlarýna atýlýrken, morglara günde yüzlerce ceset taþýnýrken, üniformalý insanlarýn iþkence ile öldürdüðü insanlarýn sayýsý dahi bilinemezken, cezaevlerindeki kadýnlar “bizleri öldürün” diye çaðrýlar yaparken neden susuyorlardý? El ayak öpmekten, ABD askerlerine hizmet etmekten, ülkelerini peþkeþ çekmekten, kendi insanlarýný kurban ederek iktidar satýn almaktan baþka ne yapýyorlardý!

Ülkesini, canýný, malýný, ailesini, kültürünü, hayat tarzýný savunmanýn, mütecavizlere karþý yiðitçe durabilme erdeminin suç sayýldýðý bir yerde, bazý erkeklerin kaçacak delik aradýðý bir yerde üç kadýn, onlarýn yapamadýðýný yapmýþ, yaþama haklarýný savunmuþ. Bundan utanç duymasý gerekenler kim?

Ankara'ya gelerek, Washington-Londra'ya giderek üzerlerinde iðreti bir takým elbiseyle gösteriþ yapanlar, hak ve adaletten dem vuranlar, ülke bütünlüðünü ve halkýn güvenliðini aðýzlarýndan düþürmeyenler acaba bu ölümlerin kaçýndan sorumlu?

Sadece üç kadýn mý? Kaç bin kadýn var o hapishanelerde ve neden oralarda tutuluyorlar? Kaç bin çocuk/genç var? Ne kadarý idam edildi?.. Esir ticaretine dönüþen kadýn mahkum hikayesinde kýlýf hazýr? Direniþçilere yardým etmek, direnmek gibi siyasi suçlar. Peki bu kadýnlarýn çoðu oralarda rehin tutulmuyor mu? Hangi amaçlarla rehin tutuluyorlar?

Baþbakan Nuri el Maliki deðil mi; polislerin bir kadýna tecavüz etmesini soruþturmak isteyen görevliyi cezalandýran? Ayný Maliki, ya da halkýn güvenliðini savunanlar, Tel Afer'de bir kadýna tecavüz eden askerler hakkýnda ne yaptý?

Halkýn deðil Amerikan askerinin güvenliði için öldürülüyorlar. Onlar bu askerlerin güvenliði için kendi halklarýný öldürüyor. ABD askeri için kendi halkýna savaþ açanlar, iþkenceye maruz kalan, öldürülen binlerce insan için ABD'ye neden bir þikayette bile bulunamadýlar?

Ýmamý bekleyen üç kadýn için uluslararasý kampanya baþlatýldý. Hiçbir hukuki güvenliði olmayan, mahkemelerin tiyatroya ve intikama dönüþtürüldüðü bir iþgal yönetiminin adaletten ne anladýðý malum. Tek yol var, bu kadýnlarýn kurtuluþu için dünya gelinde baský oluþturmak. Baþlatýlan kampanyaya destek vermek!

http://brusselstribunal.org/hangingSignatories.htm

Üç gün sonra yapýlacak bu idamlarýn durdurulmasý gerekiyor. Birleþmiþ Milletler ve Avrupa Birliði'nden bazý çevrelerin çabalarý þu ana kadar sonuç vermedi. Ýdamý durdurma yetkisi olan Irak Devlet Baþkaný Celal Talabani'ye yazýlan mektuba cevap verilmedi. BM Genel Sekreterliði ve Avrupa Birliði'nden çevrelerin çabalarýna Türk Dýþiþleri Bakanlýðý, Meclis Ýnsan Haklarý Komisyonu da destek vermeli. En azýndan idamlar ertelenebilmeli.

Hana Albayaty, Ian Douglas, Abdullah Albayaty, Iman Saadoon, Dirk Adriaensens, Cihan Aktaþ, Ayþe Berktay gibi, Ýstanbul'dan, Türkiye'den ve dünyadan çok sayýda insanýn imza attýðý kampanyaya herkesi destek vermeye davet ediyorum. Yüz binlerce ölüme raðmen, hâlâ yapýlacak çok þey olduðuna inanan ve bu ölümleri kanýksamayanlar harekete geçmeli.

haber 7 / Yeni Þafak

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...