Jump to content

Selim İleri’den 40’ıncı yıl kitabı


mavikiz

Recommended Posts

Ünlü yazar Selim İleri, 40’ıncı sanat yılını yeni kitabıyla kutluyor. ‘Hepsi Alev’, Bizans İmparatoriçesi Irene’nin taht mücadelesini konu alıyor.

261682.jpg

Kitabın ortaya çıkışının ilginç bir hikayesi var. 700’lü yıllarda Atina’dan İstanbul’a gelin getirilen Irene, tarihte gaddarlığıyla tanınsa da yaptığı yardımlarla ölümünden sonra azize ünvanını alıyor. Hain kadın tipinin arkasındaki bu kişilik, İleri’yi etkileyen faktör olmuş.

Selim İleri, “Tasarılarım arasında bir Bizans imparatoriçesinin yaşamını yazmak yoktu. Tam tersine 4. Murat’la ilgili bir proje vardı kafamda. Hatta bir kısmı yazılmıştı. 4. Murat ister istemez bu toprakların hükümdarı olması sebebiyle bu toprağın tarihini de merak eder diye düşündüm ve Bizans tarihine baktım. Oraya bakarken Irene karşıma çıktı” diyor.

Ünlü yazar, tarih dekorlu bir roman yazmanın zorluğundan da “O devri, o atmosferi, o eşyayı yaşatmak çok zor. Çok küçük, önemsiz gibi görünen ayrıntılardan bir yazar olarak çok gülünç düşebilirsiniz. Mesela o devirde gözlük yoktur, siz gözlük taktırırsınız, ki olmuştur buna benzeyen çok olaylar, bizim edebiyatımızda da olmuştur. Birisi de bunu keşfeder ve o romancının atmosferi yaşatmak açısından ne kadar zayıf kaldığı ortaya çıkabilir” sözleriyle bahsediyor.

40 yıldır edebiyatla içiçe olan İleri, başarısını sadık okuyucu kitlesine bağlıyor.

“Sanıyorum ki ben Cumhuriyet tarihinin edebiyat yoluyla, edebiyat çabasıyla geçimini sağlayabilmiş olan ilk yazarıyım” yorumunu yapan İleri sözlerine, “Daha önceki yazarlarımız ne yazık ki başka alanlarda çalışmak durumunda kalmışlar. Öyle bir okur oldu, beni bırakmadı bu okur 40 yıl boyunca. Tabi o okurlara çok büyük bir şükran duyuyorum” cümleleriyle sürdürüyor.

‘Hepsi Alev’, Doğan Kitap etiketiyle kitapçılardaki yerini aldı.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...