Jump to content

Süperbabaanne


tarihogretmeni

Recommended Posts

Tek kiþilik halk eðitim merkezi

egitimnj1.jpg

Buca Halk Eðitim Merkezi’ndekilere göre çoktan ‘süper babaanne’ olmuþ Müzeyyen Çiftçi. Onu ‘süper’ yapan ise merkezin açtýðý kumaþ boyama, cam süsleme, kýrkyama, resim, bilgisayar gibi 20’ye yakýn kursu baþarýyla bitirmiþ olmasý. Süper babaanne yakýnda ikinci resim sergisini açmaya hazýrlanýyor.

Gençlerin çoðu, sosyal faaliyetlere katýlmak için zamanlarýnýn olmadýðýný söyler. Bu durum ya tembellikten ya da vurdumduymazlýktan kaynaklanýr genelde. Gençlerin bu kaçamak tutumu karþýsýnda 80 yaþýndaki Ýzmirli Müzeyyen Çiftçi teyzenin gayretkeþliði ise þapka çýkarýlacak cinsten doðrusu. Müzeyyen Çiftçi, ‘Katýlacak baþka kurs var mý?’ diye soruyor. 15 yýldýr aralarýnda bilgisayar, kumaþ boyama, resim, el sanatlarýnýn da bulunduðu 20’ye yakýn kursu bitiren süper nine, okuma-yazmayý da 70 yaþýndan sonra yine bir kursta öðrenmiþ. Neredeyse on parmaðýnda on marifet var diyebileceðimiz Müzeyyen nine, þu günlerde ikinci kiþisel resim sergisini açmaya hazýrlanýyor.

Ýzmir’in Buca ilçesinde halk eðitim merkezinin düzenlediði kurslara yaþýnýn verdiði yorgunluða raðmen azimle katýlan Müzeyyen Çiftçi, herkesin ileri görüþlü olmasýný istiyor. Bugüne kadar çeþitli kurslar, seminer ve panellere katýlan Çiftçi’nin hayat hikâyesi de oldukça ilginç. Müzeyyen teyzenin ilköðretim yýllarý Elazýð’da bir ilkokulu 4. sýnýfta terk etmesiyle bölünmüþ. Uzun yýllar Elazýð’da kaldýktan sonra 1991’de ailesiyle birlikte Ýzmir’e yerleþmiþ. Ýki kýz çocuðu olan Çiftçi, karþýlaþtýðý zorluklara raðmen hayata sýmsýký sarýlmaktan vazgeçmemiþ. Zamanýnýn büyük bir bölümünü halk eðitim merkezlerinin açtýðý kumaþ boyama, resim, eliþi gibi kurslara katýlarak deðerlendiren Çiftçi, öðrenmek için elinden gelen her türlü gayreti gösterdiðini söylüyor. Çevresindekilere de kendini sevdiren Çiftçi, ‘süper babaanne’ lakabýndan ve gördüðü ilgiden oldukça memnun.

Buca Halk Eðitim Merkezi Müdürü Hasan Okur ise Müzeyyen teyzenin 15 yýldan beri neredeyse katýlmadýðý kurs olmadýðýný söylüyor. Merkezde 11 yýldýr görev yapan Okur, “Müzeyyen teyze, 15 kursumuzu bitirip belge aldý. Neticede halk eðitim merkezimize katýlýmý ve devamlýlýðý noktasýnda örnek bir kiþi olarak bakýyoruz. Hayatý çok seviyor. Biz de gençlere hayatý sevmek, üretken olmak, bir þeyler öðrenmek gerektiðini onun aracýlýðýyla anlatýyoruz. Öðrenmeye ne kadar istekli olurlarsa önlerinin o kadar açýk olduðunu, Müzeyyen teyze gibi isterlerse baþarabileceklerini gösteriyoruz.” diyor.

Dönemin Ýzmir Valisi Alaattin Yüksel tarafýndan kendisine verilen okuma-yazma diplomasýyla birlikte ‘süper babaanne’ unvanýný alan Müzeyyen Çiftçi, her yerde öðrenmenin ve eðitim görmenin önemini yaþadýklarýný anlatarak herkese örnek oluyor. Buca Halk Eðitim Merkezi kurslarýna katýlan Müzeyyen Çiftçi, katýldýðý bu aktivitelerden çok mutlu. Müzeyyen nine, torunlarýnýn ve kurstaki gençlerin örnek olarak baktýðý bir insan. Çevresindekilerle devamlý sohbet ederek eðitimin önemini vurgulayan Çiftçi, öðretmen ve öðrencilerin neþe kaynaðý. Herkesin çok sevdiði süper babaanne, okuma-yazma kursundan baþlayarak kumaþ boyama, el sanatlarý, cam süsleme, porselen boyama, kýrkyama, resim, bilgisayar gibi birçok kursu bitirerek belge almýþ. Öðrendiði teknikleri kullanarak yaptýðý ürünleri kurs bünyesinde sergiliyor. Çok iyi de resim yapan Çiftçi, geçtiðimiz yýllarda sergi açmýþ. Þu anda da ikinci sergisi için hazýrlýk yapýyor. Öðrenme arzusuyla dolu olan Müzeyyen Çiftçi, “Ben buradaki kurslara katýldým. Herkes gelsin, katýlsýn. Herkes ileri görüþlü olsun. Gelip okuma-yazmayý, insanlýðý, terbiyeyi, sevgiyi öðrensin. Herkesi çok seviyorum, buradaki öðretmenlerin hepsine duacýyým.” diyor.

zamanpazar

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...