Jump to content

Barometreyle gökdelen uzunluðu ölçme


turantula

Recommended Posts

Bu soru Kopenhagen’daki bir Üniversitenin fizik sýnavýndan alýnmýþtýr:

“Bir gökdelenin yüksekliðini barometre ile nasýl bulursunuz? Anlatýnýz.”

Öðrencilerden birinin cevabý: “Barometrenin ucuna bir ip baðlarsýnýz. Sonra gökdelenin tepesinden asýp sallarsýnýz. Barometre yere deðdiðinde ipin boyuyla barometrenin boyunun toplamý gökdelenin yüksekliðini verecektir.”

Bu oldukça orijinal cevap, hocayý çileden çýkartmaya yetti ve öðrenci dersten kaldý. Öðrenci cevabýnýn doðruluðu konusunda itirazda bulundu ve üniversite durumu çözmek için baþka bir hoca gönderdi.

Bu noktada öðrenci hakkýnda ne düþünürdünüz? Sizin kararýnýz ne olurdu?Çocuk kalmalý mý geçmeli mi?

Yeni hoca, cevabýn aslýnda doðru olduðuna, fakat kayda deðer bir fizik bilgisinin varlýðýný göstermediðine karar verdi. Sorunu çözmek üzere;öðrencinin en azýndan asgari bir temel fizik bilgisi olup olmadýðýný anlamak için ona altý dakika vererek sorunun sözlü cevabýný vermesi kararýný aldý. Genç, ilk beþ dakika, sessizliðe gömüldü. Alný düþünceden kýrýþ kýrýþ olmuþtu. Hoca zamanýn tükenmekte olduðunu hatýrlattýðýnda genç, çeþitli cevaplarýnýn olduðunu, fakat hangisini kullanacaðýna karar veremediðini

söyledi.

Tekrar acele etmesi tavsiye edilince þöyle cevapladý:

“Ýlk olarak, barometreyi gökdelenin tepesine çýkartýp kenarýndan aþaðý býrakýp yere inene kadar geçen süreyi ölçersiniz. Binanýn yüksekliði (H=0.5x g x t2) formülü uygulanarak hesaplanabilir. Fakat barometre için kötü bir seçim…”

“Veya güneþ parlýyorsa, barometrenin yüksekliðini ölçersiniz. Sonra onu bir yere dikip gölge uzunluðunu, sonra da gökdelenin gölge uzunluðunu ölçebilirsiniz. Bundan sonrasý basit bir orantýyý çözmek olacaktýr.”

“Fakat bu konuda gökbilimsel bir cevap istiyorsanýz barometrenin ucuna bir sicim baðlayýp onu bir sarkaç gibi sallandýrabilirsiniz; önce yer seviyesinde daha sonra da gökdelenin tepesinde. Yüksekliði T=2pikarekvk (I/g)formülündeki farktan yararlanarak bulabilirsiniz.”

“Yahut da gökdelenin dýþarýsýnda bir yangýn çýkýþ merdiveni varsa, barometreyi bir cetvel gibi kullanarak yukarýya çýkarken gökdelenin boyunu barometre yüksekliði biriminden sayýp bunlarý toplayabilirsiniz.”

“Eðer ille de sýkýcý ve ortodoks olmak istiyorsanýz, tabii ki barometre ile gökdelenin tepesindeki ve yer seviyesindeki basýncý ölçer

milibar cinsinden çýkan farký feet’e çevirebilirsiniz ve yüksekliði bulursunuz.”

“Ancak bizler daima zihnin baðýmsýzlýðý ve bilimsel metotlar kullanma konusunda teþvik edildiðimiz içindir ki, en iyi yol þüphesiz hademenin kapýsýný çalmak ve yeni bir barometre isteyip istemediðini sorarak gökdelenin yüksekliðini söylemesi durumunda ona bu barometreyi vereceðimizi söylemek olurdu.”

Simdi genci dinledikten sonra hâlâ ayný þeyi mi düþünüyorsunuz ?

Geçmeli mi kalmalý mý ?

Öðrencinin adý : Niels Bohr, Fizik’te Nobel ödülü kazanan tek Danimarkalý.

Link to comment
Share on other sites

Ancak bizler daima zihnin baðýmsýzlýðý ve bilimsel metotlar kullanma konusunda teþvik edildiðimiz içindir ki, en iyi yol þüphesiz hademenin kapýsýný çalmak ve yeni bir barometre isteyip istemediðini sorarak gökdelenin yüksekliðini söylemesi durumunda ona bu barometreyi vereceðimizi söylemek olurdu.

en akýlcý çözümü bu olmuþ ben bu cevabýndan sonra geçirdim

Link to comment
Share on other sites

Kalýplara saplanýp kalan zihniyetler eðitim vermeye devam ettiði sürece benzer konuþmalarla hep karþýlaþaðýz.Önce eðitimcileri eðitmek lazým.Ben herzaman bir sorunun en az 2 cevabý olduðunu düþünürüm.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...