Jump to content

AMD'nin yeni 4 çekirdekli işlemci


umut06

Recommended Posts

AMD, Uluslararası Katı Devre Konferansı'nda (ISSCC) yaptığı bir sunumda, yakında piyasaya çıkacak doğal dört çekirdekli AMD Opteron işlemcilerinin (kod adı "Barcelona") mimari özelliklerinden bazılarını açıkladı. Dört çekirdekli AMD Opteron işlemcilerinin ilk testlerinde ciddi bir performans artışı gözlenirken AMD tarafından yeniden tasarlanan mikro mimari, yeni enerji ve ısı yönetimi yöntemleri sunarak, AMD Opteron işlemcilerinin watt başına performans konusundaki başarımını daha da ileri ******ürecek. Yeni özellikler arasında, AMD PowerNow!™ teknolojisinin çekirdek frekanslarını dinamik olarak ayarlamak üzere geliştirilmesi de var.

Yeni mimarideki AMD PowerNow!™ teknolojisinin geliştirilmesi, dört çekirdekli AMD Opteron işlemcileriyle çalışan sistemlerin, çekirdeklerin her birinin güç tüketimini bağımsız olarak ayarlayarak genel tüketimi daha da azaltmasına yardımcı olmuş.

Başka bir enerji tasarrufu yöntemi ise, AMD'nin Direct Connect Mimarisini ve tümleşik bellek denetimini kullanarak "Barcelona" işlemci çekirdeklerinin bellek denetimi tam hızla çalışırken bile voltaj düzeyini düşürmesine olanak sağlıyor. Böylece bellek denetimi dışardan gelen bellek isteklerine, çekirdeğin voltaj durumu geçişlerinden bağımsız olarak cevap verebiliyor ve bu da daha fazla enerji tasarrufunu mümkün kılıyor.

Sistemin bellek arabiriminde de, güç tasarrufu sağlayan bir sistem bulunuyor. Kullanılmayan mantık alanlarının kapatılarak daha fazla enerji tasarrufu yapılmasını sağlayan bu yeni sistem yenilikçi yapısıyla dikkat çekiyor.

Yeni çıkacak doğal dört çekirdekli AMD Opteron işlemcileri, AMD müşterilerinin bugün kullandığı enerji altyapısı olan 68, 95 ve 120 Watt termal aralıklar için tasarlanmış.

Dört çekirdekli AMD Opteron işlemcileri, çeşitli sunucu ve işistasyonu uygulamalarında performansı artıracak çekirdek ve önbellek iyileştirmeleri içeriyor. İnternet, veritabanı ve e-posta sunucusu gibi önbelleğe duyarlı işlem uygulamaları, 2 MB üçüncü düzey ortak önbellek eklenmesi sayesinde hissedilir bir hızlanma gösterecekler. AMD laboratuarlarında yapılan testlerde mevcut çift çekirdekli AMD Opteron işlemcileriyle çalışan platformlara oranla %40 performans artışı gözlenmiş. Yüksek performanslı bilgisayar uygulamalarında, kayan nokta uygulama yolunun 128 bit genişliğe çıkarılmış olması ise önemli bir avantaj sağlarken, AMD'ye özgü yönerge ve veri iletim özellikleri de bu avantajı desteklemekte.

Dört Çekirdekli AMD Opteron işlemcilerinin, 2007 yılının ortalarında piyasaya sunulması bekleniyor.

yazı cihip.com dan alıntıdır

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...