Jump to content

Kara Fatma'nın gerçek adı


mavikiz

Recommended Posts

Tarihçi Cezmi Yurtsever: "Türk kadınının kahramanlığı ile özdeşleşen Kara Fatma'nın gerçek kimliğini, 30 yıllık çalışma sonrası belgeleriyle ortaya koydum" dedi.

53879.jpg

Tarihçi Cezmi Yurtsever, Türk kadınının kahramanlığı ile özdeşleşen Kara Fatma'nın gerçek kimliğini, 30 yıllık çalışma sonrası belgeleriyle ortaya koyduğunu bildirdi. Yurtsever, tarihte önemli bir yeri olan Kara Fatma'nın, Türk kadınının cesaret ve kahramanlığı ile özdeşleştiğini kaydetti.

Kara Fatma'nın İzmir'den Erzurum'a kadar yurt genelinde 9-10 yerde yaşadığının rivayet edildiğini, bugüne kadar gerçek Kara Fatma'nın nerede yaşadığının ortaya konulamadığını ifade eden Yurtsever, şunları söyledi: ''Çocukluğumda, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, Avukat Niyazi Bozdoğan, büyük annesi olan Kara Fatma'nın hikayesini anlatırdı.

Efsaneleşen bu kahraman kadınımızın tarihin gerçeğindeki yerini öğrenmek için 30 yıldan beri Osmanlı arşivlerinde araştırmalar yaptım. Ardından Kadirli yakınlarındaki Kahramanmaş'a bağlı Andırın ilçesinin Beylik köyünde araştırmalarımı sürdürdüm. Kara Fatma'nın konağını ve torunlarını buldum. Torunların anlattıkları ile arşivlerdeki belgelerin bire bir tuttuğunu tespit ettim.''

Yurtsever, bu tesbit sonrası tarihte efsaneleşen kahraman Türk kadınının gerçek kimliğini ortaya çıkardığını belirterek, ''Kara Fatma, 1820-1865 yılları arasında Adana-Kahramanmaraş arasında hüküm süren, 1854 Kırım Harbi'ne Maraş Valisi'ni temsilen katılan Asiye Hatun'' dedi.

VAKİT

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...