Jump to content

Türkiye ile İran arasında Şehriyar köprüsü


mavikiz

Recommended Posts

Türk Dil Kurumu ile İran İslam Cumhuriyeti Kültür Müsteşarlığı iş birliği ile düzenlenen ''Türk ve İran Edebiyatlarının Etkileşimi ve Şehriyar'' adlı toplantı, Türk Dil Kurumunda yapıldı.

TBMM Başkanı Arınç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile İran arasında önemli bir kültür köprüsü olan ''büyük şair Şehriyar'' için düzenlenen bu anlamlı toplantıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

İran'da yetişen ve son dönem edebiyat dünyasının en büyük şairlerinden olan Şehriyar'ın aslında iki ülke ilişkilerinin edebiyata yansıması olduğunu ifade eden Arınç, Şehriyar'ın Türkiye'ye hayranlığı ve yakınlığı sebebiyle çok önemli eserlere imza attığını anlattı.

Arınç, şairin, şiirleriyle iki ülke arasında kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığını belirtti. Edebiyatın bir toplumun cevheri olduğunu vurgulayan Arınç, şiir, edebiyat ve kültürün evrensel bir anlayışa kavuşması halinde tüm dünyanın konuştuğu ortak bir dile dönüşebileceğini ifade etti.

-SEMBOL İSİM...-

Arınç, edebiyat ve kültür alanında gelişmemiş toplumların duygu ve düşünce fakirliğinden kurtulamayacaklarını belirterek, edebiyata önem veren toplumların kalkınma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğini ifade etti.

Yeteneği ve özverili çalışmalarıyla insanlığa en anlamlı eserleri sunan şairler ve edebiyatçıların aynı zamanda barışın, umudun ve dostluğun elçiliğini de yaparak toplumların yakınlaşmasına katkı sağladıklarını kaydeden Arınç, iki ülkenin kültürel atmosferinden beslenen büyük şair Şehriyar'ın da Türkiye ve İran arasındaki ilişkilere katkı sağlamış sembol isimlerden olduğunu ifade etti. Arınç, ''Ortaya koyduğu seçkin eserlerle yaşadığı coğrafyanın sınırlarını aşarak tüm dünyada tanınan Şehriyar'ı Türkiye ve İran arasında bir kültür elçisi olarak değerlendiriyorum'' dedi.

-İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MECLİS BAŞKANI'NIN KONUŞMASI-

Toplantıda konuşan İran İslam Cumhuriyeti Meclis Başkanı Gholam Ali Haddad Adel de Şehriyar'ın İran'ın en büyük çağdaş şairlerinden biri olduğunu, onun şiirlerinin Fars dili ile uğraşanları etkisi altına aldığını ve her yere yayıldığını söyledi. Adel, Şehriyar'ın yaşarken de büyük bir şair olarak tanındığını belirterek, çok akıcı bir dili olduğunu kaydetti.

Şehriyar'ın şiirlerinin, düşüncelerinin bir hafıza yakın olduğunu ancak bununla beraber çağdaş bir şair olduğunu ifade eden Adel, ''Onun dili bugünün dilidir. Şiirlerini okuduğunuz zaman eski bir koku ortaya çıkmaz, onun dili bütün zamanların dilidir'' diye konuştu. Mümin ve temiz bir inanca sahip olan Şehriyar'ın İranlıların dostu olduğunu anlatan Adel, ''Şehriyar, İslam inkılabı zafere ulaştığında da çok mutlu olmuş ve inkılap hakkında da şiir yazmıştı'' dedi.

-''TÜRKÇE ÖĞRENECEĞİM''-

Adel, Şehriyar'ın Fars dilinde gösterdiği başarıyı Türkçede de sergilediğini ifade ederek, Türkçe bilmediği için Şehriyar'ın yazdığı Türkçe şiirleri okuyamamaktan üzüntü duyduğunu dile getirdi. Adel, Şehriyar'ın Türkçe yazdığı ''Heyder Babaya Selam'' şiirini okuyabilmek için Türkçe öğrenmek istediğini ifade etti.

Şehriyar'ın, iki farklı milleti, iki ülkenin meclis başkanını aynı çatı altında toplayabildiğini kaydeden Adel, şairin, iki milletin dostluk mesajlarını dünyaya duyurduklarını, iki milleti birbirine kavuşturan bir havuz gibi olduğunu söyledi. Konuk Meclis Başkanı Adel, ''Düşmanlar dostluğumuzu istemedikleri zaman Şehriyar gibi büyük şairler bizi birbirimize yakınlaştırır'' diye konuştu. Türkiye ve İran arasındaki bağların bundan sonra da artarak devam etmesini dileyen Adel, ''İlişkilerimiz gün be gün artar ve tüm İslam dünyası için inşallah faydalı olur'' dedi.

-DİĞER KONUŞMALAR-

Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın da Şehriyar'ın İran ve Türkiye'de büyük şaheserler yarattığını ifade etti. Akalın, sanat, dil ve edebiyatın ülkeler ve milletler arasında dostluk ve kardeşliğin kurulması açısından önem taşıdığını vurgulayarak, Şehriyar'ın da Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkılar sağladığını kaydetti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Başkanı Sadık Tural ise 1920 yılından sonra Ulu Önder Atatürk'ün emperyalizme karşı kazandığı apaçık zaferden sonra Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin barışçıl bir temel üzerine oturduğunu söyledi. Bu barışçıl temelin 85 yıldır sürdürüldüğünü belirten Tural, ''Zaman zaman bu iki ülkenin yakınlığını ve anlamlı dostluğunu bilerek veya bilmeyerek bozmak isteyenler de seslerini yükseltebiliyorlar'' dedi.

Türkiye'de laik rejim kabul edilmesine karşın İran'da İslam anlayışının hakim olduğunu ifade eden Tural, buna rağmen iki ülkenin benzeyen yanlarının yok sayılamayacağını vurguladı. Tural, Türkiye ile İran arasındaki ''komşuluk haklarının'', mutlak barış ve mutlak dostluğun korunmasına katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Türkiye'de, Cumhuriyet kurulduğundan bu yana üniversitelerde Fars Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açıldığını anımsatan Tural, Türkiye'nin buna büyük önem verdiğini anlattı. Tural, ''Biz de bunu komşumuz İran'dan bekleriz. Bu da bizim komşuluk hakkımızdır'' dedi.

AA

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...