Jump to content

Hadisler :)


ConFiDant

Recommended Posts

Birr ve İsm:

"Birr, ruhun yani vicdanın ısındığı, kalbin yatıştığı şeydir. ism ise müftiler sana fetvâ verse de ruhun yani vicdanın ısınmadığı, kalbin yatışmadığı şeydir."

Ahmed bin Hanbel

Zühde ermenin yolu:

"Allah'ın senin üzerine farz kıldığı şeyleri eda et ki, insanların en çok ve en iyi ibadet edenlerinden olasın. Allah'ın sana haram kıldığı şeylerden uzaklaş ki, insanların en yüksek takva sahiplerinden olasın. Allah'ın senin için takdir ettiği kısmetine, rızka razı ve kani' ol ki, insanların en zenginlerinden olasın."

Tirmizî

Gönül Zenginliği

"Allah bir kuluna hayır dilediği zaman onun zenginliğini kalbinde yaşatır; ona kalp zengiliği verir. Takvayı yani Allah korkusunu gönlünde yerleştirir. Allah bir kuluna da şer dilediği vakit fakirliğini iki gözünün önüne getirip gösterir."

Tirmizî

Zenginlik, sıhhat ve gönül hoşluğu:

"Helalinden kazanmak, hayır yollarında sarfetmek suretiyle takvaya riayet eden kimsenin zenginliğinde hiç bir beis yoktur. Sıhhatli olmak takva sahipleri için zenginlikten de hayırlıdır. Gönül hoşluğu da nimet cümlesindendir."

Ahmed bin Hanbel

Zühd:

"Allah bir kuluna hayır murad edince onu dinde fakih kılar. Yani o kuluna dinin hükümlerini öğrenmeye istidad verir. Ona kuvvetli hafıza, anlayış verir. Onu dünyaya tapmaktan korur. Ayıplarını gözlerinde canlandırır. Yani yaptığı kusurun derhal farkına varıp tevbe eder."

Beyhakî

Salat u selam melekleri:

"Hakikat, Allah Teâlâ'nın yeryüzünde seyahat eden öyle melekleri vardır ki, onlar ümmetinden bana olan selamı ulaştırırlar."

Ahmed Bin Hanbel

Link to comment
Share on other sites

Şüphelilerden kaçınmak:

Seni şüpheye düşürecek şeyi, sana şüphe vermeyecek şeye terket!

Ahmed bin Hanbel

*****

"Hiçbir kimse ben kendisine babasından, evladından ve bütün insanlardan daha sevimli oluncaya kadar gerçek iman etmiş olamaz."

Tirmizî, Buhârî, Müslim

*****

Rahmet unsuru Peygamberimiz:

"Şüphesiz ben, lanet edici olarak değil mahz-ı rahmet olarak gönderildim."

Buhârî

*****

Peygamber'e itaat Allah'a itaattır:

"Kim bana itaat ederse hakikatte Allah'a itaat etmiş olur. Kim de bana isyan ederse şüphesiz Allah'a asi olmuş olur."

Buhârî, Müslim

*****

Zikir ve gece namazı:

"Kişi gecenin bir kısmında uykudan uyanıp da ailesini de uyandırdığı ve ikişer rek'at namaz kıldıkları zaman Allah?ı çok zikreden erkeklerle kadınlardan sayılırlar."

Ebû Dâvud, İbn-i Mâce

*****

Tesbih, günahları arıtır ( Temizler ):

"Kim hergün yüz defa "Sübhânallâhi ve bihamdihî" derse hataları denizlerin köpüğü kadar bile olsa dökülür, yarlığanır. ( Effedilir )"

(Bu cümle-i cemilenin manası "Allah'ı tesbih ve ona hamdederek O'nu noksan sıfatlardan tenzih(*1) ( ederim." demektir.)

1* Suç ve noksanlıktan ( eksIkliklerden ) uzak saymak. Cenab-ı Hakk'ı (C.C.) her çeşit kusur, noksan, şerik(*2) gibi hallerden uzak bilip söylemek. Kabahati yok olduğu anlaşılmak ve onu ifade etmek.

2* Şerik--> Ortak, Arkadaş.

Buhârî, Müslim

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...