Jump to content

DDR-3 için önemli adım: Intel'in P35 yonga setli DDR-3 anakartı


Thund3R

Recommended Posts

Intel'in uzun süredir üzerine çalıştığı DDR-3 bellek desteğine sahip yeni yonga setleri konusunda ciddi gelişmeler var. Özellikle SiS ve VIA gibi alternatif çözümler üzerinde çalışan firmaların bile DDR3 bellek desteği veren yeni yonga setlerine dair detayları paylaştıkları şu günlerde açıkçası gözler Intel'in üzerine çevrilmişti. DDR-2 belleklerin kullanılmasında ve yaygınlaşmasında sektöre öncülük eden Intel, anlaşılan DDR-3 konusunda da bayrak taşıyıcı olacak zira en büyük rakibi AMD, DDR-3 konusunda planlarını 2008 yılına göre yaptığını daha önce açıklmıştı. Intel'in DDR-3 ile birlikte birçok yeniliği içermesi beklemesi beklenen ve kod adı "Bearlake" olan yeni yonga seti alesinin ilk üyesi olan P35 hakkında bazı önemli detaylar belirginleşmeye başladı hatta yonga setini kullanan mühendislik örneği anakartın bazı resimleri de gün yüzüne çıktı.

P35-1.jpg

Özellikle bellek desteği üzerinde durulan firmanın yeni yonga seti P35 aynı Intel'in DDR-2 belleklere geçiş sürecinde hazırladığı ilk nesil 9xx yonga setlerinde olduğu gibi karma bellek desteğine sahip olacak. Yani yonga setini taşıyan anakartlar hem DDR-2 hemde DDR-3 bellek desteğine sahip olacaklar ama tabi bu anakartlar aynı anda hem DDR-2 hemde DDR-3 bellekleri çalıştıramayacaklar. Intel'in P35 yonga setini kullanan anakartların 4 DIMM slotuna sahip olması ve bu slotlardan 2'sinin DDR-2 diğer 2'sinin ise DDR-3 bellekler ile kullanılması bekleniyor. DDR-2 belleklerin gelişiminde resmi organlardan biri olan JEDEC'in belirlediği 800MHz barajının çoktan geçildiği şu günlerde, DDR-2 bellekler 1300MHz sınırını dayanmış durumdalar. Intel'in yeni yonga seti P35 bu noktada 800MHz'e kadar DDR-2, 1066MHz'e kadar da DDR-3 bellek desteğine ile birlikte gelmesi bekleniyor.

Intel'in yeni yonga seti P35'in diğer özelliklerine baktığımızda,1333MHz fsb desteğine sahip olan P35, firmanın "Conroe Refresh" olarak ta tabir edilen ve önümüzdkei Temmuz ayında piyasaya çıkmaları hedeflenen 1333MHz fsb'ye sahip yeni Conroe işlemciler ile birlikte Core 2 Duo, Core 2 Quad ve Celeron 4xx serisine de tam destek verecek. Yonga setinin Intel'in Core 2 Duo öncesi mevcut ürün gamında yer alan özellikle D serisi çift çekirdekli Pentium işlemciler başta olmak üzere diğer işlemcilere destek verip vermeyeceği konusunda açıkçası resmi bir bilgi yok ama gelen haberler Bearlake serisi yonga setleri büyük bir ihtimalle yeni nesil Core mikroişlemci mimarisini kullanan işlemciler ile uyumlu olacağı yönünde. Intel'in P35'de dahil olmak üzere hazırladığı Bearlake yonga seti ailesinin (G33 & G35 Express, Q33 & Q35 Express, P35 Express ve X38 Express) yaz aylarında 1333MHz fsb'ye sahip yeni işlemciler ile birlikte pazara girmesi bekleniyor.

P35-2.jpg

İlk örnekleri geçtiğimiz yıl Haziran ayında yapılan Computex fuarında gün yüzüne DDR-3 belleklerin ilk örneklerini üreten Samsung ve Hynix gibi iddialı bellek üreticileri, bu örnekleri ilgili donanım üreticilerine geçtiğimiz yılın son periyotu içerisinde yollamıştı. Yapılan projeksiyonlara göre, bu yılın 2. yarısı ile birlikte DDR-3 bellek kullanımına yavaş yavaş geçilmesi, 2008 yılında ise belleklerin kullanımının yaygınlaşması bekleniyor. Intel P35 yonga seti ile DDR-3 desteğine yönelik ilk önemli adımı atarken, gelen son haberlere göre AMD RD790 yonga seti ile birlikte DDR-3 desteğini kullanıcılarına sunabilir.

kaynak : donanımhaber

orjinal kaynak : http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=6061

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...