Jump to content

Grammy’ler Bush protestocularına


mavikiz

Recommended Posts

Bush karşıtı tavırlarıyla tanınan Dixie Chicks, Mary J. Blige ve Red Hot Chili Peppers’ı geride bırakarak 5 dalda birden Grammy aldı.

260449.jpg

49. Grammy Müzik Ödülleri, dün akşam Los Angeles’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Staples Merkezi’ndeki ödül gecesi, yeniden bir araya gelen 1980’li yılların rock grubu Police’in şovuyla başladı.

Country müzik grubu Dixie Chicks, ABD Başkanı George Bush’a yönelik eleştirilerinin ardından kaybettiği ilgiyi, gecede aday gösterildiği 5 dalda ödüllerin tamamını alarak yeniden kazandı. Teksaslı üçlü, “Not Ready to Make Nice” adlı parçalarıyla yılın kaydı ve yılın şarkısı dallarında Grammy kazandı. Grup ayrıca, “kendilerini her ne kadar country olarak görmediğini belirtse” de en iyi country albümü ve en iyi country grubu dalında da ödül aldı. Dixie Chicks “Taking the Long Way” ile yılın albümü ödülünü de kazandı. Grubun şarkıcılarından Natalie Maines, yılın albümü ödülünü kabul ederken yaptığı teşekkür konuşmasında, “bu ödüllerle konuşma özgürlüklerini kullandıklarını” ifade etti. Dixie Chicks, 2003’te Londra’daki bir gecede “Başkanın (Bush) Teksaslı olmasından utanıyoruz” sözleriyle büyük tepki toplamıştı.

Grammy için 8 dalda aday gösterilen hip-hop tarzı müziğin divası Mary J. Blige de, en iyi R&B şarkısı ve “The Breakthrough” adlı albümüyle en iyi R&B albümü ödülünü aldı. Blige ayrıca en iyi kadın R&B vokal performansı dalında da ödül aldı. Albümü 2005 sonlarında piyasaya çıkmasından bu yana yalnızca ABD’de 2.7 milyondan fazla satan 38 yaşındaki yıldız, gözyaşlarını tutamadığı konuşmasında herkese teşekkür etti ve uzun süredir kendisi için yapılan konuşmaların olumluya dönmeye başlamasından duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

260452.jpg

Rock grubu Red Hot Chili Peppers “Stadium Arcadium” adlı albümüyle 3 dalda ödül kazandı. Grubun ödül aldığı dallar arasında, “Dani California” adlı parçasıyla en iyi rock şarkısı bulunuyor.

”GRAMMY’Yİ SADECE MÜZİKLERİYLE ALMADILAR”

Dixie Chicks’in 10 Mart 2003’te Londra’da verdikleri bir konser sırasında, grup üyelerinden Teksaslı Natalie Maines’in iki şarkı arasında ‘Başkanımızın Teksas’lı olmasından utanıyoruz’ demesi The Guardian gazetesinde yayınlandıktan sonra konu ABD basınına yansıdı. Grup yabancı bir ülkede kendi devlet başkanlarını eleştirdiği için dinleyici kitlesinden büyük tepki gördü ve Dixie Chicks albümleri boykot edildi. Maines tepkiye karşılık vermek için önce Başkan Bush’un ABD’deki birçok vatandaşın fikirlerini görmezden geldiğini söylese de artan tepkiler üzerine Maines özür diledi:

“Duyarlı bir Amerikan vatandaşı olarak Başkan Bush’tan özür diliyorum, çünkü söylediğim saygısızcaydı. Başkanlık görevini kim yürütüyorsa ona saygılı olunmalı. Biz Avrupa’da çok ciddi ABD karşıtı fikirlerle karşılaşıyoruz ve bunun sebebi de Irak Savaşı. Savaş bir seçenek olsa da, ben bir anne olarak bütün yollar denendikten sonra çocukların ve ABD askerlerinin hayatlarını feda etmenin düşünülmesini istiyorum. Ülkemi seviyorum ve ABD’li olmaktan gurur duyuyorum.”

Bu açıklamalar üzerine grubun bazı hayranları değil Dixie Chicks’i, sponsorları Lipton’u bile boykot ederken, bazıları da Maines’in özür dilemesiyle hayal kırıklığı yaşadı. Bir protesto gösterisinde eski hayranların grubun CD’lerini buldozerle ezmesi üzerine Maines’in ve ailesinin güvenliğinin tehlikede olduğu bile konuşulmaya başlandı. Bruce Springsteen ve Madonna Dixie Chicks’i destekleyen açıklamalar yaparak ortalığın yatışmasında gönüllü rol bile oynadılar.

Londra konserinden bir süre sonra Maines’in söylediklerinin arkasında durduğunu yinelemesi üzerine Başkan Bush da bir açıklama yaparak Dixie Chicks’in söylediklerini önemsemediğini ve kendisinin ABD için iyi olanı yapmaya devam edeceğini bildirdi.

Atışmalar sonrasındaki konserlerde karışık tepkiler alan grup, country müzik yapanlardan hiç destek görmediklerini, bu yüzden kendilerini artık bu müziğe ait hissetmediklerini açıkladı. 2003 yılında Kızıl Haç Dixie Chicks’in 1 milyon dolarlık bağışını da reddetti. Ekim 2004’te Bush’a karşı John Kerry’nin oylarını arttırmak için ‘Değişim için Oy Ver’ sloganıyla turneye çıkan grubun çabaları da sonuçsuz kaldı. Dixie Chicks’in içine düştükleri siyasi gerilimi anlattıkları şarkı ‘Not Ready to Make Nice’la Grammy Ödülü’ne layık görülmesi de, otoritelerinin sadece grubun müziğine değil, siyasi görüşüne de destek olduğu imasını yarattı.

DIXIE CHICKS İÇİN YAZILANLAR

eksisozluk.com.tr’de Dixie Chicks için yazılanlar şunlar:

Üyelerinden Natalie Maines’in Bush hakkında “ABD Başkanı’nın Teksaslı olmasından dolayı utanç duyuyoruz” şeklinde bir demeç vermesi sebebi ile ABD’de bir sürü radyo tarafından protesto edilerek şarkıları çalınmayan, hatta bazı protestocular tarafından CD’leri yakılan talihsiz hatunlar grubu...

Vücutlarına Saddam Angel’s yazarak bir dergiye kapak olan country müzik grubu...

Sometimes I Wake Up Crying şarkısı süper olan Güneyli (Dixie) kadın (Chicks) müzik grubu...

Country, pop ve rock kategorilerinde ödül kazananların listesi şöyle sıralanıyor:

Yılın en iyi kaydı:

Not Ready To Make Nice - Dixie Chicks

Yılın en iyi albümü:

Taking The Long Way - Dixie Chicks

Yılın en iyi şarkısı:

Not Ready To Make Nice-Dixie Chicks

En iyi ikili ya da grup country performansı:

Not Ready To Make Nice - Dixie Chicks

En iyi country albümü:

Taking The Long Way - Dixie Cicks

En iyi yeni sanatçı:

Carrie Underwood

En iyi kadın R&B vokal performansı:

Be Without You - Mary J. Blige

En iyi R&B albümü:

The Breakthrough - Mary J. Bilge

En iyi R&B şarkısı:

Be Without You - Mary J. Bilge

En iyi kadın pop vokal performansı:

Ain’t No Other Man - Christina Aguilera

En iyi erkek pop vokal performansı:

Waiting On The World To Change - John Mayer

En iyi ikili ya da grup pop performansı:

My Humps - The Black Eyed Peas

En iyi pop vokal albümü:

Continuum - John Mayer

En iyi dans kaydı:

Sexy Back - Justin Timberlake & Timbaland

En iyi elektronik/dans albümü:

Confessions On A Dance Floor - Madonna

En iyi solo rock vokal performansı:

Someday Baby - Bob Dylan

En iyi ikili ya da grup rock performansı:

Dani California - Red Hot Chili Peppers

En iyi hard rock performansı:

Woman - Wolfmother

En iyi metal performansı:

Eyes Of The Insane - Slayer

En iyi rock şarkısı:

Dani California - Red Hot Chili Peppers

En iyi rock albümü:

Stadium Arcadium - Red Hot Chili Peppers

(ntvmsnbc)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...