Jump to content

Ferzan Özpetek yeni filmini anlattı


mavikiz

Recommended Posts

Özpetek, yeni filminde kısmen “Harem Suare”yi andırır biçimde, dostlar, sevgililer, eski sevgililer, tek yaşayanlar ve evli çiftlerden oluşan geniş bir arkadaş grubunun ortak yaşamlarını konu alıyor.

260498.jpg

Roma’da yaşayan yönetmen Ferzan Özpetek, İtalya’da 23 Şubatta gösterime girecek “Saturno contro” (Satürn Ters Yönde) filmini haftalık haber dergilerinden L’Espresso’ya anlattı. İtalyan L’Espresso dergisi, bu haftaki sayısında “Özpetek Haremi” başlığıyla yaptığı söyleşiye üç sayfa yer ayırdı.

Çekimler başladığında filmin adını “Lorenzo dorme” (Lorenzo uyuyor) diye düşünen Özpetek, daha sonra, filmin adının “Satürn Ters Yönde” olarak değiştirilmesine karar verdi.

Ad değişikliğinde, kendi psikanalistiyle yaptığı bir görüşmenin belirleyici bir rol oynadığını ifade eden Ferzan Özpetek, “Konuyu, psikanalistimle konuştum. Filmdeki tüm şahsiyetler açısından Satürn’ün ters yönde olduğuna dikkati çekti. Kahramanların her biri büyük bir kaybın acısını yaşarken, kendi içlerine bakmak durumunda kalıyor. Dolayısıyla, filmin adının ‘Satürn Ters Yönde’ olmasının daha mantıklı olacağını düşündüm” diye konuştu.

‘ÖLÜM BİR TAKINTI’

Özpetek, yeni filminde de ölüm ve yas temasının dikkati çektiğinin hatırlatılması üzerine, “Ölüm temasının bende bir takıntıya dönüştüğünü itiraf edebilirim. Bu, belki de ölümden çok korkmamdan kaynaklanıyor. Beni en fazla korkutan şey, sevdiğim dostlarımı ve insanları kaybetmek durumunda kalmak” dedi.

‘YALANCILAR BENİM İÇİN BÜYÜK BİR EĞLENCE’

Özpetek’in yeni filmindeki kahramanlar, birilerinden bir şeyler gizlemeleri ve küçük yalanlarla da dikkati çekiyor. Özpetek, bu olguya ilişkin bir soruyu, “Yalancılar benim için büyük bir eğlence. Özellikle de apaçık ortada olan şeyleri inkar etme eğiliminde olanlar. Fotoğraf yönetmeni olan bir dostum, bir keresinde, suç üstü vaziyetteyken karısı tarafından yakalanışını anlatmıştı bana. Kendisi o an, adeta hiçbir şey olmamış gibi davranıp, şaşkın bir edayla, yatakta beraber olduğu kadına dönerek, ‘Aman Tanrım! Bu kadın kim, bunun ne işi var burada!’ diye bağırmış. Bu tür küçük zaaflara bayılıyorum” şeklinde açıkladı.

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NİN AÇILIŞ FİLMİ

Özpetek’in yeni filmi, 31 Mart-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 26. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde de açılış filmi olacak. Festivallere fazla güvenmeyen Özpetek ise, “Bir keresinde jüri başkanlığı yapmıştım. O deneyimimden de biliyorum ki, bazen festivallerde, sinemayla hiç alakası olmayan nedenlerle, en güzel filme ödül dahi verilmemesi söz konusu olabiliyor” yorumunda bulundu.

Filmin çekim ve piyasaya sürülüş tarihleri de astroloji göz önüne alınarak saptanmış. Özpetek, “Aynı zamanda iyi bir astrolog” olarak nitelediği yakın arkadaşlarından Annamaria Romoli’nin tavsiyesi doğrultusunda hareket etmiş.

(ntvmsnbc)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...