Jump to content

Pc Ye Çift Güç Kaynağı Bağlamak


BeNefSE
 Share

Recommended Posts

[attachment=667:1.gif]
Biraz uzun bir başlık oldu ama bildiğiniz gibi ATX güç kaynakları oldukça ilginç yaratıklardır ve anakarta bağlı olmadıkları durumda da çalışmazlar. Diyelim ki, birden bire sistem kapandı ve açılmıyor. Önce ATX güç kaynağından şüphelenmemiz lazım, kasadan söktük dışarı çıkardık. Fakat çalışıp çalışmadığını arızanın bundan kaynaklı olup olmadığını nasıl anlayacağız? Çok kolay.

[attachment=668:2.gif]

Önce ATX güç kaynağımızdan çıkıp anakarta girmek üzere tasarlanmış kablo yumağı sonundaki soketi elimize alıyoruz. Gördüğünüz gibi 20 adet kablo bu sokette birleşiyor. Öncelikle "power on" yani cihazı çalıştıracak olan kabloyu bulmanız gerekiyor.

Anakarta Bağlamadan Çalıştırmak
Bu arkadaş 14'üncü yuvaya saplanmış. Yok öyle oturup saymaya filan da gerek yok. Zira elinizdeki ATX PSU ev yapımı falan bir ürün değil ise yeşil renkli kabloyu takip etmeniz yeterli gelecek. Hah buldunuz değil mi, aferin size.
[attachment=669:3.gif]
Şimdi yapmamız gereken bu arkadaşa bir de "toprak" bulmak. Bu da öyle zor bir şey değil, çünkü 6 adet siyah kablonun tamamı "toprak". Şimdi elinize bir ataç alın. Bunu iki ucu açık halde güzelce bir U haline getirin. Ve bir ucunu yeşil diğer ucunu da bir siyah deliğe saplayın. Ve ta taaa ATX güç kaynağınız çalışmaya başladı bile.

Switch Takalım
Nerede kullanacağınızı bilemiyorum ama mesela bu tür bir bağlantı yerine araya bir "switch" ya da yerel deyişle açma/ kapama düğmesi koyabilirsiniz. Böylelikle sisteme bağlı olmayan ama cihazlara akım verebilen ekstra bir ATX güç kaynağınız olacak. İsterseniz bu düğmeyi alıp kasanın önündeki plastik bir kapağa monte edebilir ve hatta bunun yanına bir de led takabilirsiniz.
Led'in montajı biraz dikkat gerektiriyor. Bunu da şöyle yapabilirsiniz. Bildiğiniz gibi ATX güç kaynağının görevi aygıtlara 12v ve 5v akım vermek (ya da 3.3v). Led'inizi işte bu soketlerden birine bağlayacaksınız. Ancak Led'ler daha düşük akımlarla çalıştıkları için araya bir de direnç koymak şart. Mesela 12V'luk soketten akım alıp 1.5V'luk led çalıştıracaksanız araya 750 ohm'luk bir direnç, eğer 5V'luk soketi kullanacaksanız yine aynı led için 240 Ohm'luk bir direnç kullanmanız gerekiyor. Ayrıca şemaya bakarak tüm anlattıklarımızın son halini de görebilirsiniz.
[attachment=670:4.gif]
İkinci Bir ATX Güç Kaynağını Nasıl Bağlarsınız?
Özellikle kasa modifikasyonu ile uğraşanlar ya da sisteminde 3'ten fazla fanı olan overclock severler sistemlerinde ikinci bir ATX güç kaynağının nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi arıyor olabilirler. Aslına bakacak olursanız yukarıdaki metodu uygulayarak ikinci bir kaynağı nasıl bağlayacağınızı öğrendiniz bile. Ancak örneğin sistemi açtığınızda ikisinin birden otomatik olarak çalışmaya başlamasına ne dersiniz?
Bunu sağlamanın iki yolu var, birincisi röle adı verilen ufak bir aparat kullanmak. İkinci çözümde ise aparat yerine biraz kablo sıyırma ve birleştirme olayı. Önce birincisini anlatalım:
Röle bir switch ile aynı işi görür, ancak bu düzenekte parmağınızla düğmeyi açmak yerine, tetikleme akım yoluyla olur. Bu iş için 12v'luk bir röleye ihtiyacınız var. Bunu İstanbul Kadıköy Yazıcıoğlu işhanında ya da geniş ürün yelpazesine sahip büyük bir elektronikçide bulabilirsiniz. Unutmadan; alacağınız röle en az 4 ayaklı olmalı.
Çalışma düzeni oldukça basit. Düğme ile birinci güç kaynağı açılıyor (kasanın içerisinde anakarta bağlı olduğunu farz edersek bu durumda kasanın düğmesi ile açılıyor). Buradan gelen 12v relay'i tetikliyor ve ikinci güç kaynağı da harekete geçiyor.
[attachment=671:5.gif]
2'inci ATX Güç kaynağı
İkinci yol biraz kesmeli biçmeli. Ancak bunu uygularsanız elde ettiğiniz çözümden geri dönüş yok. Yani kablolar bir kez sıyrıldı mı, bildiğiniz gibi eski haline döndürmeye imkan yok. Ben röle ile filan uğraşamam bunu uygulamak istiyorum diyorsanız her iki güç kaynağının 14'üncü pinlerini birleştirmeniz gerekiyor. Artık ekstra kablolar ile mi yaparsınız yoksa mevcutları mı birleştirirsiniz bilemiyorum. Bunun haricinde her iki güç kaynağından birer "toprak" (siyah) birleştirmeniz gerekiyor. Gördüğünüz gibi bu çözüm çok daha kolay ve ekstra düğme, led v.s. ile uğraşmayacaksanız bunu tavsiye ederim.
Kaynak..
[code]http://webseyyahi.blogspot.com/2011/12/pc-ye-cift-guc-kaynag-nasl-baglanr.html[/code] Edited by BeNefSE
Link to comment
Share on other sites

[b]PC'ye dediğiniz gibi bağlarsam PSU'lar herhangi bir zarar verme aşırı ısınma yanma kısa devre vs.. gibi durumlar olabilir mi ? Yani eğer gerçekten olmuyorsa elimde 2 tane 350 W'lık PSU mevcut bunları birbirine bağlayıp kasamdan yeterli gücü elde edebilirim.

350+350=700 W :D biraz tehlikeli bir rakam var merak ettim görüşleri aldıktan sonra uyduruk bir kasada denemek isterim.
[/b]

Link to comment
Share on other sites

[b] Eğer PC'nizin içinde PSU ( güç kaynağı ) ucuz ve yetersiz ise aşırı yüke bindiğinde sistemi beslemekte sorun yaşayacaktır ... Bu da kısa vadede oyun oynarken ( genellikle uçarken ) sistemin kapanmasına ve hemen ardından tekrar açılmasına , uzun vadede ise bileşenlere zarar verecektir .
[/b] [b]
[/b][b] Eğer kaliteli bir PSU alacak paranız yoksa ve elinizde atıl bir ucuz PSU varsa ( yada bütçeniz 10 USD'lik bu tip bir PSU'ya yetiyor ise aşağıdaki metodlar ile sisteminizi biraz olsun elektriksel anlamda rahatlatabilirsiniz )
[/b] [b]
[/b] [b][b]Aşağıda anlatacağım işlemler her ne kadar PC yada PSU'larınıza zarar verecek nitelikle olmasa bile oluşabilecek hasarlardan ve aksaklıklardan dolayı beni ve bu yazının bulunduğu siteyi sorumlu tutamazsınız , tüm sorumluğun sizde olduğu uygulamaya başladığınız anda kabul etmiş olun .[/b]
[/b] [b] [b]
[/b][/b] [center] [b][b]---------------------- PC'YE 2 PSU BAĞLAMAK -------------------[/b]
[/b] [/center][b]
[b][color="#ff0000"][i]Metod 1 - Tek Power Düğmesi - Önerilen Yöntem[/i][/color][/b]

Lazım olanlar ;
- 2 Adet PSU ( Biri zaten kasanızın içinde var , diğerini OEM olarak 10 USD civarında bir rakama alabilirsiniz )
- Izoleli Kablo ( Yapacağınız yerleşime göre uzunluğunu siz belirleyeceksiniz )
- Izoleli Bant ( Elektrik Bandı )
- Kibrit yada Çakmak

ATX Tip PSU'lar bildiğiniz gibi On/Off komutunu anakart üstünden alır . Bu işi yapabilmesi için anakarta bağlantıyı sağlayan soketi üstünde 2 kablo mevcuttur . Temel olarak yapacağımız iş aşağıda resmini göreceğiniz "Power Singal" kablosundan bir paralel çıkartıp diğer PSU'nunda açıl / kapan komutunu anlamasını sağlamak olacak .

[/b] [b][img]http://www.turksim.org/pics/Cift_PSU_01.jpg[/img][/b] [b]

[/b][b] Bu işlemi yaparken biraz kablo eriteceğiz ve her evde yapılabilmesi için elektrik bandı kullanacağız . Dolayısı ile sistemi eski haline getirmemiz kolay olacak ...
[/b] [b]
[/b][b] PSU'nun anakarta bağlantı soketi aşağıda görülmektedir , burada bize lazım olan kablolar YEŞİL ve SİYAH renkli olanlardır . Dikkat ederseniz bu demet içinde YEŞİL hattın tek olduğunu fakat bolca SİYAH kablo kullanıldığını fark edersiniz . Siyah NOTR hat olduğundan tek renk ile simgelenmiştir fakat YEŞİL kablo PSU'ya POWER SIGNAL yani On / Off bilgisi taşıyan kablodur ve dolayısı ile tektir .
[/b] [b]
Lafı uzatmadan resimlerle anlatmaya başlayayım , sıkı durun başlıyoruz [img]http://www.divxforever.com/html/emoticons/wink.gif[/img]

[/b][b] Şunları aklınızdan çıkarmayın : [b] Kabloları ters bağlamayın , farklı renki kablolara dokunmayın , açıkta kablo bırakmayın , çalışmanız bitmeden PSU'ları 220 Volt'a bağlamayın[/b]
[/b] [b]

1.
YEŞİL ve solundaki SİYAH Hattı diğerlerinden ayırıyoruz ...

[/b] [b][img]http://www.turksim.org/pics/Cift_PSU_02.jpg[/img][/b] [b]

2.
[/b][b] Ayırdığımız bu iki kabloyu orta yerinden çakmak ile ısıtmak ve hafifçe ısınan plastiği elimizle çekmek sureti ile sıyırıyoruz . Böylece kablonun içine erişiyoruz . ( Burada dikkat edin , plastik korumayı sıyırmak için fazla güç kullanıp kabloya zarar vermeyin . Çok önemli olmasa bile bu kabloadaki tel eksikliği ileride sorun oluşturabilir )
[/b] [b]
[/b] [b][img]http://www.turksim.org/pics/Cift_PSU_03.jpg[/img][/b] [b]

3.
[/b][b] PSU'larımızı birbirine bağlamak için kullanacağımız ara kablomuzu hazırlıyoruz . Ben kolay anlaşılması için içinde siyah ve yeşil hat olan bir telefon kablosu kullandım . Bu kablodaki renkler hiç önemli değil , yeterki A -- A , B -- B'ye bağlı olsun . Uzunluk ise kasa içinde yada dışında diğer PSU'yu yerleştireceğiniz yere göre ayarlanmalı .
[/b] [b]
[/b] [b][img]http://www.turksim.org/pics/Cift_PSU_04.jpg[/img][/b] [b]

4.
[/b][b] Yapmış olduğumuz ara kablomuzu PSU üzerinde sıyırmış olduğumuz kablolar ile nazikçe birleştiriyoruz . Bu resimde doğal olarak Siyah Ek - Siyah Ana , Yeşil Ek - Yeşil Ana kabloya bağlı .
[/b] [b]
[/b] [b][img]http://www.turksim.org/pics/Cift_PSU_05.jpg[/img][/b] [b]

Bağlantımızı güzelce yaptıktan sonra izoleli bant (Elektrik bandı) ile güzelce üzerini kapatıyoruz .

[/b] [b][img]http://www.turksim.org/pics/Cift_PSU_06.jpg[/img][/b] [b]

5.
[/b][b] İşimizin büyük bölümü bitti [img]http://www.divxforever.com/html/emoticons/original.gif[/img] Bundan sonrası ikinci PSU'yu elimize alıp sırayla 1 - 2 ve 4. maddeleri tekrarlamak . Ben işyerinde olduğumdan kolay yolu seçtim , ek kablomun uçlarını 2. PSU'nun anakart soketinde YEŞİL ve SİYAH hatlara denk gelecek şekilde yerine yerleştirdim .
[/b] [b]
[/b] [b][img]http://www.turksim.org/pics/Cift_PSU_07.jpg[/img][/b] [b]

[/b][b] Sizde yukarıdaki gibi deneme yapabilirsiniz ama kasa içine monte aşamasında bu şekilde kullanmanızı tavsiye etmem zira kablolarımız ince , girişler ise kalın . Dolayısı ile gevşeyip yerinden çıkması ve ikinci PSU'nun çalışmaması muhtemel . Bu yüzden projeye son noktayı koymadan önce mutlaka ikinci PSU içinde 1 - 2 ve 4. maddeleri gerçekleştirin ve kablo bağlantınızı sağlamlaştırın .
[/b] [b]
6.
İki PSU'yada 220 Volt Şebeke elektriği veriyoruz .

[/b] [b][img]http://www.turksim.org/pics/Cift_PSU_08.jpg[/img][/b] [b]

[/b][b] 1. PSU'numuza ait soketi anakartımızda olması gereken yere takıyoruz . 2. PSU'yu daha önce belirlediğimiz yere yerleştiriyoruz veee kasamızın POWER düğmesine basıyoruz .
[/b] [b]
[/b][b] Ben 1. PSU'yu anakarta bağlamak yerine yeşil ve siyah kabloların ucundaki soketleri kısa bir kablo yardımı ile kısadevre yaptım . Resimdeki mavi kablo bu iş için kullanılıyor , sizin setinizde olmayacak [img]http://www.divxforever.com/html/emoticons/original.gif[/img] Ama son montajdan önce test amacı ile benimki gibi bir kablo ile deneme yapabilirsiniz .
[/b] [b]
[/b] [b][img]http://www.turksim.org/pics/Cift_PSU_09.jpg[/img][/b] [b]

VIOLA ... Her iki PSU'da çalışıyor ve güç vermeye başlıyor ...

Güle güle kullanın [img]http://www.divxforever.com/html/emoticons/original.gif[/img]

[b][color="#ff0000"][i]Metod 2 - Çift Power Düğmesi[/i][/color][/b]

Lazım olanlar ;
- 2 Adet PSU ( Biri zaten kasanızın içinde var , diğerini OEM olarak 10 USD civarında bir rakama alabilirsiniz )
- Izole Kablo ( Yapacağınız yerleşime göre uzunluğunu siz belirleyeceksiniz )
- Izole Bant ( Elektrik Bandı )
- Kibrit yada Çakmak
- 1 Adet Sabit Anahtar ( Evimizdeki lambaları açmak için kullandığımız anahtarlar gibi düşünün ama daha naziğini kullanın )
- 1 Adet Japon Yapıştırıcı yada Slikon

[/b][b] Şunları aklınızdan çıkarmayın : [b] Kabloları ters bağlamayın , farklı renki kablolara dokunmayın , açıkta kablo bırakmayın , çalışmanız bitmeden PSU'ları 220 Volt'a bağlamayın[/b]
[/b] [b]
[/b][b] Bu metodda yukarıda anlattıklarımızdan sadece 1 - 2 - 3 ve 4. adımları SADECE EK PSU için aynen uyguluyoruz . Mevcut PSU'ya dokunmuyoruz .
[/b] [b]
[/b][b] Yeşil ve Siyah hatta bağladığımızın ek kablonun ucuna bir anahtar bağlıyoruz . Anahtar seçimi tamamen sizin zevkinize kalmış ... İster gider küçük şirin bir anahtar alırsınız , isterseniz standart sıvaüstü elektrik anahtarı kullanırsınız [img]http://www.divxforever.com/html/emoticons/original.gif[/img] ...
[/b] [b]
[/b][b] Her şekilde uzatma kablomuza bağladığımız anahtarı kasamızın kolay ulaşabilceğimiz bir yerine monte ediyoruz .
[/b] [b]
[/b][b] Ben bu tip anahtar , buton takma işlemleri için genellik 5,25" sürücü yuvalarının kapaklarını tercih ediyorum ( CD taktığımız yerdeki plastik kasa kapakları yani ) .
[/b] [b]
[/b][b] Biraz tornavida kuvveti ile bu plastik kapakçıklara delik açmak ve açtığınız bu deliğe anahtarı yerleştirip sabitlemek çok kolay olacaktır . ( Japon yapıştırı ve/veya silikon ile)
[/b] [b]
[/b][b] Montaj işi bittiğinde 2. PSU'yu çalıştırmak için bu ek anahtara ihtiyacımız olacak . Yani 2 PSU otomatik olarak açılıp kapanmayacak . Önce anakartımızın POWER düğmesine sonra 2. PSU'muzun Power düğmesine basmamız gerekecek .
[/b] [b]
Bu yüzden bu yöntemi tavsiye etmiyor ve resimli olarak anlatmıyorum .

Kaynak:[code]http://www.turksim.org/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=8:dual-psu&catid=4:usefull-stuff&Itemid=20[/code]
[/b]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='CaNCaN' date='16 December 2011 - 10:01 ' timestamp='1324022512' post='1129954']
[b]PC'ye dediğiniz gibi bağlarsam PSU'lar herhangi bir zarar verme aşırı ısınma yanma kısa devre vs.. gibi durumlar olabilir mi ? Yani eğer gerçekten olmuyorsa elimde 2 tane 350 W'lık PSU mevcut bunları birbirine bağlayıp kasamdan yeterli gücü elde edebilirim.

350+350=700 W :D biraz tehlikeli bir rakam var merak ettim görüşleri aldıktan sonra uyduruk bir kasada denemek isterim.
[/b]
[/quote]
Elektronik alete yapılan her müdahalenin yan etkisi olabilir :D Ondan dolayı denerken verilen yöntemlere çok dikkat et.Elektirik tesisatını göçertme :rofl: ve önce varsafarklı bir kasada denersen daha sağlıklı olur.Yöntem denenmiştir sağlamdır ancak yanlış kullanıcıların elinde bombaya dönüşebilir :D şaka bir yana deneyen arkadaşlarda bir yazarsa iyi olur...

Link to comment
Share on other sites

[quote name='BeNefSE' date='16 December 2011 - 09:35 ' timestamp='1324028138' post='1129974']
Elektronik alete yapılan her müdahalenin yan etkisi olabilir :D Ondan dolayı denerken verilen yöntemlere çok dikkat et.Elektirik tesisatını göçertme :rofl: ve önce varsafarklı bir kasada denersen daha sağlıklı olur.Yöntem denenmiştir sağlamdır ancak yanlış kullanıcıların elinde bombaya dönüşebilir :D şaka bir yana deneyen arkadaşlarda bir yazarsa iyi olur...
[/quote]

[b]Benimde korkum o bombaya dönüşmemesi için kullanan arkadaşlardan deneyim alsak iyi olur :H:[/b]

Edited by CaNCaN
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...