Jump to content

Çocuk Ve Internet


mucit41
 Share

Recommended Posts

[b]Konu Başlığı :[/b] [b] [color="#FF0000"] Çocuk ve Internet [/color] [/b]

[b][u]Kaynak Linki :[/b][/u]

[code] http://www.teknokulis.com/Haberler/Guncel/2011/11/28/cocuk-ve-internet[/code]

[b]Konu Tarihi:[/b] [u]28.11.2011[/u]

[quote] [b] Çağımızda teknolojinin ileri boyutlara varmasıyla, bilgisayarla tanışan çocukların yaşlarının da düşmeye başladığını görüyoruz.
www.anneysen.com uzmanlarından Uzm. Klinik Psikolog Zeren Okçuoğlu'dan anne babaların ve çocukların internet kullanımları ile ilgili görüş ve önerilerini aldık.

Çağımızda teknolojinin ileri boyutlara varmasıyla, bilgisayarla tanışan çocukların yaşlarının da düşmeye başladığını görüyoruz. Neredeyse her evde bulunan bilgisayarlarla birlikte, çocuk henüz dünyaya yeni geldiğinde bile bilgisayarın evdeki varlığı hazırdır. Bazı çocukların henüz 2 yaştan itibaren bilgisayar başına oturdukları bilinmektedir. Şüphesiz ki bu durumda ailelerin rolleri büyük.

Ev içerisindeyken ebeveynlerin de yoğun bilgisayar kullanımına başlamış olmaları sonucu çocukların bu durumu model almasıyla, bazı ebeveynlerin de bilgisayarın çocukların bilişsel becerilerini güçlendirecek özellikleri üzerinde durmaları sonucunda çocukların bilgisayar kullanımının arttığını görmeliyiz. Elbette bilgisayar dediğimizde çocukların internetle de erken yaşta tanışmakta olduklarını göz ardı edemeyiz. Bazı ebeveynler meraklı gözlerle bilgisayar ekranını süzen küçük yaştaki çocuklarının ekranda görebileceklerinden ne derece etkilenebileceğini ya da ekran önüne ebeveynlerinin olmadığı bir anda oturmalarının psikolojik gelişimleri açısından nasıl olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin farkına varamayabiliyorlar. İşte bu nedenle bilgisayarın ve internetin olduğu durumlarda çocuğun yaşı da göz önünde bulundurularak bir takım önlemler alınması gerekmekte.

Peki ülkemizde anne-babalar bilgisayarın ve internetin olumsuz yönleri hakkında ne kadar bilgili?

Maalesef bazı ebeveynler için bilgisayarın çocuklar üzerindeki uyuşturucu etkisi çocuğu oyalayıcı ve böylece çocuğun anne-baba tarafından kontrol edilmesi zor bir takım davranışlarını engelleyici olarak görülmekte. Ayrıca birçok okulda verilen ödevlerin ve projelerin internet üzerinden araştırmaya dayandırılması sonucunda da çocuklar arasında internet kullanımının sınırlandırılması ebeveynler için kolay olmamakta. Durum böyle olunca çocuklar saatler boyunca bilgisayarın başından kalkmamakta, adeta ekran başında hayatlarını sürdürmekteler. Bilgisayar karşısında yiyip, içtiği söylenen, odalarından çıkmak istemeyen, sosyal ilişkileri bozulan çocuklar her geçen gün daha fazla karşımıza çıkmakta. Bu noktada tartışılması gereken ise şüphesiz anne-babaların bu durumu ne kadar kontrol altında tutabildikleri. Geç ergenlik dönemine kadar olan yaş grubuna baktığımızda bazı çocukların otokontrollerini tam olarak sağlayamadığını ve halen dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duyduklarını görmekteyiz. Ancak bunun karşısında ise ebeveynler çoğu zaman neden çocuklarının kendi kendilerini bir sınır koyamadıklarını anlayamamaktalar. Çocukta otokontrolün oluşması bir anda meydana gelmemektedir. Çocuklarını da ilgilendiren konularda ebeveynlerin çocuklarına fikirlerini sormamaları, onların adına ya da onlara kolaylık olsun diye ya da o 'yeterince iyi yapamayacak' diye çocukları yerine onların sorumluluklarını üstlenmeleri, çocuğu disiplin etme adı altında aşırı sınırlama ve yasaklamalar getirmeleri gibi bir takım olumsuz davranışlar çocukların otokontrol sisteminin zamanında gelişmesini engelleyecektir. Otokontrolü yeterince gelişmemiş çocuklar ne kadar süre bilgisayarla ve internetle ilgilenebileceklerine ve internete girdiklerinde hangi sitelerin kendileri için zararlı ya da uygunsuz olabileceğine dair kendilerine sınır koymakta zorlanırlar.

Bunun yanı sıra, aşırı internet kullanımının altında yatan nedenlerden birinin de çocukların yalnızlıklarını gidermeye çalışma çabası olduğunu görmekteyiz. Çocukların, özellikle ergenlikle birlikte dış dünyaya açılmalarından aşırı endişe duyan, sosyal çevreleriyle ilgili yasaklamalar getiren, ailevi sorunları olan ailelerin çocuklarında internet ve bilgisayarın aşırı kullanımı daha çok göze çarpmaktadır.

Ayrıca; depresif bozukluk, dürtü kontrol bozukluğu, bağımlı kişilik özellikleri gibi bazı psikolojik sorunlarda bilgisayar/internet bağımlılığının riskinin daha yüksek olduğunu görmekteyiz. Böyle bir durumda psikolojik sorun tedavi edilmeden çocuğun internet bağımlılığından kurtulması zor olmaktadır.

[u]Ne yapmalı?[/u]

Çocukluk çağında ve ön ergenlikte aşırı bilgisayar ve internet kullanımı olan ve kendisini bu konuda kontrol edemeyen bir çocuğunuz varsa bilgisayarın kullanım süresiyle ilgili karar verme konumunda olanın öncelikle siz ebeveynlerin olduğunu göstermeniz gerekir. Bu sınır koymanın amacının onları sıkıntıya sokmak değil, bir takım değer yargılarını oluşturmak ve onların sağlıklı gelişimini sağlamak olduğunu çocuğa anlatmak önemlidir. Tepeden inme sınırlar koymak yerine başlangıçta çocuğun haftalık toplam internet/bilgisayar kullanım süresi hesaplanarak aşırı olduğu düşünülüyorsa çocukla konuşularak ortak bir karara varmak gerekebilir. Çocuğunuzun birlikte koyduğunuz bilgisayar ve internet kullanım kurallarına uymaması sizin kontrolü ele almanızı gerektirir. Burada önemli olan internetin ya da bilgisayarın tamamen yasaklanması değil, sınırlı bir kullanımı olmasını öğretmektir. Günümüz toplumunda anne-babaların çocuklarına "demokratik" tutum adı altında aşırı özgürlükler verdiği, sınır koymakta zorlandığı, hatta çekindiği görülmektedir. Elbette demokratik anne-baba tutumu sağlıklı bir tutumdur; ancak demokratik bir tutum içerisinde olmak çocuğunuzun kendi sınırlarını koyamayacağı yaşlarda onun her alanda kendi kararlarını kendisinin vermesini beklemek, özgüveni gelişsin diye doğruyu ve yanlışı ayırt edemeyeceği yaşta hiç sınır koymamak demek değildir. Aksine bu derece serbest tutumda yetişen çocukların daha fazla kaygı ve uyum sorunu yaşadığı gözlemlenmektedir.

Aynı zamanda evde bilgisayarın çocuğun odasında değil de ortak bir alanda yer alması, denetim altında olması tavsiye edilmektedir. Benzer şekilde anne-babanın ve evdeki diğer bireylerin internet başında aşırı zaman geçiriyor olmaları da çocuğun bu davranışı model almasına ve olumlu, normal bir davranış gibi benimsemesine neden olacaktır. İnternete ve bilgisayara bağımlı çocuğunuzu sosyal bir çevre edinmesi, bilgisayar dışında ilgi alanları bulması, arkadaşlarıyla dışarıda da zaman geçirmesi, sportif ve sanatsal etkinliklere katılması gibi yönlerden desteklemeniz gerekir.

Tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuzun internet ve bilgisayar kullanımını sınırlayamıyorsanız, bunun bir tür bağımlılığa benzemeye başladığından endişeleniyorsanız bu davranışın temelinde yatan bir takım psikolojik sıkıntıların araştırılması için bir ruh sağlığı uzmanından destek almakta yarar vardır. Böylece, ebeveynler de çocuklarının bu sorunu aşması için nasıl davranmaları gerektiği konusunda danışmanlık almaktadırlar.

[u]Zeren Okçuoğlu Kadıoğlu, Klinik Psikolog [/u]

Uzm. Klinik Psikolog Zeren Okçuoğlu'nun profil sayfasına www.anneysen.com/uzmanlar.aspx sayfasından ulaşabilir ve çocuğunuzla ilgili merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz.

[/b] [/quote]


[b][size="3"][color="#FF0000"][marquee=' Lütfen konuları yorumsuz bırkamayınız,teşekkür iletileriniz için teşekkür butonu kullanınız forum kuralları gereği '] Lütfen konuları yorumsuz bırkamayınız,teşekkür iletileriniz için teşekkür butonu kullanınız forum kuralları gereği[/marquee][/color][/size][/b]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...