Jump to content

Oyunlarla Ajan Eğitecekler!


mucit41
 Share

Recommended Posts

[b]Konu Başlığı :[/b] [b] [color="#FF0000"] Oyunlarla ajan eğitecekler! [/color] [/b]

[b][u]Kaynak Linki :[/b][/u]

[code] http://www.veteknoloji.com/oyunlarla-ajan-egitecekler-47929--.html[/code]

[b]Konu Tarihi:[/b] [u]27 Kasım 2011 Pazar[/u]

[quote] [b] [u]ABD istihbaratı ajanlarını oyunlarla eğitmeye başlıyor.[/u]

ABD casuslarından daha iyi verim alabilmek için onların önyargılarını kırmaya hazırlanıyor. Fakat hayli ilginç bir yöntemle, video oyunları geliştirerek.

[u]'CİDDİ OYUNLARLA' ANALİSTLER VE CASUSLARI EĞİTECEKLER[/u]
Wired'a göre, geçen hafta ABD'nin İstihbarat İleri Araştırma Projesi Ajansı olan Iarpa 10.5 milyon doları Raytheon BBN Technologiese'e Sirius programı üzerinde çalışmaya başlaması için verdi. Bu girişimle, analistlerin karmaşık ve kültürel açıdan yabancı senaryolar ile karşılaştıklarında onlara objektifliklerini kaybetmeden mantıklı yargılama yapmalarını geliştirmekte yardımcı olacak "ciddi oyunlar" denilen bir seri yaratmak amaçlanıyor.

[u]AMAÇ: ÖNYARGILARDAN SIYRILARAK KARAR VEREBİLEN İNSANLAR YETİŞTİRMEK[/u]
Sirius bilinçdışı insani yargıların üstesinden gelinmesine yönelik son çabalardan biri olarak görülüyor. Amaç karar verme süreçlerinde insani yargılarından kaynaklanan hataları en alt düzeye çekmek. Çünkü bu yargılar karar verme aşamasında varsayımları şekillendiriyor, algıları sınırlandırıyor,alternatifleri sınırlandırıyor, sistematik hatalara neden oluyor.

[u]ÖNGÖRÜ PERFORMANSINI ARTTIRACAK 'KAVRAYIŞ MEKANLI' AJAN OYUNLARI[/u]
ABD istihbaratı da uluslararası güvenliği içerdiğinde büyük önem taşıyan karar verme sürecinin en etkin şekilde kullanılabilmesini sağlayacak unsurlara ihtiyaç duyulmasından ve analistlere yardımcı olacak bu tip güvenilir yazılımların geliştirilmesinin oldukça zaman alabileceğinden hareketle ajanslarının da öyargılardan arındırılmış bir şekilde öngörü performanslarını arttıracak oyunlar üretmeyi planlıyor.

[u]BİLİŞSEL PSİKOLOGLAR, OYUN TASARIMCILARI VE İSTİHBARAT ANALİSTLERİ BİRLİKTE ÇALIŞIYOR[/u]
2015 yılında üretilmeye başlanacağı düşünülen bu yeni oyunlar oyun tasarımcıları, bilişsel psikologlar ve istihbarat analizinde uzman olan kişilerin geniş çaplı işbirliği ile geliştirilecek. Oyunlarda ajanların öngörü performansını arttıracak "kavrayış mekanları" üretilecek.

[u]YARGILARI KIRMAK[/u]
Oyunlar karar alma süreçlerini olumsuz etkileyen yargılara yoğunlaşıyor. Bunların içinde insanın önyargısını doğrulama eğilimi, ağırlıkla tek bir bilgiye dayanması ya da kişinin önyargısını kabul etmeden diğerlerinin yargılarını değerlendirmesi,düşünmesi var.

Bu tür bir araçla istenilen performans sağlanırsa kim bilir belki siviller de bu ciddi oyunlardan yargılarını kırmak için yararlanır.
[/b] [/quote]


[b][size="3"][color="#FF0000"][marquee=' Lütfen konuları yorumsuz bırkamayınız,teşekkür iletileriniz için teşekkür butonu kullanınız forum kuralları gereği '] Lütfen konuları yorumsuz bırkamayınız,teşekkür iletileriniz için teşekkür butonu kullanınız forum kuralları gereği[/marquee][/color][/size][/b]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...