Jump to content

Hard Disk Satın Alma Rehberi


mucit41
 Share

Recommended Posts

[size="4"][color="#8B0000"][b]Hard Disk Satın Alma Rehberi[/b][/color][/size]

[b]1-Karar verme:[/b] Öncelikle ihtiyacınız olan kapasiteyi belirleyin. Ama bunu belirlerken de fiyat-kapasite olarak değerlendirme yapın ve mantıklı olanı alın. Diğer bir konu bilgisayarınızda kullanacağınız harddiskin takılı olması mı avantajlı yoksa taşınabilir olması mı? Eğer bilgisayarınızda takılması gerekmiyorsa taşınabilir harddiskleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Taşınabilir harddisklerden de mümkün olduğunca 1,8" veya 2,5" tercih edin. Eğer acil bir ihtiyacınız yoksa kampanyaları takip edin veya indirimleri bekleyin.

Örneğin; 320 GB ile 500 GB arasında fazla bir fark yoksa 500 GB olanı alın. Bunu da şöyle tespit edin. 320 GB olan 10 TL ise 500 GB 13 TL ise 500 GB olanı tercih edin.

[b]2-Dönüş Hızı:[/b] Plakarın dönüş hızıdır. Plakalar masaüstü sistemlerimizde kullandığımız disklerde genelde 5400 veya 7200 RPM (Rotates Per Second, dakikadaji dönüş hızı) hızında dönerken SCSI disklerde bu hız 15000 RPM`ye kadar çıkabilir.RPM'İ yüksek olan her zaman hızlıdır. Mesela ; 10.000 RPM'lik bir hard disk 7200 RPM'den her zaman daha hızlıdır. Tercihinizi öncelikli olarak yüksek RPM olandan yana kullanın.

[b]3-Arabirim(Okuma teknolojisi):[/b] Okuma kafasının veriye ulaşması ile bu verinin ana sisteme ulaşması arasında geçen zamana aktarma süresi denir.Diğerleri neredeyse kalmadığı için değinmeyeceğim. Aşağıdaki resimden de kolayca anlaşılacağı gibi NCQ harddisklerde diğerlerine göre daha hızlı veri okunur. Bu nedenle mümkün olduğunda NCQ harddiskleri tercih edin.

[img]http://images.gelecekonline.com/NCQ.png[/img]

[b]4-Önbellek (Cache):[/b] Aynı RPM dönüş hızında harddisklerde tercih yapacaksak Önbelleği yüksek olanı tercih etmeliyiz.

Aslında daha fazla dikkat edilecek özellikler var ama kafa karıştırmaması ve genelde bulunamadığı için daha fazla detaya değinmeyeceğim. Kısaca sırası ile Kapasite- Dönüş hızı (RPM)-Arabirim (Okuma teknolojisi)-Önbellek sıralamasına göre tercihleriniz yapın
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...