Jump to content

Vistaya geçmemek için nedenler


turantula

Recommended Posts

Windows Vista, ilk bakışta gerçekten de cazip bir işletim sistemi gibi görünebilir.

Ülkemizdeki bilgisayar kullanıcıları için Windows Vista, reklamlarda gösterildiği gibi hayatın sırrını taşıyan bir işletim sistemi mi değil mi.

1) Çok pahalı

Windows XP Professional kullananları yeni Vista sürümleri içerisinden ancak Vista Ultimate keser. Ve bu işletim sisteminin fiyatı 400 Dolar. Bu rakam, yeni bir bilgisayar parasına denk geliyor. Herkesin bu ücreti ödeyebileceğinden şüphemiz var.

2) Her program çalışmıyor

Şu anda kullandığınız her yazılım, maalesef Windows Vista’da çalışmıyor. Bunun için, yazılım firmalarının yamalarını beklemek zorunda kalacaksınız.

3) Sürücü desteği

Windows Vista’da her ne kadar sürücü derdi olmayacak deseler de bazı donanımların sürücüleri konusunda ciddi sıkıntılar var. En azından ülkemizde en çok kullanılan modemlerden Zoom’un bu sorunu bir süre önce yaşadığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Üyelerimizden Undersel-2003'ün şikayetinde ise, en çok tercih edilen telefon markalarından biri olan Nokia'yı en güncel sürücüsüyle tanıtamamış olması ve bunun yanında kullandığı fotoğraf makinası ve gamepadinide tanıtamadığını belirtmesi bizim için yeterli oldu.

4) Performansı yerlerde

Windows sürümleri giderek hantallaşıyor. Kod satırları katlanarak artarken, aynı donanımda yeni sürümü çalıştırmak, neredeyse imkansız hale geliyor. Yani Windows 95, 11.2 milyon satır program kodu içeriyorken, Windows Vista, 50 milyon satıra çıkmış durumda. Ayrıca yeni arayüzü ve bu arayüzüle birlikte gelen değişiklikler, ekran kartlarını ağlatacak cinsten. Bütün bunları şimdiden biliyor olmamızsa aşağıdaki maddenin doğmasına neden oluyor.

5) Pahalı donanımlar

Windows Vista’yı performanslı çalıştırmak için satın almanız gereken donanımlar, cep yakıyor. Çift çekirdekli bir işlemci, onu destekleyen ana kart, ekran kartı ve RAM derken, bu rakam en az 1000 Dolar’ı buluyor.

6) Güvenlik ellere emanet

Windows Vista’nın en güvenli işletim sistemi olacağı söyleniyordu. Ancak çıkmasına günler kala hacker’lar tarafından kırılması ve çıktığında da yasal olmayan kopyalarının sitelerde dolaşması, kullanıcıların aklında soru işareti bırakıyor.

7) Akıllı olmayan güvenlik

Windows Vista kullanırken, bir yazılım kurmak istediğinizde sizi karşılayacak olan pencereler, her ne kadar sizin güvenliğiniz için hazırlansa da bu durum, zamanla işkence haline geliyor. Microsoft’un kendi yazılımlarını kurmak istediğinizde bile “Emin misiniz? Tehlikeli olabilir!” uyarısı alıyorsunuz.

:rolleyes: Değişen arabirim

Windows XP’de alıştığınız arabirim, Vista’da ciddi değişikliklere uğradığından dolayı uyum konusunda bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntılar, zoraki olarak bir süre sonra yerini alışkanlığa bırakıyor. Ve yukarıda da belirttiğimiz gibi beraberinde donanımsal sıkıntılarda getiriyor.

9) Güçlü Alternatifler

Pardus, MAC OS X gibi işletim sistemleri, Windows Vista’nın yaptıklarından daha fazlasını gerçekleştirebiliyorlar. Sadece pazarlama ve tanıtım konusunda yetersiz kalan bu işletim sistemleri, şu anda kullanılan donanımlarla da gayet başarılı çalışıyor. Pardus’un ücretsiz olduğunu hatırlatalım.

10) Microsoft’un yamalı imajı

Zamanında mahkemeler tarafından resmen duyurulan tekelcilik gibi konuların yanı sıra güvenlik açıkları ve yüzlerce MB’lık Service Pack’ler gibi kurulması zorunlu olan yamaları ile kullanıcıları karşısına alan Microsoft, bu imajını hala düzeltemediğinden dolayı kullanıcılar, yeni de olsa bir Microsoft yazılımına güvenmek istemiyorlar. Hele hele açık kaynak kodun adımları büyüyorken.

11) Firewall

Çift taraflı olsa da, ücretsiz firewall yazılımlarından bile kötü olan yeni güvenlik birimi de kullanıcıları zamanla zor duruma sokabilir. Mesela Windows Vista güvenlik duvarının arayüzü ve konfigurasyon seçeneklerinin XP'ye Servis Paketi 2 ile gelen güvenlik duvarından hemen hemen hiçbir farkı bulunmuyor. Bu, Vista'dan daha değişik bir güvenlik duvarı bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak.

Ayrıca Vista'nın güvenlik duvarı için genel ve özel profil seçenekleri sizlere ev ya da genel bir ağa bağlarken sadece bir profili seçmenize izin veriyor. Yani maalesef Vista'da sadece bağlantıyı ilk defa kurarken ev ağı ya da genel ağ seçeneğini seçebiliyorsunuz.

Zaten sydney kökenli analist şirketi Hydrasight'ın yöneticisi, güvenlik uzmanı Micheal Warrilow'da tam güvenlik yaratan bir güvenlik duvarı yazılımının Microsoft'a zor geldiği inancında olduğunu dile getiriyor. Vista ancak güvenlik duvarını destekleyecek olan Windows Defender, yüksek koruma seçenekli Internet Explorer ve gelişmiş Windows Update gibi programların yardımlarıyla daha güvenli bir hal alabiliyor.

12) Geniş bant internet

Windows Vista ile beraber gelen uygulamaların kullanması gereken internet bağlantısı da tıpkı donanım gibi güçlü olması gerekiyor. Aksi takdirde, bu araçlardan tam olarak istifade edilemiyor.

13) Yetersiz kaynak

Windows Vista’nın çıkmasına rağmen henüz piyasada bu işletim sistemini daha iyi kullanmak için kaynak bulunmuyor. Olan kaynaklar da yabancı dildeki Windows Vista kitapları.

14) Uzun süren kurulum

Windows Vista kurmak istediğiniz zaman kendinize biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Zira, kurulumun süresi, bilgisayarınızın performansına oranla biraz fazla zaman alıyor. Tahmini olarak 1-2 saat.

15 ) Yamalı Çoraplar

Windows XP’den sonra gelen yamalar Service Pack adı altında toplanmıştı ve an itibarı ile bu, yüzlerce MB’lık dosyalar anlamına geliyor. Windows Vista’nın da daha şimdiden çıkmaya başlayan yamaları, zamanla indirilmesi ve kurulması zor bir hale gelecek.

SDN

Link to comment
Share on other sites

Xp için de öyle söylenmişti.98 den iyisi yok denmişti ama gördüm ki 6 sonra bunu söyleyenler 98 cd sini unuttular.biraz zaman bırakmak lazım diyorum.armut piş azıma düş olmamalı. :D

haklısın

xp şuan en iyi görünüyor ama 2 tane service pack çıkardı adamlar . :(

bi durulsun ortalık driverlar çıksın millet yeni bilgisayar topladığında her halükarda vista kuracaktır. bende vista var ve 11 tane cihazımı görmedi driverları dahil

yani dediğin gibi biraz zaman geçsin

vistanın görüntüler gerçekten çok güzel xp pro olduğu halde vista ultimate açıyorum herseferinde :)

Link to comment
Share on other sites

Vista harika olmuş desem bu başlığa ters düşer mi.. En güzeli de bilgisayarınızı vistayla kullanırken sorunlara odaklanmıyorsunuz.. Ayrıca bir tek Cd Key i giriyorsunuz, karşılama ekranına kadar kendi ilerliyor. Yarım saatten biraz fazla sürdü bir de.. Aman Allahım! Yukardaki başlıktaki maddeler halindeki uyarılar ekrandaki XP nin her seferinde çıkan uyarılarından daha beter....

Link to comment
Share on other sites

Vistaya geçmeden önce, iyi bir pcye terfi etmek şart.

Xpnin bile mini civcivli efektlerinin ehrbirini kısmışken, koca ikonların dehşet efektlerle açılıp kapanmasına dayanamam... Bana 1 gb ram yetmiyor, vistada anakart + işlemci + ekran kartı dehşet olmalı ki en en en az 2 gb ramli olmalı. ve tabii bu hdd ler de hızlanmalı.

Bu zaman cazip olabilir.

Ayrıca program çalışma sıkıntısı ve diğer problemler olmasa 95 bile kurarım pc'ye

10 dakikada kurar, 3 saniyede açılır 2 saniyede kapatırsın. :closedeyes:

Ayrıca www.boylebirsahifeyokmuacaba.com gibi olmayan bir adres yazıldığında adres satırına ek yapıp da

Please register to see this content.
yapmasına da sinir oluyorum...

Hala beni bir yerlere yönlendirme çabasında...

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar kabul edelim ki kullandığımız tüm programlar ve oyunlar vistaya yöneldikçe bizde vistayı seçmek zorunda kalacağız. İşte o zaman vista daha iyiymiş diyeceğiz. Aynı 98den yada milenyumdan çıkıp XPye dediğimiz gibi :(

+1 :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 ay sonra...

vistanında xp gibi olabilmesi için bi 4-5 sene şart. bende 1gb ddr2ram.p4 3.ooghz L2 işlemci,256mb geforce ekran kart var var ama hiçbir ounumu oynayamıyorum.kameram,bluetooth,fax modem,mp3 çalarımın hep driver sorunları var.. şu an engüzeli xp media center... :(

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar vistanın ben bir faydasını gördüm.Hakkını yememek lazım.Üreticiler vista'ya yönelik donanım hazırlamaya çalıştıkları için kısa süre öncesine göre pahalı sayılabilecek aslında gayet yeterli ve hızlı olan ürünler şimdi çok daha ucuzlamaya başladı.elde kalacakları bir an önce satmaya çalışacaklar.en basiti 750 gb. sata seagte hdd yurt dışında 250 dolardan satılıyor malesef ülkemizde hala satışı yok.

Link to comment
Share on other sites

Allah Allah, Bill Gates bu yorumları görse Türkiye'ye taşır ofisi :( ne öyle usa'da 100.000 dolar veriyor yıllık bunu düşünen adama :))

Link to comment
Share on other sites

Pardus kullanın belki kod lazım falan ama bilgisayarı şu an en az kasan işletim sistemi. Neredeyse bütün programlar bedava. İnternetten program arama derdi yok, pisi her zaman hazır. Windows programlarının çoğu wine emülatörü ile çalışabiliyor. Ayrıca sistemi güçlü olup grafik arayüzü isteyenlere (Vista diyenlere hatırlatırım) beryl adlı program tam anlamıyla fazla bile gelebilir. Üç boyutun aslını o zaman görürsünüz. Başka bir isteğiniz?

Link to comment
Share on other sites

Evdeki makinama Vista Ultimate 64 bit yükledim. Ses kartımı, anakartımının ATPI (her ne demekse) görmedi. Ayrıca sürücülerini bulmak zorunda kaldım, vistanın beta testinde de yer almıştım. Aynı sorunlar beta sürümünde de vardı.

64 bit olmasından dolayı programlar biraz daha hızlı çalışıyor, elbette yeterli donanım olmak koşulu ile.

Kullandığım bazı programlar 64 sistemde (vista) çalışmıyor, çalışmamak için inat ediyorlar. Bende elimdeki daha eski sürümlerini yükledim. Bu durumdan da hiç memlun değilim. Yeni sürümlere işlerimi kolaylaştırdıkları için geçmiştim. Eskiye dönmenm hiç hoş olmadı.

Açılış ve kapanışı bana Windows 2000'i hatırlatıyor. Açılması ve kapanması için saatler gerekiyor (biraz mübala yapalım). Her ne kadar XP çıktığında 2000'i terketmişsek de XP'den Vistaya geçiş için beklemek gerektiğini düşünüyorum. Özellikle ücretsiz yazılımlarla aynı hatta daha düşük performansa sahip bir işletim sistemine geçmek oldukça düşündürücü / gereksiz. Eğer kullandığım programların Linux (Pardus) versiyonları olsa hiç düşünmeden kuracağım bir program. Her ne kadar alışkanlıklarımızın bazılarını değiştirmemiz gerekse de linux'e geçtiğimizde, vista için de aynısı gerekli olduğuna göre neden "Yerli malı yurdun malı" felsefesini benimsemeyelim.

Bill amca yazdığı doğru düzgün çalışmayan kodlarla Dünya'nın bir numaralı zengini oldu. Neden biz Türk Malı bir işletim sistemi kullanmayalım.

Ayrıca arka planda ne yapıyor bilinmiyor. Sizin bilgileriniz başkalarına iletmediği veya gizli arka kapıların olmadığı ne malüm.

Ayrıca kurulumun çok uzun sürmesi de ayrı bir sorun. Kurulum esnasında ne yaptığını çok merak ediyorum. Acaba bizi boşu boşuna mı bekletiyor. Benzer büyüklükdeki işletim sistemlerinin aynı sistemler üzerine kurulumları nedense microsoft'a ait işletim sistemlerinin kurulumlarından daha kısa zaman alıyor. Acaba aradaki zaman farkında kurulum programı dinleniyor mu? (Bizim yorulmamamızı istediği için).

Bu yazdıklarıma katılmayanlar olabilir ama, vistaya geçmeden önce iyi düşünmek gerektiğini düşünüyorum. Vistanın şu anki fiyatının ülkemiz için oldukça yüksek olduğunu söylemek gereksizdir herhalde. Her ne kadar birçok sitede kopyaları ücretsiz olarak download'a sunulmuş olsa da ileride lisans sorunları yaşamamak için lisanslı program kullanmak gerektiğini düşünüyorum.

NOT: Autodesk programlarının Linux sürümleri olsa düşünmeden Linux (Pardus) kullanmaya başlarım. Wine emulatörü ile bu programlar çalıştırılabilir ama performanslarının oldukça düşeceği dikkate alınmalı.

Sevgiyle kalın... Saygılar...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

1 sorun daha var

herkes eğer vistayı kurup beğenmezseniz geri Xp ye geçemezmissiniz öle diyor bu doğru mu?

Link to comment
Share on other sites

1 sorun daha var

herkes eğer vistayı kurup beğenmezseniz geri Xp ye geçemezmissiniz öle diyor bu doğru mu?

olabilir mi sence :blush: format diye birşey var attın mı kökünü kazır vistanın :D

o heralde alışırsan bırakamazsın gibi bir anlamda söylenmiş...

Link to comment
Share on other sites

ben p3 800 işlemcim, 256 mb sdramin ve nvidia GeForce4 MX440 ımla Pardusu üzerine Beryl'i çalıştırıp (hiçbir yavaşlama olmadan) babalar gibi ücretsiz işletim sistemi kullanıyorum, şimdi size gülerek Vista için gerekli donanıma bakınca iyiki LINUX var diyorum..!

Not: Windows'un ne kadar saçma bir işletim sistemi olduğunu test etmek isteyen arkadaşlar lütfen aşağıdaki adımları bir izlesin;

1- Görev çubuğu boş bir yerde sağ tıkla

2- Görev Yöneticisi

3- Performans

4- Şimdi bu pencereyi biryerlere sürükle

ve işlemcinin ne kadarını kullandığını gör ( ne kadar işlemci kullanmayı gerektiren bi işlem yaptığını unutma ama ! )

Herkes Ulusal İşletim Sistemi PARDUS'a !!!

Hiç değilse deneyin ( En fazla birkez daha Windows kurarsınız )

Link to comment
Share on other sites

  • 4 ay sonra...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...