Jump to content

Notebook Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


mucit41
 Share

Recommended Posts

[size="4"][color="#8B0000"][b]Notebook Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler[/b][/color] [/size]

Gün içinde yanımızdan ayırmadığımız notebookları birkaç püf noktaya dikkat ederek daha iyi kullanarak ömürlerini uzatmak bizim elimizde. Notebook kullanırken en çok yapılan yapılan yanlışları ve dikkat edilmesi gerekenleri merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre…

Bu yazımızda bir notebook nasıl kullanılır gibi size baygınlık getirecek cümleler kurmuyacağız fakat çoğu kullanıcının yanlış bildiği veya kullanırken yaptığı yanlışlıklar ne tür sorunlara yol açar onları izah etmeye çalışacağız.

[color="#800080"][b]Notebook’u Pilsiz Direk Adaptörden Kullanma:[/b][/color]

Notebook’u pilsiz direk adaptörden kullanma huyu ne yazik ki biz kullanıcıların kafasında yer etmiş notebook kullanırken yaptığımız en büyük hatalardan, yanlışlardan biridir. Neden mi? Notebookların üzerinde kullandığımız bataryalar Lityum iyon pillerdir. Lityum iyon bataryaların notebooklarda ömrünün azalmasının temel nedeni pilin notebookta takılı olması değil, pilin boşaldıktan sonra şarj işlemidir. Yani notebookumuzda takılı olan pil biz adaptörden kullandığımız sürece ömrü azalmaz. Ayrıca çıkarıp bir kenara koyduğumuz notebook pilimiz durduğu yerden de yılda ömrünü %20 yediği unutulmamalıdır. Piller notebooklarda bir nevi sigorta işlemi görür. Ülkemiz elektrik yapısında en olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığımızda devreye girerek notebook’un ihtiyaç duyduğu elektriği düzgün şekilde sağlar. Pili çıkarılmış direk adaptörden kullanılan bir notebook prizden gelen elektriğin kesilmesi veya benzer bir durumda anakartın bozulma riski ile karşı karşıyadır.

Pilinizin ömrünü uzatmak istiyorsanız notebookunuzu gerekmedikçe bataryadan kullanmayın. Böylece herhangi bir olumsuz durumda anakartınızı ve bir köşeye kaldırarak yılda %20 ömrünü yitircek pilinizin ömrünü uzatmış olursunuz.

[color="#800080"][b]Notebook Ekranını Kapattığında Bilgisayarın Uykuya Geçmemesi, Çalışmaya Devam Etmesi :[/b[/color]]

Notebook ların ekranını kapattığında işletim sistemi tarafından uyku moduna geçer. Bunu istersek denetim masasında çalışmasına devam edicek şekilde ayarlayabiliriz. Bir çok kullanıcı ekranı indirerek bilgisayarın çalışmasına devam etmesini isteyerek bu ayarı yapabilir. Fakat notebook’u bu şekilde ayarlamak notebook harddisk ine verilecek en büyük zararlardan bir tanesi olacaktır.

Uyku moduna geçen notebook o an ki işlemleri ve verileri, ram e yazar ve harddisk i kapatır. Eğer biz ekranı indirdiğimizde normal çalışmasına devam edicek şekilde ayarlarsak, notebook u çalışır şekilde koltuğumuzun altına alıp veya çantaya koyup taşıdığımızda dakikada 5400 hızla dönen harddiskimizi çok büyük problemlerle karşı karşıya bırakırız. Bu şekilde kullanımın sonu harddiskinizin kısa sürede bozulmasına neden olur. O yüzden ekranı indirdiğinizde notebook un uyku moduna geçmesine karışmamanız sizin yararınıza…

[color="#800080"][b]Notebook Klavyemde Bir Tuş Bozuldu. Yeni Klavye Almam Gerek…[/b][/color]

Notebook klavyenizde bir tuş bozuldu ise bunun için yeni bir klavye alarak masraf etmenize gerek yok. Günümüz notebook parça ve 2. El notebook satan firmalar bu klavye tuşlarından ellerinde teker teker bulunmakta. Çok cuzzi bir miktara bu probleminizi kolayca halledebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için şuraya göz atabilirsiniz: Notebook Klavye Tuşu Nasıl Takılır?

[color="#800080"][b]Adaptör Kablomda Temassızlık Var. Düzgün Çalışmıyor…[/b][/color]

Kullanım amacı ile notebook adaptörleri günde birçok kez kullanılıp toplanmakta. Bazı notebook üretici firmalarının IBM veya Dell gibi notebooklarda kablo toparlamasını yardımcı olacak aparatlar vardır. Bunlar sayesinde adaptorunuzu düzgün bir şekilde kırmadan rahatlıkla toplayabilirsiniz. Peki bir notebook adaptörü nasıl toplanmalı ? Notebook adaptörleri uç ve birleşim yerleri fazla zorlanmıyacak şekilde düzgünce toplanmalı. Aksi takdirde buralara uygulanan baskı ile kısa zamanda kablonun iç kısmında kopukluk gelmesi olasıdır. Dolayısıyla bu şekilde dikkatli kullanım notebook adaptörünün ömrünü uzatır
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...