Jump to content

Fiziksel Açıdan Daha Sağlıklı Bir Notebook Kullanı


mucit41
 Share

Recommended Posts

[size="4"][color="#8B0000"][b]Fiziksel Açıdan Daha Sağlıklı Bir Notebook Kullanımı[/b] [/color][/size]

[img]http://www.laptopuzmani.com/images/saglikli_laptop_kullanimi.jpg[/img]

Laptoplar son yıllarda masaüstü bilgisayarlara göre çok daha fazla popüler olmaya başladılar. Bunun en önemli nedeni laptop ve notebookların tabii ki öncelikle fiyatların uygun bir hal almasıdır. Fakat bunun yanı sıra, notebookların ve laptopların masaüstü bilgisayarlara nazaran kullanıcıya daha pratik gelmesi ve tabi taşınabilir olmasıdır.

Bu yazımızda, özellikle fiziksel açıdan daha sağlıklı ve rahat laptop kullanımında size yardımcı olabilecek bazı ipuçlarından bahsedeceğiz. Eğer nadiren notebook kullanan birisi iseniz ya da günde 1 saat falan kullanıyorsanız bu tür ipuçları sizin için çok da gerekli olmayabilir. Ama eğer çok sık ve günün büyük bölümünde laptop kullanan birisiyseniz, dizüstü bilgisayarınızı doğru bir yükseklik ve doğru görüş açısında kullanmanız çok önemlidir. Doğru şekilde laptopkullanımı, bilgisayar kullanımından kaynaklanan bazı sağlık problemlerini bertaraf etmede yardımcı olacaktır.

Laptopunuzu fiziksel açıdan sağlıklı -başka bir deyişle ergonomik- bir duruş içinde kullanmanız nasıl çalıştığını öğrenmeniz kadar önemlidir. Aslında kullanım açısından daha pratik olmalarına karşın laptop ve notebooklar, masaüstü bilgisayarlara göre daha az ergonomiktirler. Çünkü masaüstü bilgisayarlarda ekran, kasa, klavye ve mouse gibi parçalar birbirinden bağımsızdır. Bundan ötürü mesela klavyenizi ekrandan ya da bilgisayarın durduğu masadan uzakta da kullanabilirsiniz. Fakat notebookta bu iki parçayı birbirinden ayırmak mümkün değildir. Belki bu yüzden notebooklara monte edilebilen parçalar almak önemlidir.

Çok kullanışlı bir çözüm olarak, laptopun kendi klavyesi yerine kolayca takılıp çıkarılabilen ayrı bir klavye tavsiye edilebilir. (Hem ayrı bir klavye kullanmak daha hassas tuşları olan notebookun kendi klavyesinin ömrünü de uzatabilir.)

[color="#FF0000"][b]Bazı İpuçları[/b][/color]

Kaslarınızdaki stres ve basıncı azaltan rahatlatıcı bir duruş içinde laptopunuzu kullanmak için:

- Laptop karşısında çalışırken hareketsizliğin zararlarından kurtulmak için her 30-40 dakikada bir ara vererek vücudunuzu biraz hareket ettirin.

- Laptopun ekranından 45 santim ile 1 metre arasındaki bir uzaklıkta olmak gözlerin sağlığı açısından ideal bir mesafe sayılabilir.

- Başınızı ve boynunuzu kesinlikle rahat bir pozisyon içinde tutunuz. Boynunuzun aşırı bir eğim ve bükülme içinde olmasından sakının.

- Yazarken bilek ve dirsekleriniz klavyeye göre rahat bir yükseklikte ve doğrulukta olmalıdır.

- Eğer sandalyenizi yükseltmeniz gerekirse ve ayaklarınız boşlukta kalırsa, ayaklarınızı dayayacak bir yer bulunuz. Oturduğunuz sandalyede kalça kısmınız dizlerinizden biraz daha yüksekte olmalıdır. Bacaklarınız havada asılı olursa kaslarınıza aşırı yüklenme olabilir.

- Yukarıda daha önce de belirttiğimiz gibi laptopunuza harici bir klavye ve mouse takarak daha rahat bir kullanım alanı yaratabilirsiniz.

- Laptopun mouse zeminini kullanmak yerine harici mouse kullanmayı tercih edebilirsiniz.

- Görüş açısının ve ışığının izin verdiği derecede dizüstü bilgisayarınızın ekranına eğim verebilirsiniz.

- Laptopunuzu bir kanepede ve koltukta otururken kullanıyorsanız, yazarken kolunuzun altına bir tane yastıkla destek verin.

- Notebook ekranını sık sık uygun olan temizleyicilerle temizleyin. Bazı toz kalıntıları ekrandaki pixel ayarlarının bozulmasına neden olabilir.

- Yazarken ellerinizi ve bileklerinizi doğru bilek pozisyonunda tutunuz ve ellerinizi dinlendirirken avuç içlerinizi masanın ya da laptopun üstüne kapatarak dinlendirmeyiniz.

- Laptopunuzu dizlerinizin üstüne koymayınız. Aslında her ne kadar adı dizüstü bilgisayar olarak anılsa da laptop ya da notebookları bacaklarınızın üzerine koyarak çalışmak sağlıklı bir yöntem değildir. Tavsiye olunan notebookunuzla masada oturarak çalışmanızdır.

[color="#FF0000"][b]Laptopunuzu taşırken faydalı olabilecek bazı ipuçları:[/b][/color]

- Laptopunuzu en az ağırlıkla taşıyabilmek için çantanızdan lüzumsuz parçaları çıkartın.

- Notebook çantasında omuzda da taşınabilmek için kayışlar olmasına dikkat edin.

- Kaslarınız üzerindeki ağırlığı ve baskıyı azaltmak için laptopunuzu belli aralıklarla her iki omzunuzda da taşıyın. Kimi zaman da elinizde taşıyın.

- Özellikle seyahatlerinizde laptopunuzu tekerlekli bir çantada taşımanız daha sağlıklı olacaktır
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...