Jump to content

Linux Dosya Sistemleri Ve Test


nano68
 Share

Recommended Posts

[color="#00FF00"]Linux Dosya Sistemleri[/color]
Ext” ‘ ten “Swap”‘ a ZFS ‘ den BtrFS ‘ ye kadar tüm Linux dosya sistemleri hakkında genel bilgiler ve bu dosya sistemleri arasında ki ilişkiler için konuyu okumakta fayda var. Yakın zamanda Linux dağıtımları için tercih edilecek olan BtrFS hakkında da güzel bilgiler var.

Linux dosya sistemleri hakkında wiki tadında bilgiler ;


[color="#C0C0C0"]Ext [/color]Linux için oluşturulmuş ilk özel dosya sistemi olmakla birlikte, genişletilmiş dosya sistemine dayanır. 4 adet düzeltme içerir ve her birine oldukça önemli özellikler eklenmiştir. Ext’nin ilk sürümü Minixdosya sisteminde yapılan büyük çaplı bir güncellemeydi ama bugünün bilgisayarlarının temel ihtiyaçlarını karşılamıyordu.

Bu arada Ext’yi sınırlamalarından ve yaşından dolayı hiçbir makinede kullanmamalısınız. Ayrıca hiçbir dağıtım tarafından desteklenmiyor artık.

[color="#FFFF00"][color="#808080"]Ext2[/color][/color] tanıtıldığında 2 tb sürücülere ve genişletilmiş dosya özelliklerine izin veren tek günlüklü olmayan dosya sistemiydi. Çünkü Ext2 günlük kullanmıyordu ve diske daha az yazması anlamlıydı.

Daha düşük yazma ve silme gereksinimleri nedeniyle flash bellekler için idealdir.
Modern SSD’ler arttırılmış dönüş ömrüne ve günlüklü olmayan dosya sistemlerinin kullanımını gerektirmeyen ek özelliklere sahiptir.
[color="#0000FF"][color="#696969"]Ext3[/color][/color] basitçe, Ext2’nin günlüklü olanıdır. Ext3’ün amacı Ext2’ye geriye dönük uyumlu olmak ve bu nedenle sürücüyü biçimlendirmeden dönüştürülebilir olmaktı. Ext2’deki birçok sınırlamanın Ext3’te de olması bu uyumluluktan kaynaklanır. Fakat uyumluluk sayesinde birçok test yapıldı, açık giderildi ve bu Ext3’ü daha kararlı ve hızlı yaptı.

Eski bir Ext2 sistemden yükseltme yapmak ve günlüklü kullanmak istiyorsanız tercih edin.
Belki de yılların iyileştirmeleri nedeniyle Ext3’den en iyi veritabanı performansını alabilirsiniz.
Dosya sunucuları için en iyi seçim değildir çünkü disk yedeklemelerinden yoksun ve dosya silindiğinde geri kurtarması çok zordur.
[color="#4B0082"][color="#2F4F4F"]Ext4[/color][/color], Ext3’de olduğu gibi, eski sürümlerine uyumluluğunu sürdürmüştür. İşin doğrusu, Linux altında Ext2 ve Ext3 dosya sistemlerini Ext4 olarak mount edebilirsiniz ve bu da belirli şartlar altında performansı arttırabilir. Ayrıca bir Ext4 sistemi yan etkisi olmadan Ext3 olarak mount edebilirsiniz de.

Ext4 disk birleştirme ihtiyacını azaltır, daha geniş bölümlere ve dosyalara izin verir ve gecikmeli yerleştirmeye olanak sağlar ki bu da flash belleğin birleştirme ömrünü uzatır. Buna rağmen diğer dosya sistemlerinde kullanılan gecikmeli yazmanın veri kaybı potansiyeli vardır.

SSD’ler için Ext3’den daha iyi bir seçimdir ve genel performansı diğer Ext sürümlerinin üzerindedir. Dağıtımınızın desteklenen varsayılan dosya sistemi ise, herhangi bir masaüstü ve dizüstünde kullanabilirsiniz.
Veritabanı sunucularında umut verici performans rakamları gösterse de, henüz Ext3 kadar eski değil.
BtrFS, “Butter” veya “Better” FS diye telaffuz edilir. Oracle tarafından geliştirilmeye başlanmıştır ve ReiserFS’ye benzer özellikler içermektedir. B-Tree Dosya Sistemine dayanır ve sürücü havuzuna, anlık yedeklere, saydam sıkıştırmaya ve çevrimiçi birleştirmeye izin verir. İşletmeler için özel geliştirilse de çoğu dağıtım varsayılan dosya sistemi olarak koymayı planlıyor.

Buna rağmen bazı dağıtımlar için kararlı değildir. Bir gün Ext4’ün yerine geçecek ve şuan Ext3/4 ten anlık dönüştürme imkânı sağlıyor. Ayrıca şunu da eklemeliyiz ki Ext3/4 ‘ün geliştiricilerinden TheodoreTs’o, BtrFS için “geleceğe yönelik” demiştir.



[color="#FF0000"]BtrFS[/color] yedekleme, performans ve diğer birçok özelliğinden dolayı mükemmel bir sunucu dosya sistemidir.
Oracle ayrıca NFS ve CIFS yerine CRFS denen, daha performanslı ve özelliğe sahip alternatif üzerine çalışıyor. Bu onu dosya sunucuları için en iyi seçim yapacak.
Performans testleri SSD’lerde ve veritabanı sunucularında Ext4’ün gerisinde kaldığını gösteriyor. Hatta bazı durumlarda sistem okuma/yazma hızında bile.
Ubuntu 10.10 eğer metin tabanlı kurulum CD’sini kullanırsanız ve /boot bölümü Ext dosya sistemi olursa BtrFS kurulumu yapmanıza izin veriyor.
[color="#A0522D"]ReiserFS[/color] 2001’de ilk tanıtıldığında Linux dosya sistemleri için büyük bir adımdı. Ve Ext’te yapılamayacak birçok yeni özellik içeriyordu. 2004’te Reiser4 sürümü geliştirildi ki ilk sürümde tamamlanmamış birçok özellik vardı. Buna rağmen Reiser4 gelişimi çok yavaştı ve hala temel Linux çekirdeğinde desteği yok. Şuan birçok dağıtımda mevcut olan tek sürümü ReiserFS.

Günlük gibi küçük dosyalar için çok performanslı olup veritabanı ve eposta sunucuları için uygundur.
ReiserFS dinamik olarak genişletilebilir fakat küçültülemez ve FS seviye şifrelemeyi desteklemez.
Reiser4 geleceği kuşkuludur ve BtrFS muhtemelen daha iyi bir seçimdir.
[color="#FF8C00"]XFS [/color]Silicon Graphics tarafından 1994’te kendi işletim sistemleri için geliştirildi. 2001’de Linux’e uyarlandı. Bazı yönlerden Ext4 ile karşılaştırılabilir çünkü XFS de gecikmeli yazma kullanıyor ve kalıp yedeklere izin vermiyor. XFS büyük dosyalardaki performansıyla ve boyutlandırılabilir olmasıyla kendini göstermiştir, buna rağmen bir XFS bölümü küçültülemiyor.

Büyük dosyalardaki performansından dolayı medya sunucuları için iyi bir seçimdir.
Birçok dağıtım ayrı bir /boot bölümü gerektirmektedir çünkü XFS ve GRUB uyumsuz olabilmektedir.
Küçük dosyalardaki performansı diğer sistemlerdeki kadar iyi değildir bu yüzden veritabanı, eposta ve diğer günlük tutan sunucular için uygun değildir.
Kişisel bilgisayarlarda Ext kadar desteklenmiyor, önemli performans iyileştirmeleri ve Ext3/4 den daha iyi özellikleri yok.
[color="#A0522D"]JFS [/color]IBM tarafından 1990 da geliştirildi ve daha sonra Linux’a uyarlandı. Düşük işlemci kullanımıyla ve küçük/büyük dosyalardaki performansıyla övünülüyordu. JFS bölümleri dinamik olarak boyutlandırılabilir ama ReiserFS ve XFS gibi küçültülemiyor. Çok iyi planlanmış olmasına ve birçok dağıtıma destek vermesine rağmen, AIX için tasarlandığından dolayı (IBM’in işletim sistemi) Linux sunucu üzerindeki üretim testleri Ext kadar geniş çaplı olmamıştır.

Her boyuttaki dosya için performansının iyi olması ve düşük işlemci kullanımından dolayı muhtemelen düşük güçteki sunucu ve bilgisayarlar için en iyisidir.
Sürücü havuzu için yerleşik araçlar sunmadığı için BtrFS kadar genişletilebilir olmasa da 1 hard diskli netbook’lar için iyi bir seçim olabilir.
Ayrıca Ext’e oranla hızlı disk taraması yapabildiğinden uzun süre kullanımda disk bozulmalarına yol açabilir.
[color="#C0C0C0"]ZFS[/color]‘den söz etmeye değer çünkü ZFS’de Oracle tarafından geliştirildi. BtrFS ve ReiserFS‘ye benzer özellikler içermektedir. Apple ’ın birkaç yıl önce varsayılan dosya sistemi olarak kullanacağı söylentisi çıktığında haberlerde yer almıştı. Sun CDDL lisansından dolayı, Linux çekirdeğine destek veremiyor. Fakat FUSE adıyla ZFS kullanımına olanak sağlanıyor.

Büyük disk dizisinde mükemmel performans gösterir.
Sürücü havuzu, yedekleme ve dinamik disk boşaltımı gibi birçok gelişmiş özellik içermektedir.
Linux ’de kurulumu zor olabilir çünkü FUSE gerektiriyor ve kullandığınız dağıtım bunu desteklemeyebilir.
Swap tam olarak dosya sistemi değildir. Sanal hafıza olarak kullanılır ve dosya sistemi yapısında değildir. Sürücü olarak kullanılamaz ve okunamaz ama sadece çekirdek tarafından hafıza sayfaları yazımında kullanılır. Genellikle fiziksel bellek tükendiğinde veya bilgisayarı uyku konumuna koyduğunuzda kullanılır ama bölümleme aracı swap alanı istediğinde ne anlama geldiğini bilmek önemlidir.



[img]http://img693.imageshack.us/img693/5289/92444429.jpg[/img]

İlk testimiz olan istemci sayısında ext3 açık ara farkla önde, onu takip eden ext4, xfs ve reiser. Genel olarak en yavaş olan btrfs sadece 48 ve 128 değerlerinde xfs ve reiser'i az farkla geçiyor.
[img]http://img693.imageshack.us/img693/5323/44380479.jpg[/img]
Ozone test profilinde 8GB yazma testinde ext4 ilk sırada, hemen arkasından gelen ext3 ile aralarında fazla fark bulunmuyor. Daha sonra gelen xfs ve reiser %40 daha yavaş. Sonuncu ise btrfs oluyor.
Okuma testinde işler değişiyor ve btrfs hiç de azımsanmayacak bir farkla liderliği ele geçiriyor. Daha sonra ext3 ve ext4 aralarındaki fark yok denecek kadar az, onları reiser ve xfs takip ediyor.


[img]http://img96.imageshack.us/img96/9697/76678833.jpg[/img]

SQLite testine geldiğimizde ise ağzımız açık kalıyor ve ext3 devasa farkla bir numaraya yerleşiyor. Daha sonra xfs geliyor ve ext4 dördüncü sıraya yerleşiyor. Sonrasında reiser yer alırken, btrfs büyük bir hezimetle sonuncu oluyor

[img]http://img96.imageshack.us/img96/1030/87074402.jpg[/img]
Postmark disk işlem testinde ise ext4'ü bir numarada görüyoruz. İkinci ext3 ile aralarında %40 fark var. Daha sonra btrfs reiserfs ve sonuncu xfs yer alıyor. Sıralamalar arasındaki farklar açık derecede
[img]http://img693.imageshack.us/img693/4551/56644083.jpg[/img]
Threaded I/O için yazma, rastgele yazma, okuma, rastgele okuma testlerinde ext3'ü ilk sırada buluyoruz. Arkasında yer alan ext4 ile aralarında fark aşırı değil. Sonrasında gelen btrfs %70 daha yavaş. Daha sonra xfs ve sonuncu reiser oluyor.
[img]http://img96.imageshack.us/img96/7434/28588229.jpg[/img]
Threaded I/O için sıralı yazma testi bizi şaşırtıyor ve btrfs %150 farkla en yakın rakibi ext3'ü geçerek ilk sıraya geliyor. Üçüncü ext4'ün ikinci ext3'ten %60 daha yavaş olması ikinci şaşırtıcı unsur. Son sıralarda ise xfs ve reiser yer alıyor.
[img]http://img96.imageshack.us/img96/7829/32241223.jpg[/img]

Threaded I/O okuma testinde ilk sırayı yine ext3 alıyor. İkinci gelen btrfs ve üçüncü xfs. Ext4 ise ancak sondan bir önceki sırada kendine yer bulabiliyor ve sonunculuğu reiser göğüslüyor.
[img]http://img706.imageshack.us/img706/5363/63125449.jpg[/img]
Rastgele okuma performansında ise xfs ilk defa birinci sırayı alıyor. İkinci ext4 sonra ext3 ve reiser arasında fark çok az. Sonuncu olarak btrfs'yi görüyoruz.
[img]http://img693.imageshack.us/img693/5986/59382289.jpg[/img]
2GB gzip sıkıştırma testinde ext3'ü bir kez daha ilk sırada görmek bizi şaşırtmıyor. Sonrasında btrfs ve xfs geliyor. son sıralarda yer alan ext4 ve reiser birbirine çok yakın.
[img]http://img693.imageshack.us/img693/8450/91735360.jpg[/img]
Fs-Mark test profilinde ext3 bir kez daha ezici üstünlükle önde. İkinci xfs ile aralarında neredeyse üç kat fark var. Daha sonra gelen btrfs ve reiser aralarında pek bir fark yok. ext4 ise ilk defa son sırada yer alıyor.
[img]http://img693.imageshack.us/img693/8876/84080433.jpg[/img]
Yine aynı test sadece no sync seçeneğiyle birlikte. Çünkü Linux'un son kernelinde fsync değişimi ext4'ü yavaşlatmıştı acaba böyle olsa birşeyler değişir mi diye bakıyoruz ancak değişen pek birşey yok. Farklar ortalama %33 ile %90 arasında değişiyor ve btrfs ikinci sıraya yükseliyor. Daha önceki testin ikinci sırasındaki xfs ise sondan bir önceki sıraya yerleşiyor. ext4 ise hala sonuncu.
[img]http://img705.imageshack.us/img705/278/29969905.jpg[/img]
Son testimiz 1mb'lık 5000 dosya FS-Mark testinde ise ext3 yine çok büyük farkla bir numara. İkinci sırayı alan xfs'den sonra ext4 reiser ve btrfs arasında pek fark bulunmuyor.

Şimdi testi öyle bir anlattım ki sanki ben yapmışım gibi
Testi yapan kaynak Linux sistemlerde sürekli performans testlerine yer veren ünlü phoronix
http://www.phoronix.com/scan.php?pag..._2632_fs&num=1
Testin sonuçlarına baktığımızda ext3 çok büyük farkla lider
ext4 sadece bir alanda ext3'ü iyi farkla geçebiliyor ancak genel performansı beklenenin altında.
Bunun böyle olmasının nedeni ise yeni kernel'de yapılan değişikliklerin ext4 aleyhine olup ext3'ün işine yaraması.
Ancak ext4'ün daha büyük hard diskleri, dosya boyutları, dosya ve klasör sayısı desteklemesi gibi avantajları mevcut
Bizi şaşırtan diğer bir sistem ise btrfs
Ya çok iyi oluyor ya da çok kötü ki bu da henüz tam olarak hazır olmadığını gösteriyor.

Belirtmek istediğim son nokta ise ayarların orjinal halinde olması
Linux dağıtımları bu ayarları kendilerine göre düzenleyebiliyorlar dolayısıyla bu da sonuçları bir miktar etkileyebilir.
Keşke Ntfs de olsaymış test sisteminde

Kaynak:ShiftDelete.Net,TeknoLabs Edited by nano68
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...