Jump to content

İlk İşlemcinin 40. Doğum Günü


mucit41
 Share

Recommended Posts

[b]Konu Başlığı :[/b] [b] [color="#FF0000"] İlk İşlemcinin 40. Doğum Günü [/color] [/b]

[b][u]Kaynak Linki :[/b][/u]

[code]http://www.techno-labs.com/1/29001/1/ilk-islemcinin-40-doğum-gunu.html [/code]

[b]Konu Tarihi:[/b] [b]15.11.2011[/b]

[quote] [b] [color="#FF0000"]Bundan tam 40 yıl önce Intel ilk işlemcisi Intel 4004'ü piyasaya sürdü. Peki 40 yıl sonra ne olacak?[/color]

Bundan tam 40 yıl önce, 15 Kasım 1971 tarihinde Intel ilk ticari mikroişlemcisini piyasaya sürdü. Intel 4004 adlı bu işlemci, bilgisayarların insan hayatında yer almasında ilk adımlardan biri oldu.

İşlemcilerin gelişim sürecini özetleyen Moore Yasası, her iki yılda işlemci gücünün iki katına çıkacağını öngörüyor. Bu yasadan yola çıkarak, 2012 yılında piyasaya sürülecek işlemcilerin 40 sene önce piyasaya çıkan Intel 4004’ten yaklaşık 1 milyon kat daha güçlü olması gerekiyor.
Her ne kadar adında “yasa” kelimesi geçse de Moore Yasası kesin olarak doğru olan bir şey değil. Moore Yasası sadece bir öngörüden ibaret. Buna rağmen Intel’in Moore’un öngörülerine 40 sene içinde yaklaştığını görebiliyoruz.

40 Yıl Önce

Intel’in belirttiğine göre, 2011’in Ocak ayında piyasaya çıkan ikinci nesil Core mimarili işlemciler, 40 yıl önceki modellere göre 350.000 kat daha güçlü. Aynı zamanda her bir transistör 40 yıl öncesine göre 5000 kat daha az güç harcıyor.

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/44/intel4004.jpg[/img]

Bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte işlemci fiyatları da 40 sene öncesine göre artık çok daha ucuz. 40 yıl önceki işlemcilerin bugünkülere göre 50.000 kat daha pahalı olduğu belirtiliyor.

[color="#FF0000"]40 Yıl Sonra[/color]

Peki 40 yıl sonra ne olacak? Teknoloji Moore’un öngördüğü şekilde ilerlemeye devam edecek mi, yoksa artık yavaşlayacak mı? Intel CIO’su (Chief Technology Officer) Justin Rattner’ın “Önümüzdeki 40 yıl boyunca yaşanacak teknolojik gelişim, son 10 bin yıldaki gelişimden daha fazla olacak.” sözü gerçekleşecek mi? Bu soruların cevabını almak için ne yazık ki 40 yıl daha beklemek zorundayız.

Bundan 40 yıl sonra, 15 Kasım 2051’de de yazı yazabiliyor olursam, bu soruların cevabını sizlerle paylaşıp bugün ile o günü karşılaştırmak dileğiyle.



[/b] [/quote]


[b][size="3"][color="#FF0000"][marquee=' Lütfen konuları yorumsuz bırkamayınız,teşekkür iletileriniz için teşekkür butonu kullanınız forum kuralları gereği '] Lütfen konuları yorumsuz bırkamayınız,teşekkür iletileriniz için teşekkür butonu kullanınız forum kuralları gereği[/marquee][/color][/size][/b]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...