Jump to content

4 Çekirdekli Opteronlar 2. Çeyrekte


Iceberg

Recommended Posts

Opteronlarda Quad-FX üzerinde çalışıyor, 4 çekirdekli Opteronlar 2. çeyrekte

AMD'nin geçtiğimiz Aralık ayında Intel'de meydana gelen gelişmelere özellikle de 4 çekirdekli işlemcilere cevap olarak duyurduğu 4x4 platformuna karşı Intel'de V8 platformunu duyurmuştu. AMD özellikle FX serisinden çift çekirdekli iki adet güçlü işlemciyi SLI konumunda çalışan iki adet ekran kartı ile birleştirerek muazzam bir performans artışı yakalama iddiasındaydı. Firmanın üzerinde durduğu bu sistem, kağıt üzerinde her ne kadar oldukça güçlü görünse bile özellikle maliyetler açısından baktığımızda, sadece sistemin ana unusuru olan iki adet FX serisi işlemcinin maliyeti bile 1000$'ın çok üzerine çıkmaktaydı. Zaten özellikle bu noktada FX serisi işlemciler ile yüksek gelir hedefinde olan AMD için en azından bu noktada kötü haber var. Zira daha önce altı çizilen söylentiler gerçek oldu ve Quad-FX platformu ile firmanın sunucu ve iş sitasyonlarına yönelik hazırladığı Opteron işlemciler birlikte çalıştırılabildi.

quadbaba2.jpg

Son gelen bilgilere göre, AMD'nin Quad-FX platformuna en azından şimdilik tek destek veren anakart olan Asus'un ASUS L1N64-SLI modeli üzerinde AMD'nin Opteron işlemcileri çalıştırıldı. Üstelik soket F Opteron tabanlı anakartların ihtiyaç duydukları registered ECC bellek yerine bildiğimiz, sistemlerimizde kullandığımız standart DDR2-667MHz bellekler kullanılarak bu başarıldı. Yapılan testlerde de özellikle Windows Vista'nın belleklere yönelik hata bulma aracı (diagnotics tool) üzerinden de sorunsuzca geçmeyi başaran Opteron'lu sistem sistemi boot etmeyi başardı. Aslına bakılırsa bu gelişmeler oldukça önemli. Zira kullanılması muhtemel Opteron işlemciler ile AMD platform savaşında durumu lehine çevirme imkaanı yaratıp Quad-FX platformunu yaygınlaştırabilir. Bunun en önemli sebebi maliyetler. Çünkü Quad-FX platformu için tasarlanan AMD'nin yeni FX-70 serisi işlemcilerinin giriş modeli olan FX70'in neredeyse teki fiyatına yine firmanın 1.8GHz saat hızına çalışan iki adet çift çekirdekli Opteron 2210 işlemcilerinden alınarak platform daha uygun bir maliyetle ideal performansa sahip şekilde tamamlanabilir. Soket F Opteronların Asus'un nForce 680a SLI yonga setini kullananave Quad-FX platformuna yataklık yapan anakartı L1N64-SLI WS üzerinde sorunsuz kullanılabilmesi aslına bakılırsa soket F formundaki Opteron işlemcileri geleneksel çift işlemci destekli örneğin Tyan fimasının çözümleri gibi anakartlar üzerinde kullanan kurumsal müşterilere de farklı bir alternatif yaratabilir. Zira bu anakart ile "registered" bellek kullanma zorunluluğu olmaması bellek tarafında da ciddi bir maliyet iyileştirmesini geröekleştirebilir. Zira bugün bildğimiz 667MHz'de çalışan standart bir DDR2 bellek ile aynı hızda çalışan ECC registered bellek modüllerinin fiyatları arasında %50'ye varan farklar bulunmakta.

quadfxwithoptybyfx57.jpg

Quad-FX üzerinde Opteron işlemci çalıştırılmak ile kalınmamış, işlemci %5 oranında hız aşırtılmış.

Opteron işlemcilerin Quad-FX platformu üzerinde bu şekilde çalıştırabilmesine yönelik atılan bu ilk adımlar kısa süre içerisinde çıkacak olan AMD'nin doğal 4 çekrideğe sahip yeni Opteron işlemcilerinin de sisteme entegrasyon sürecini hızlandırabilir. Bu sayede Intel'in V8 platformuna da en azından Agena FX serisi işlemciler çıkana kadar birebir cevap verebilecek ciddi bir sistem ortaya çıkarılabilir ve ortaya çıkacak 8 çekirdekli sistem sahiplerine ciddi hesaplama yetenekleri de sunabilir. Bu arada yeri gelmişken söyleyelim, bu ay içinde ISSCC konferasında tanıtılacak olan Barcelona çekirdeğini temel alan 4 çekirdekli yeni Opteron işlemciler yılın 2. çeyreği ile piyasadaki yerlerini alacakları belirtiliyor. Piyasaya çıkacak işlemciler şu şekilde;

- Opteron 2258HE : Socket F 1207, 1.9-2.0GHz, 68W

- Opteron 1266 : Socket AM2+, 2.1-2.3GHz, 95W

- Opteron 1268SE : Socket AM2+, 2.4GHz, 120W TDP

- Opteron 1270SE : Socket AM2+, 2.5GHz, 120W TDP

Modelleri yukarıda geçen ve Barceolan çekirdekiğini baz alan (512KB x 4 L2, 2MB L3) doğal 4 çekirdeğe sahip olan yeni Opteron işlemcilerden soket F uyumlu Opteron 2258HE'nin Quad-FX üzerinde kullanılabilmesi de kuvvetle muhtemel seçenekler arasında. Tabi özellikle Opteron işlemcilerin de Quad-FX üzerinde kullanılmaya başlanmsı bu sisteme özel üretilen FX serisi işlemcilerine de uzun vadede olumsuz etki yapabileceği belirtiliyor. İşte bu noktada meydana gelen bu gelişmelere karşı AMD bir önlem alır mı alırsa nasıl olur zamanla göreceğiz.

Bir ufak notu daha belirtelim, yapılan denemeler sırasında, her nedense CPU-Z programı Asus'un üzerinde nForce 680a SLI yonga seti bulunan anakartını Nvidia'nın diğer yonga seti modellerinden biri olan nForce 570 SLI revizyon A1 olarak algılamış, bunu da ilginç bir not olarak eklemiş olalım.

Sayfanın Linki : http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=5968

@DonanimHaber

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...