Jump to content

Doğu’nun Yedinci Oğlu


mavikiz

Recommended Posts

Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne değer bulunduğu açıklanan büyük şair Sezai Karakoç’un tek biyografi kitabının, Kaknüs Yayınları’nca yeni baskısı yapıldı.

259664.jpg

1950’li yılların ilk yarısında, Mülkiye’de öğrenciyken çıkardığı “Şiir Sanatı” dergisiyle edebiyat alanına büyük bir giriş yapan Sezai Karakoç, yine öğrenciliği döneminde yazdığı Mona Roza şiiriyle dikkatleri üzerine çekti.

Mona Roza

‘Mona Roza’, 1950’li yılların ilk yarısında yazılmış olmasına rağmen ancak 45 yıl sonra kitaplaşabildi.

..

Ellerin, ellerin ve parmakların

Bir nar çiçeğini eziyor gibi

Ellerinden belli olur bir kadın

Denizin dibinde geziyor gibi

Ellerin, ellerin ve parmakların

..

Mona Roza şiirinin ayrıntılı hikâyesini “Doğu’nun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç”ta okuyabilirsiniz.

Şair, Cumhuriyet devri edebiyatımızın kuşkusuz en büyük isimlerinden biri. Onun, pek az edebiyat adamımızın sahip olduğu bir büyük özelliği daha var: Edebi yaratıcılık ve düşünce faaliyetiyle ülkemizde arka arkaya birkaç neslin yetişmesine katkıda bulunmuş, gençliğin dünya görüşünün bu toprakların ruhuyla şekillenmesi için emek sarf etmiştir.

Karakoç’un tezi, Batıcı dünya görüşü ve o dünya görüşüyle uğranılan bozgun karşısında “diriliş”tir. “Diriliş” onun adeta sihirli kelimesi, tüm düşüncesinin toplandığı temel kavramdır.

Kitap, Sezai Karakoç’u üç bölümde anlatmaya çalışıyor:

İlk bölüm “Hayat ve İnsan”da Karakoç’un biyografik hayatı, ikinci bölüm “Sanat”ta başta şiir olmak üzere edebi portresi, üçüncü bölüm “Tenkit”te ise tanıdığı simalar ile sanat ve edebiyat hakkındaki görüşlerine yer veriliyor.

Karakoç’un sanat ve düşüncesinin etkisi, ülkemizin kültürel hayatıyla sınırlı kalmayıp özellikle Ortadoğu coğrafyasındaki siyasi konuları da kapsamına almaktadır.

Hakkında yapılan çalışmaların en önemlisi, Turan Karataş’ın hazırladığı “Doğunun Yedinci Oğlu”dur. Bu kapsamlı çalışma, adını, Sezai Karakoç’un “Zamana Adanmış Sözler” kitabındaki “Masal” başlıklı şiirinden alır.

Şiirde, şahsında Doğu’yu ve İslam medeniyetini temsil eden bir baba, oğullarını Batı ideolojisi ve maddeci değerlerinin cazibesine kaptırmaktadır. Her giden oğul değişmekte, artık kendi olmaktan çıkmaktadır. Yedinci oğul bu trajik kader karşısında Tanrı’ya sığınır ve maddeci ve teknik Batı medeniyeti karşısında ruha ve tabiata bu sığınışla, Diriliş başlar…

“Doğu’nun Yedinci Oğlu”, Karakoç’un kendi eserleri yanında, başvurulacak en temel kaynaklardan.

Karataş’ın bu biyografi çalışması, kuşatıcılığı açısından, aynı konuda yapılacak yeni araştırmalar için de önemli bir başvuru kitabı niteliğinde.

Doğu’nun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç

Yazar: Turan Karataş

Kaknüs Yayınları, 608 sf.

Tür: Biyografi

Kaknüs Yayınları Kızkulesi Yayıncılık ve Tanıtım Hiz.

Merkez: Selman Ağa Mah., Selami Ali Efendi Cad., no: 11, Üsküdar, İstanbul

Tel.: (0216) 341 08 65- 492 59 74/ 75 Faks: 334 61 48

Dağıtım: Çatalçeşme Sk. Defne Han, no 27/3, Cağaloğlu, İstanbul

Tel.: (0212) 520 49 27 Faks: 520 49 28

www.kaknus.com.tr | [email protected]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...