Jump to content

1Ay 20Gündür Para Alamıyorum Işyerinden


ahmet_2626
 Share

Recommended Posts

Dersini almışsın evet ama yanlış hatırlıyorsun 'kedice' kardeş....

[b]4857 sayılı İş Kanunu Md 15 - [/b]Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır...

Yani deneme süresinin anlamı taraflar memnun kalmadığı zaman tazminatsız olarak tek taraflı iş akdini fesh edebilmeleridir.Yani ücret vermek zorunda işveren....

Artı olarak mahkeme masraflarını avukat ücretlerini talep edebilirsin gereksiz yere kafan bulanmasın kardeş....

Edited by tmc200505
Link to comment
Share on other sites

"Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda"

varmı peki iş akdin? noterdemi kayda girdi?

+

evet davayı "kazanırsanız" dava bedelini işverenden alıyorsunuz. ama bu davaları açmak için "nakit" para karcıyorsunuz.

hatta size çok basit bir tavsiyede bulunayım: bir avukatlık bürosuna gidin anlatın durumu size söyliyeceği bırakın "astarı yüzünden pahalıya gelir" olacaktır. "tecrübe" ile sabittir. benim elimde senet vardı 3 sene dava sürdü.. arkadaşın elinde ne var?

" gereksiz yere kafan bulanmasın kardeş.... "

Link to comment
Share on other sites

arkadaşım parada alamıyoruz ki işyerinden nerden para bulucaz da mahkemeye para vericez. Evdekilere daha fazla yük olamam.

Tatlı dil - sert dil, anlamıyor. 19 yaşında ben , o ve yanında ki 2-3 personelin gözü önünde sert konuşmama rağmen yüzü bile kızarmadı. Bir kişi patronuna '' işçiyi bedavaya çalıştıran sen kimi gördün, 1,5 aydır doğru dürüst para vermedin + bi de cuma namazlarına gidiyorsun '' bu cümleyi kurabilir mi ya ? Bundan daha da ağırlarını söylememe rağmen yüzü bile kızarmadı.

İşyeri özel sektör, esnaf adam. Ben ve bir abi denilecek bir adam var. O adam emekli üstelik, yani anlıcağınız o adama da ceza kesebilirler eğer böyle bir şey olursa. O da benim gibi bedavaya çalışıyor - 2,5 aylık o

Ben şikayet ettiğim zaman kime şikayet ettiysem bu zamanlar gelip kontrol etmeli.8 ay sonra ben buradan işten çıkarım, unutmaya da başlarım. Yani hiç bir kıymeti yok.
+
Sanırım şikayette bulunursam sigortalı çalıştırmamakla , bu durumu ispatlayacağım işyerinde çalışan 2 kişi bulmam gerekiyor'muş.(Bir kişiden duymuştum) O kişilrti de bulamam da, ispatta edemem. Bunun yanında hiç bir kağıda yada ne bilim nüfuz cüzdanını fotokopimi falan fişman hiç birşey yapmadım. Yani sanki sokaktan geçiyordum, adam buldu beni, çevirdi "gel çalış" dedi.ben de kabul ettim ve o halimle gelip çalıştım gibi.

Benim durumumda parasını almayan o abi var bir de yeni işten çıkmış bir adam. Oda çalışmamasına rağmen iki haftadır gelip parasını istiyor. Ama işte o da bir türlü alamıyor.

Ne yapacağımı bilemiyorum artık

Link to comment
Share on other sites

bak arkadaşım:
1. bazı insanlar (ki benim ilk patronum gibiler) yüzsüzdür. adamın yüzüne sövdüm, tehdit ettim yinede alamadım hala maaş alacağım var. tabi acemiydik ne yapacağımız anlatanda yoktu. işten ayrıldım ayrılırken borcu yoktur imzaladım mahkemeye veremedim. bi avukatlık bürosuna gittim durumu anlattım hakikaten astarı yüzünden pahalıya geliyor dedi..

2. sgk nın internet sitesine gir. oradan bulunduğun bölgenin sorumlu şubesini öğren. bizzat git anlat durumu. müfettiş gönderirler. rica et muhitin küçükse hemen gelirler eğer ist. ise 8 ayda geldiler bana (ama firmada bende yoktum :)) sadece yazısı geldi bana ) müfettiş geldiğinde incelemeye tabi tutar (ki bu davalarda "herzaman" işçi 1 puan haklı tutulur) işvereninden maaş bordrosu ister! sgk girişi ister! ibraz edemez ise "sağlam bir ceza" yazar. ama 1-2 ay olunca az oluyo 1-2 yıl olsa adamın gözüne uyku girmez bidaha.. deneme süresi felan hikaye onu kalıbına uyduruyorlar ama sgk girişi 1 gün dahi çalışsan ZORUNLUDUR. burdan cezayı yer. + fatura incelemesine sokarlar (maliye müfettişidir gelen) mutlaka vergi kaçırıyordur (tahmin) ordadan bi ceza yer. bu cezaların birde faizi vardır. müfettiş senin sgk girişini bulamaz ise maaş konusundada sen dedinki 1000 tl ye anlaşmıştık adam dediki 500 anlaşmazlığı işveren ibraz edemediği için asgari ücretin bilmem kaçta bir üstünü sayar ve faiziyle birlikte derki:

senin 1200 tl alacağın var ve haklısın dava açabilirsin. (bu arada işverene ceza yazılır) gidersin bir avukatla anlaşırsın. parasını ödersin dava uzun sürer 10 yıl içinde bu davayı açma hakkın vardır (sonra yok dava düşer) davayı kazanırsan tüm borçlar faizi ile birlikte işverininden tahsil edilir. bu arada cezalarında faizleri var vs. vs..

olay budur. benim başımdan geçeni anlatırdım ama uzun sürer bide hatırlamak istemiyorum.

geçmiş olsun

Link to comment
Share on other sites

O işyerinden hemen ayrıl objektif ol kendine. Gelecegini daha istikrarlı insan emeğine saygı duyan, adam gibi adamların yanında çalış.2 kuruş aşagı al ama geleceğini garanti altına al.Sakın yanılgılara düşme perşembenin gelişi çarşambadan bellidir derler atalarımız unutma.Kaybettiğin zamana yazık para geri gelir ama zaman asla.

Edited by muan
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...