Jump to content

Güvenle Konuşabilirsiniz


mucit41
 Share

Recommended Posts

[color="#0000FF"][b]Konu Başlığı :[/b][/color] [b] [color="#FF0000"] Enigma T301TR ile yasa dışı dinlemeye son [/color] [/b]

[color="#0000FF"][b][u]Kaynak Linki :[/b][/u][/color]

[code] http://www.beyazgazete.com/haber/2011/07/08/enigma-t301tr-ile-yasa-disi-dinlenmeye-son.html[/code]

[color="#0000FF"][b]Konu Tarihi:[/b][/color] [b]08 Temmuz 2011 Cuma[/b]

[quote] [b] Türkiye'de satışa çıkan Enigma T301TR adlı telefon, teknolojisi sayesinde yasa dışı dinlemeyi imkansızlaştırıyor.
Dünyanın dört bir yanında başta siyasiler olmak üzere halkın her kesiminden birçok kişi yasal olmayan yollardan dinleniyor. Türkiye'de de zaman zaman yakınıla 'Dinleniyorum' polemikleri bir telefon sayesinde sona erecek. Peki yasa dışı dinlemelerin önüne hala geçilemiyor mu? İşte bu soruyu siz Beyaz Gazete okurları için Türkiye'ye Avrupa'dan sonra yeni giriş yapan kriptolu telefon (şifreli) Enigma T301TR'nin distribütörü Sistem Teknik A.Ş. yetkililerine sorduk.

Enigma T301TR, Almanya'da Deutche Telekom tarafından tasarlanıyor. Ürünü Koç Sistem ve Sistem Teknik aracılığıyla Türkiye'ye ithal edilmiş durumda. Enigma T301TR'nin satış hakları ise Teknosa'ya ait. Enigma T301TR'nin Türkiye'deki fiyatı 3.500 TL.

'Neden Enigma T301TR tercih edilmeli?' sorusunu yetkili Azad Bey 'Bu zamana kadar Türkiye'de yapılan dinlemelerin yüzde 2'sinin yasal. Geriye kalan yüzde 98'lik dinleme oranının tamamı illegal... Ürünün amacı tamamıyla illegal dinlemeleri ortadan kaldırmak.' şeklinde cevapladı.

KORUMA DÜZEYİ VE GÖRÜŞME

Enigma T301TR tam 256 bitlik şifreleme sistemiyle kullanıcıların görüşmelerini koruyor. Yetkili Azad Bey, 'Enigma T301TR ile konuşma esnasında dinlenmek imkansız, örneği yok. Normal telefon konuşmaları 42 bit şifrelemeye sahip. İnternet bankacılığı ise 128 bitlik şifreleme işlemleriyle gerçekleşiyor. Oysa Enigma T301TR kullanıcıya tam 256 bitlik bir koruma sağlıyor. Bu zamana kadar kaç tane hacker'ın kullanıcının hataları dışında banka sistemlerine sızıp para çektiğini gördünüz. 128 bitlik şifrelenen sistemlere henüz sızılamıyorken Enigma T301TR'nin 256 bitlik kriptosunun kırılmasına imkan yok. Ürün 10 yıldır Avrupa'da, bu zamana kadar Enigma T301TR dahil var olan iki alt sürüm üzerinden yapılan güvenlik testleri başta olmak üzere kullanıcıların yaptığı geri dönüşlerden yola çıkarak tam sonuç alındığını söyleyebilirim.' cümleleriyle telefonun koruma düzeyi ve görüşme sistemine açıklık getirdi.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Enigma T301TR'nin şifreli güvenliğinden yararlanmak için arama yapan ve aranan kişilerin Enigma T301TR kullanması şart. Eğer her iki telefondan biri normal bir cep telefonu ya da sabit hat ise yetkililer dinlenmeye karşı bir koruma sağlayamıyor. Azad Bey bu durumu 'Ucu açık bir görüşme' olarak nitelendiriyor.

Kullanıcılar kriptlu görüşme için önce numarayı çeviriyor, akabinde kripto tuşuna basarak şifreleme sistemini aktif hale getiriyor. Sıra arama işlemini yapmaya geldi. Arama işlemi 7 saniye sürüyor, arayan ve aranan telefonlar arasında bir şifre alış verişi oluyor. 7 saniyelik işlem süresi bitince güvenli konuşma başlıyor.

SES KAYITLARI KİMLERLE PAYLAŞILIYOR

Devlet mercilerinde yetkili olan şahısların mahkeme kararıyla talepte bulundukları zaman ses kayıtlarının paylaşımı gerçekleşiyor. Mahkeme kararıyla yasal olarak kayda geçen dinleme ve ses kayıtları da hukuken herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Verilerin tamamı hukuki işlemler sonucu açığa çıkıyor. Enigma T301TR veya serilerinden bir tanesini kullanmayan şahıslar herhangi bir kişi veya kişiler tarafından dinlenirken, Enigma T301TR görüşmelerine ait olan veriler yasal süreç sonucu erişiliyor. Verilere erişim ise yine devletin Telekomünikasyon Kurumu'yla gerçekleştiriliyor.

Böylece 'Dinleniyorum kim olduğunu bulun?' polemiği 256 bit şifreleme sistemi kırılana kadar bitmiş gibi gözüküyor...

GÜVEN HER ŞEYDEN ÖNCE GELİR

'Kullanıcılar size nasıl güvenecek?' sorusuna cevaben Azad Bey 'Eğer üründe bir açık olsaydı Koç Sistem ve Sistem Teknik ürünü Türkiye'ye getirmezdi. Daha önce söylediğim gibi ürün zaten 10 senedir Avrupa'da var. Kullanıcılar eğer güven sorunu yaşıyorsa uluslararasında aldığımız sertifika ve referanslarımıza bakabilirler.' sözlerini dile getirdi.

RAKİBİ YOK FİYAT UYGUN

Yetkililere göre Enigma T301TR'nin akranı yok. Daha önce ASELSAN, askeri alanda kullanılması için ürettiği kriptolu telefonu lanse etmişti. Azad Bey'in Beyaz Gazete'ye verdiği bazı teknik bilgiler şöyle:

Enigma T301TR:
256 BIT şifreleme
94 Gram
7 saniyede koruma aktif

Ürünün fiyatı ilk duyulduğunda kulağa oldukça fazla gelse de Avrupa'daki fiyatlara bakıldığında Enigma T301TR'nin ucuz olduğunu söylenebilir. 3.500 TL olan Enigma T301TR'nin iki alt sürümü Avrupa'da tam 2000 Euro'ya satılıyor.

NEREDE VE NASIL SATILIYOR?

Halka arz edilen ürünü herkes satın alabiliyor. Hatta arzulandığı zaman telefonu satın alan kişilerin bilgileri kayıt altında tutulmuyor. Böylece yasa dışı dinleme daha da zorlaşıyor. Yetkililerin açıklamasına göre talepler sadece siyasilerden gelmiyor. Halkın her kesiminden sipariş verenlere rastlamak mümkün. Enigma T301TR'yi Teknosa bayilerinden satın alabilirsiniz.

[/b] [/quote]
Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

Ayrıca telefonda konuşurken sesinizin yankılandığını duyuyorsanız muhtelemen dinleniyorsunuzdur.
Telefonda bazı anahtar kelimeler vardır Atatürk,darbe,cumhuriyet,ordu vs. bu tip kelimeler konuşma içinde geçtiği zaman dinlenme ihimaliniz artar.
Ek olarak bir yetkiliden duyduğumuza göre o yankı olayı da artık kalkmış, anlamak artık imkansız gibi bir şeymiş :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...