Jump to content

Bilgisayarı Verimli Soğutma Rehberi


mucit41
 Share

Recommended Posts

[color="#0000FF"][b]Konu Başlığı :[/b][/color] [b] [color="#FF0000"] Bilgisayarı verimli soğutma rehberi [/color] [/b]

[color="#0000FF"][b][u]Kaynak Linki :[/b][/u][/color]

[code]http://www.techno-labs.com/1/26009/1/bilgisayari-verimli-soğutma-rehberi.html [/code]

[color="#0000FF"][b]Konu Tarihi:[/b][/color] [b]22.06.2011[/b]

[quote] [b] Malum yaza giriş yaptık ve sıcaklıklarla boğuşuyoruz. Sıcaklıkların artması insanları etkilediği gibi, bilgisayarlarımızı da etkikiliyor. Hele üst seviye performansa sahip bir bilgisayardan bahsediyorsak, sıcaklık sorunu daha üst seviyelere çıkacaktır.

Özellikle saatlerce bilgisayarları başında oyun oynayan 'sıkı oyuncular' için sıcaklıklar ayrı bir dert. Bir oyun oynuyorsunuz. Saatlerce uğraştınız, çok önemli bir yerdesiniz. İşlemci sıcaklığı tehlikeli seviyeye geldi ve bilgisayar kendini kapattı. Böyle birşey heralde istenecek en son durumdur.

Tabi bilgisayarınız illaki reset atıcak demek değil. Yüksek ısı sonrası hızını düşürmesi size oyunlarda kasılma olarak yansıyacaktır.

Eğer bilgisayarınızla saatler süren yorucu uygulamalar yapıyorsanız (3D tasarım, oyun oynamak, dosya sıkıştırma işleri vb.) bu yazımızdaki ipuçlarına kulak vermeniz gerekiyor. Çünkü işinizin ve ya oyununuzun en güzel yerinde kesilmesini istemiyoruz

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/464/kasa/9.jpg[/img]

Ülkemizde her konu ile ilgili şehir efsaneleri vardır. Kasaların yaz aylarında nasıl serinleyeceği konusunda da basit bir görüş mevcuttur. "Kasanın yan kapağını açık tutun!"
Kasanın yan kapağının açılması demek, kasanızın daha serin olacağı anlamına gelmez. Hatta sıcaklıkları daha da arttırabilecek bir "önlem".

Bu yazımızda sizlere, kasanızı nasıl daha serinletip, bileşenlerinizi nasıl daha serin kullanabilirsiniz buna adım adım bakacağız.

Kasanın içinde hava akımı oluşturun :

Bu konudaki prensibimiz oldukça basit. Isınan hava daime yukarı çıkar. Bu teoriyi bilimsel olarak desteklersek, hava ısınınca öz kütlesi küçülüyor ve ağırlığı sabit kalıp hacmi artacak. Böyle olunca da yer tarafından çekim artmayacak ama hava tarafından uygulanan kaldırma kuvveti, hacim artışı yüzünden artacak ve bu sıcak hava kütlesi yükseğe çıkacak.

Bilgisayarınızın kasasında hep en az 2 fan olmalı. Bu fanları işlemci, ekran kartı fanları ile karıştırmayın. Boş kasada 2 tane en az fan olmalı. Bir tanesi dışarıdan soğuk hava çekmeli, diğeri ise ısınan havayı dışarı atmalı.

2 adet fan, gerçekçi düşünürsek yetersiz gelecektir. Kasanızdaki fan sayılarını arttırmanız gerekiyor. Kasamıza doğru bir şekilde fan dizmeye başlayalım.

-1. Ön Kısım :

Genellikle her kasanın ön kısmında gizli de olsa bir fan takılma yeri vardır. Genelde açma - kapama ve reset tuşlarının arka kısmında yer alan fan alanını kullanın. Artık yeni kasaların ön kısmında açık gözüken fan bölümleri var. Öyle kasalara sahip kullanıcılar oldukça şanslı.

Ama eski kasa kullanıcıları, ön paneli tamamen söküp ordaki fan girişine fanı takması gerekiyor. Kasanızın ön kısmında hiç hava alma deliği yoksa ufak delikler de açılabilir.

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/464/kasa/1.jpg[/img]

Ön tarafa taktığınız fan, dışarıdaki havayı kasa içine üflemeli. Yani dışarıdan serin hava girişi olmalı. Ayrıca masraftan kaçınmayan kullanıcılara, ön taraftaki fanlarına toz filtreleri kullanmalarını öneririm. Kasanızın içine toz dolmasını engeller.

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/464/kasa/2.jpg[/img]

-2. Alt Kısım :

Yeni nesil kasalarda, güç kaynağı (PSU) alt kısma konabiliyor. Kasanın ayakları vasıtası ile yükselen kasa, alttaki ızgaraları sayesinde hava alabiliyor. Ayrıca güç kaynağının konduğu yerin yanında da fan takma yeri konabiliyor.

Kasasında bu bölüm bulunmayan kullanıcılar, bu adımı es geçsinler. Fakat kasasının alt kısmında fan girişi varsa kesinlikle kullanın. Bu kısımlardan içeri doğru üflenecek serin hava, ekran kartı ve özellikle kasanın alt kısmı için iyi bir etki yapacaktır. Ayrıca ön taraftan gelen soğuk havayı yukarı doğru çıkaracaktır. Bu sayede işlemci tarafına, soğuk hava gelecektir.

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/464/kasa/3.jpg[/img]

3. Yan Kapak :

Bilgisayarda bulunan en önemli iki birim, yan kapağa oldukça yakındır. Yan kapaktan içeri üflenecek bir hava, ekran kartı ve işlemciye ferahlık getirecektir. Genelde çift slot kaplayan ekran kartlarının fanları, içleriine doğru hava alırlar ve kasanın dışına atarlar. Kasanın altından ve yan kapaktan alınan serin hava, işlemci ve ekran kartı fanları tarafından kendilerine doğru çekilecekler ve daha düşük sıcaklıklarda çalışacaklar.

Yan kapağınızda kasa fanı takma yeriniz varsa, kesinlikle içeri doğru üfleyecek şekilde takmalısınız.

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/464/kasa/4.jpg[/img]

4. Üst Kısım :

Yazımızın başlarında dediğimiz gibi, ısınan hava üste çıkar. Kasanın içerisine soğuk hava üfleyecek fanları yerleştirdik. Şimdi ısınan ve yukarı çıkan havayı, kasa dışına atma vakti geldi. Kasanın üstüne ve arka kısmına takacağımız egzos fanları, hem kasa içerisindeki hava akımını daha geliştirecek hem de kasa içerisindeki sıcak havayı dışarı atacak.

Her kasada üst kısımdaki fan alanı bulunmayabilir. Fakat yeni nesil kasalarda, fan takma yerleri bulunuyor. Kasa alırken fan takma yerlerine dikkat edin. Pek fan takamadığınız kasaları tercih etmeyin. Ama arka kısımda muhakkak fan yeri bulunur. Her kasada istisnasız arka tarafında egzos fanı bulunur

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/464/kasa/5.jpg[/img]

Fan dizilimine bir bütün olarak bakalım :

Isınan hava yukarı çıkar felsefesi ile, kasanıza göre en doğru biçimde fanlarınızı yerleştirdiniz. Şimdi fan dizilimini bitirmeden önce komple olması gereken fan dizilimine bakalım

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/464/kasa/6.jpg[/img]

Gördüğünüz gibi ön kısım, alt kısım ve yan kapaktan içeri alınan soğuk hava, üst ve arka kısımdan dışarı atılıyor. Bu sayede kasa içerisinde bir hava sirkülasyonu yaratılıyor ve soğuk hava bilgisayar bileşenlerimizin üzerinden geçiyor.

Yani sonuç olarak, kasanın yan kapağını açıp ya da gereksiz yere her tarafa fan takarak, kasanız ve bileşenleriniz serinlemez. Mantıklı bir şekilde dizilim yapmak gerekiyor.

Şimdi fanlarımızı taktık, kasamız serin bir şekilde. Ama bitti mi ? Tabiki de hayır. Bir sonraki aşamaya geçelim.

Kasamızda oldukça fazla fan oldu. Eğer en son resimdeki gibi bir kasaya sahipseniz 7 tane fan olması gerekiyor. 7 tane, iyi yerleştirilmiş fan bize serinlik katacak. Fakat bir dezavantajla. O dezavantajımızda çıkan ses. Çıkan sesi 2 şekilde azaltabiliriz.

1- Masraftan kaçınmayarak fan kontrolcüsü almak

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/464/kasa/7.jpg[/img]

Aldığınız fan kontrolcüsüne bağladığınız fanlar, tamamen sizin kontrolünüzde olacaklar. Oyun oynarken ya da bilgisayarınızda ağır uygulamalar çalıştırırken, fanları sonuna kadar açabilirsiniz.

Fakat akşam internetten download yaparken, internette gezerken kısaca bilgisayarın zorlanmadığı işlemleri yaparken de fan kontrolcüsünden, fanların dönüş hızını kısabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz zaman sessiz bir kasa, istediğiniz zaman serin bir kasaya sahip olursunuz.

2-Fanları anakartın üzerinde bulunan fan çıkışlarına bağlamak :

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/464/kasa/8.jpg[/img]

Anakartların üzerinde bulunan ve genelde sys fan yazan 3 pinli ufak çıkışlar bulunmaktadır. Anakart üzerinden fan hızlarını kontrol edebiliyorsunuz. Fakat her anakart üzerinde bu kadar çok çıkış bulunmuyor ve fan kontrolcüsü kadar kolay bir kullanımı yok. Fan kontrol programı ile bu işi gerçekleştirebilirsiniz.

Sizlere ekstra bir maaliyet gerektirmeyen bu yöntem, Fan kontrolcüsü almak istemeyenler için farklı bir alternatif olacaktır.

Bilgisayarımızdaki ekran kartı ve işlemcinin üzerindeki termal macunları da yenilerseniz, hava akımının başarılı olduğu kasanızda bileşenleriniz eskisine göre oldukça serin çalışacaktır.


[/b] [/quote]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...