Jump to content

Tansiyonla Ilgili Bir Soru


galetis
 Share

Recommended Posts

İyi geceler. 2 gündür başım sürekli olarak dönüyor. Mide bulantısı-karın ağrısı gibi başka hiçbir etki yok. Sadece başım çok fazla dönüyor. Doktora gittim serum verdiler tansiyon düşüklüğünden dediler. Tansiyonumda 9/6'ymış. İlaçta kullanıyorum fakat pek etki etmiyor. Tansiyonumu nasıl normal seviyeye getirebilirim?
Link to comment
Share on other sites

geçmiş olsun kardeşim inş en kısa zamanda iyileşirsin.sordugun sorunun cevabını ancak doktorun bilir :rolleyes: forumda doktor olan varsa bile seni görmeden cevap vermez diye düşünüyorum.

Link to comment
Share on other sites

Ben de düşük tansiyon sahibi birisiyim, bunu kan bağışı yapmak istediğimde öğrendim ve kan bağışı alamadılar. Günlük hayat için sana tavsiyem ani hareketlerden kaçın, bir anda uzandığın yerden kalkma mesela. Ayrıca öfkene hakim olmaya çalış çünkü bu gibi ani duygu değişimlerinde tansiyonun gözünü karartacak kadar yükselir. Sakın sigara veya nargile kullanma, bu da bir anda yüksek tansiyona neden oluyor, dengeni bozuyor.
Gördüğün gibi temel sorun düşük tansiyon değil bunun aniden yükselmesidir ve aslında düşük tansiyon sağlıklı bir şeydir, emin ol düşük tansiyon için aldığın kimyasallar durumu kötüleştirir, düzeltemez ki zaten bunu zaten değiştiremezsin, uyum sağlamaya çalış.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='galetis' date='27 May 2011 - 21:03 ' timestamp='1306530232' post='1019602']
Bilgisayar ekranına baktıkça dahada kötüleşiyorum fakat iş gereği bakmak zorundayım. Problem yaratırmı?
[/quote]
Tansiyon sadece kalbin damarlarında yarattığı kan basıncıdır, bu açıdan düşündüğünde bilgisayara bakmak değil, başında çok fazla aynı pozisyonda oturmak tansiyonunu belki etkiliyordur. Ben ortalama 6 saatimi bilgisayarın karşısında geçiriyorum, bir sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar. Bu arada tansiyon olayında stres inanılmaz derecede etkindir, kafana çok takarsan inan asıl sorun o zaman çıkar, oluruna bırak dostum, yüksek tansiyondaki gibi felç/varis/varikosel vs. derdin yok. ;)

Link to comment
Share on other sites

[quote name='galetis' date='27 May 2011 - 21:18 ' timestamp='1306531130' post='1019615']
Yok o yönden bi problemim yokta aşırı derecede rahatsız ediyor. Peki teşekkürler verdiğiniz bilgiler için :)
[/quote]
Rica ederim ne demek. :) Bak bu arada şimdi aklıma geldi, bugün kız arkadaşımla göz doktoruna gittik, bilgisayar başında çok durunca/kitap okuyunca/yazı yazınca başının döndüğünden, ağrıdığından ve gözünün kararmasından şikayetçiydi. Göz bebeğinin normalden daha yavaş büyüyüp küçülmesi şeklinde bir sorunu varmış, onun için okuma gözlüğü şeklinde bir gözlük yazdırdı, camlarını da bişey filtreli camdan taktırdık, az önce sordum, çok daha iyi olduğunu söyledi. Aklında bulunsun derim.

Link to comment
Share on other sites

[size="4"][color="#0000FF"][b]Düşük Tansiyon Nasıl Tedavi Ediliyor[/b][/color] [/size]

[quote][b]Tansiyon düşüklüğü sık görülen bir sağlık sorunu olmasa da bazen can sıkıcı problemler yaratabiliyor.

Özellikle "Ortostatik Hipotansiyon" olarak bilinen ve ayağa ani kalkışlarda ortaya çıkan tansiyon düşmelerinin çok tatsız sonuçları var. Yatarken veya otururken hızla ayağa kalkmak bu insanlarda kan basıncında ani ve tehlikeli düşüşlere baş dönmesi ve baygınlık hissine yol açıyor. Beyne yeteri kadar kan gidemediği için bazen şuur kaybı bile ortaya çıkabiliyor. Hafif şekillerinde ayakta uzun süre kalınca veya birden bire ayağa kalkınca göz kararmaları, baş dönmeleri meydana geliyor. Kısacası dayanılması güç bir durum söz konusu.Kaynakwh webhatti.com: Kaynakwh webhatti.com:

[color="#0000FF"]NE YAPMALI [/color]

Tansiyon düşüklüğü sorunları olanların yukarıda anlatılan ciddi problemler söz konusu değilse fazla korkmaları gerekmiyor. Özellikle birden bire oluşmayan ve kritik düzeyde azalmayan tansiyon düşmelerinden korkmamak lazım! Tuz alımını bir miktar artırmak, daha çok su içmek, alkollü içeceklerden uzak durmak gibi koruyucu önlemler tavsiye ediliyor. Düşük tansiyonluların sık ve az yemeleri, uzun süre aç kalmamaları, uykularını iyi almaları ve ayakta uzun süre kalmamaları da etkili önlemler.

Ayrıca böyle biri iseniz ani bedensel hareketlerden kaçınmanız özellikle yataktan kalkarken oturur durumdan ayağa kalkarken yavaş ve kademeli hareket etmenizde fayda var. Tansiyon düşüklüğünün ciddi bir problem haline gelebileceği endişesi taşıyorsanız doktorunuzla görüşmeniz yararlı olabilir. Doktorunuz bazı testler ve incelemelerle sorunun arka planında gözden kaçmış bir sağlık sorununun olup olmadığını araştıracaktır.

Size, saunada, aşırı sıcak ortamlarda (örneğin çok sıcak küvette, hamamda, buhar banyosunda) kalmamanızı ve güneşlenirken dikkatli olmanızı da önerecektir. Kalıcı ve ağır kan basıncının düşüklüğü durumlarında kullanılan reçeteli bazı ilaçlar var ama bu ilaçları doktorunuz önermedikçe kullanmamalısınız. Düşük tansiyonlu olanların, yüksek tansiyonlulara oranla daha uzun bir yaşam şansı olduklarını hatırlatarak bu konuyu kapatıyoruz.



Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
[/b][/quote]

[quote]
[size="4"][color="#FF0000"][b]Hipotansiyon, Düşük tansiyon[/b][/color][/size]

[b][color="#0000FF"]Tansiyon düşüklüğü [/color]

Büyük tansiyon, 11'den aşağı düştüğü zaman tansiyon düşüklüğü vardır. Bu duruma tıp dilinde hipotansiyon denir. tansiyon, ateşli hastalıklar sırasında, büyük kanamalardan sonra, iç salgı bezi bozukluklarında veya herhangi bir hastalıktan sonraki iyileşme döneminde düşer. Bazı kadınların aybaşı hallerinde, veya sıcakta fazla ter kaybından sonra veya sinirli kimselerde de tansiyon düştüğü görülür. Devamlı olarak tansiyon düşüklüğü önemli bir hastalığın işareti olabilir.

[color="#0000FF"]Başdönmeleri [/color]

Hasta, kendisinin veya etrafındaki eşyanın boşlukta döndüğünden şikayet eder. Tıp dilinde vertigo denen baş dönmelerinin nedenleri çeşitlidir. Bunlardan başlıcaları şunlardır: Kulak ağrısı. Araç tutmaları. Ani hava değişimi. Bazı göz hastalıkları. İlaç zehirlenmeleri. düşük veya yüksek tansiyon. Damar sertliği ve bazı kalp hastalıkları. Kansızlık ve kan hastalıkları. Mikrobik hastalıklar. Beyin hastalıkları. Sara ve bazı ruh hastalıkları. Tedaviye başlanmadan önce hastalığın gerçek nedeninin tespit edilmesi gerekir. Baş dönmelerine yapılacak ilk iş hemen oturmak veya öne eğilmek ve mümkünse hemen yatmaktır. Baş dönmesi sık sık oluyorsa mutlaka bir doktora gitmek gerekir.

[color="#0000FF"]Kulak çınlaması [/color]

Kulak çınlaması, kulak uğultusu veya kulak vızıltısına, tıp dilinde tinnitus denir. Çok çeşitli nedenleri vardır. Bunlar arasında, kulak kiri, içkulak iltihabı, ortakulak iltihabı, menier hastalığı, ateşli hastalıklar, yorgunluk, zafiyet, bazı ilaçlar, yüksek veya düşük tansiyon sayılabilir. Bu nedenle doktora başvurmak gerekir.

[color="#0000FF"]Tansiyon [/color]

Kan basıncına tansiyon denir. Kalp her kasılışında belirli miktardaki kanı atardamarlara pompalar. Bu sırada da, kan basıncı en yüksek seviyeye çıkar. Buna büyük tansiyon denir. Kalbin iki kasılışı arasında geçen zaman içinde ise, kan basıncı en düşük seviyeye iner. Buna da küçük tansiyon denir. Büyük tansiyon ile küçük tansiyon arasındaki fark da nabız basıncını gösterir. tansiyon yaşa bünyeye ve tansiyon ölçüldüğü andaki ruhi veya bedeni duruma göre farklılık gösterir. Yaşlandıkça tansiyon yükselmesi normaldir.

[/b][/quote]

Edited by mucit41
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...