Jump to content

Vıa, 4 Çekirdekli Işlemcisini Tanıttı


mucit41
 Share

Recommended Posts

[center][size="4"][color="#4169E1"][b]VIA, 4 çekirdekli işlemcisini tanıttı[/b][/color][/size][/center]

[b]VIA'nın x86 mimarili yeni 4 çekirdekli işlemcisi, segmentine göre iddialı geliyor[/b]

x86 mimari lisansına Intel ve AMD'den sonra sahip olan üçüncü ve son firma olan VIA, yeni 4 çekirdekli işlemcisini duyurdu. Performans anlamında AMD ve Intel işlemciler ile mücadele etmek yerine düşük güç tüketimi üreten işlemciler ile kendine yer bulmaya çalışıyor.

Intel gibi inanılmaz büyük AR-GE yatırımları yapan bir rakibe karşı, kendi olanakları ile çalışmalarına devam eden VIA, daha düşük maaliyetli işlemci tasarımlarına yöneliyor.

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/266/via_4770_3.jpg[/img]

VIA'nın tanıttığı L4700, esasında çok fazla bir yenilik sunmuyor. Firmanın diğer modellerindeki gibi Isaiah mimarisini kullanan işlemci, 2 adet çift çekirdekli işlemcinin tek pakette birleştirilmesinden oluşuyor. Daha önce Core 2 Quad ailesinde Intel'in kullandığı tasarıma oldukça benzeyen bir yapıda sunulan işlemci, 40 nm üretim teknolojisi ile TSMC tarafından üretiliyor.

1.2 GHz hızında çalışan L4700, 1333 MHz FSB hızına sahip olan işlemci 4 MB L2 bellek ile geliyor. İşlemcinin en can alıcı noktası ise yazının başında bahsettiğimiz gibi güç tüketimi. 4 çekirdekli işlemcinin güç tüketimi 27.5 watt olarak belirtiliyor.

Tabiki VIA'nın bu işlemcisinde dahili grafik çipi ve RAM kontrolcüsü bulunmadığından harici bir çipsete ihtiyaç duyuyor. Bu çipsetle beraber çekilen güç 32 watt seviyelerine çıkabilmekte.

Hazır çipsetten bahsetmişken, VIA'nın çipsetlerinde RAM kontrolcüsü ve grafik işlemcisi bulunuyor. Şuanda DX 10.1 destekli VN1000 ve DX 9 destekli VX900 destekli çipsetler kullanılabiliyor. Efsane grafik çözümleri üreticisi S3'ü satın alan VIA, grafik tabanlı çalışmalarınıda hızlandırıyor. DX 11 destekli grafik biriminin yıl sonuna doğru çıkması bekleniyor.

AMD'nin Turbo Core, Intel'in Turbo Boost teknolojilerine benzer bir şekilde VIA L4700'de kendi hızını arttırabiliyor. 1.2 GHz'den, 1.46 GHz'e kadar hızını arttırabilen işlemci, performans olarak AMD Fusion ve Intel Atom işlemcilerini geride bırakabiliyor. Gerçi güçtüketimlerini karşılaştırdığımızda Fusion işlemcilerinin 9 watt güç tükettiğini belirtmekte fayda var.

[img]http://www.techno-labs.com/image/index/266/via_4770_1.jpg[/img]

Dört çekirdekli L4700 işlemcisinin hacimli üretim için tarihi 3. çeyreği gösteriyor. Fiyatı için henüz bir bilgi bulunmuyor. Bulunduğu segmentte 4 çekirdekli bir rakibi olmadığından, nasıl bir satış başarısı sergileyecek merakla bekliyoruz.

[b]techno-labs[/b]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...