Jump to content

Özgür Pdf Okuyucunuza Kavuşun!


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#FF0000"][b]Özgür PDF okuyucunuza kavuşun![/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/pdfreaders-logo.png[/img]

Özgür PDF okuyucunuza kavuşun!

Dijital dünyada özgürlüğü teşvik etmek, özgür yazılımı daha ileriye götürmek için çalışan sivil toplum örgütlerinden Özgür Yazılım Vakfı Avrupa(FSFE)[1], PDF okuyucusu olarak özgür yazılımları tercih etmenizi teşvik etmek amacıyla geçtiğimiz ay pdfreaders.org adlı siteyi yayına sundu.

Sitedeki açıklamalar şu şekilde:

"... Bildiğiniz gibi, Taşınabilir Belge Biçimi (Portable Document Format - PDF) biçimlendirilmiş yazı ve belgeleri sunmak için kullanılan en popüler yollardan biri. PDF dosyalarını gösteren kimi Açık Standartlara uygun, kimi ISO sertifikalı, kimi de yazılım patentleriyle ağır bir yükün altında kalan birçok değişik program bulunuyor. Bu seçenekler arasında Açık Standartları desteklemek ve teşvik etmek isteyebilirsiniz, çünkü Açık standartlar birlikte çalışabilirliği, rekabeti ve seçim olanağını sağlamaya kefil oluyor. Açık standartlar hakkında daha fazla bilgi için: http://fsfe.org/projects/os/os.en.html "

Sitede hepsi özgür yazılım olan PDF okuyucular, Windows'ta, MacOSX'te ve Özgür işletim sistemlerinde çalışıyor olmalarına göre ayrılmış ve indirmek için bağlantı adresleri verilmiş. pdfreaders.org sitesine göre bu özgür yazılımlar en temel dört özgürlüğünüze saygı duyuyor: Kullanmak, üzerinde çalışmak, paylaşmak ve geliştirmek.
Bu sayede bilgisayarınız üzerinde kontrol sahibi olmanıza ve mahremiyetinizi korumanıza yardımcı oluyorlar.

Sitede ayrıca Evince[2] ve Okular[3] yazılımlarının, kullanıcıya sağladıkları kolaylıklar açısından özgür işletim sistemlerinde öncelikli olarak kullanılmaları tavsiye ediliyor. Okular ismi tanıdık gelecektir, çünkü Okular programı Pardus 2011'de kdegraphics paketinin içinden çıkıp kurulum iso'nuzla beraber gelmekte. Farklı alternatifler olarak Adobe'nin PDF okuyucusu gibi patentli yazılımlar da bulunmakta, ama bu yazılımların nasıl çalıştıkları ticari bir sır, ayrıca mahremiyetinizi ve dosyalarınızı kontrol etme hakkınıza saygı duymamaktalar. Kullandığınız PDF okuyucularının çevirilerine yardımcı olmak isterseniz FSFE bünyesinde oluşturulmuş bu sayfadan[4] yararlanabilirsiniz. pdfreaders.org sitesine destek olmak için web sitelerinize görsel koymayı tercih ederseniz de http://pdfreaders.org/graphics.en.html sayfasındaki düğmeleri ve ilanları kullanabilirsiniz.

[1] http://fsfe.org/
[2] http://www.gnome.org/projects/evince/
[3] http://www.okular.org/
[4] https://wiki.fsfe.org/PDFreadersTranslations

KAYNAK: Özgürlükİçin![/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...