Jump to content

Karbon Dokunmatik Ekranlar


mucit41
 Share

Recommended Posts

[center][img]http://www.haberprogram.com/h/2011/02/05/115856-karbon-dokunmatik-ekranlar-Manset.gif[/img][/center]
[center][size="3"][color="#0000FF"][b]Karbon Dokunmatik Ekranlar[/b][/color][/size][/center]


Hiç çaba sarf etmeden dokunmatik ekranda yazı yazabilir, dolaşabilir, menüyü açabilir ya da resimleri döndürebilirsiniz.


Dokunmanız saniyeden daha kısa bir sürede bilgisayarın anlayabileceği bir komuta çevrilir. İlk bakışta, bu teknoloji mucizevî gibi görünebilir ancak gerçek hayatta bu gizem, indiyum-kalay-oksitten (ITO) yapılma cam ekranın altına yerleştirilmiş yonga plakası inceliğinde elektrottan oluşuyor. Bu madde dokunmatik ekranlarda kullanım için ideallikten uzak değil çünkü küçük elektrik akımları yaratmakta mükemmel bir seviyede ve ekran renklerinin engellenmeden geçmesini sağlıyor.

Ancak küçük bir sorun var: dünyadaki indiyum kaynakları yeterli değil. Uzun vadede, elektronik alet üreticileri ham madde tedarikçileri tarafından belirlenen fiyatlara bağımlı olmaktan korkuyorlar. Bu yüzden indiyum “stratejik madde” olarak adlandırılıyor. Dolayısıyla özel sektör aynı etkilere sahip ITO’ya alternatif bir madde bulma konusuyla ilgili. Fraunhofer’deki araştırmacılar elektrotlar için ITO’yla aynı seviyede ve daha ucuz bir madde bulmayı başardılar.

Bu maddenin temel bileşenleri karbon nanotüpler ve düşük maliyetli polimer. Yeni elektrot folyosu iki tabakadan oluşuyor. Bunlardan biri plastik şişe yapımında kullanılan ucuz polietilentereftalattan (PET) oluşan ince bir folyo. Daha sonra karbon nanotüp ve elektrik ileten polimer karışımı solüsyon olarak PET’e uygulanılıyor ve bu maddeler kuruyunca ince bir tabaka oluşturuyor.

ITO’ya kıyasla, bu plastik kombinasyonları nem, basınç ya da UV ışınları polimerler üzerine bir baskı uyguladıkları için dayanıklı değil. Tabakalar incelip kırılabiliyor. Sadece karbon nanotüpler bu tabakayı sağlamlaştırıyor. Karbon nanotüpler elektik ileten polimelerin sağlam bir şekilde bağlanabilmesi için PET’in üzerinde sertleşerek bir ağ oluşturuyor. Yani bu tabaka uzun vadede daynıklı.

Fraunhofer Enstitüsü Mühendislik ve Otomasyon Üretimi bölümünde projenin yöneticisi Ivica Kolaric, “bizim ürettiğimiz tabakanın elektriğe dayanıklılığı ITO’dan daha büyük ancak bu elektrik sistemlerinde bir uygulama için oldukça kolay” dedi. Bu tabakanın hünerleri rakip tanımaz: karbon sadece düşük maliyetli değil, aynı zamanda tüm dünyada elde edilebilir bir madde. Aynı zamanda odun gibi organik bir maddeden elde edilebilen yenilenebilir bir madde. Kolaric ve meslektaşları, dokunmatik karbon ekranlarını 2011 nano teknoloji fuarında sergileyecekler. 2003’ten beri Fraunhofer araştırmacıları her yıl düzenlenen ticari fuarda başardıkları gelişmeleri sergiliyorlar.

Yeni teknoloji için bir seri uygulama mevcut. Bu tabaka esnek birçok yolda kullanılabilir. Kolaric konuyu “dalgalı çatıları ya da diğer düzensiz yapıları kaplamak için ışık gerilimsel tabakalar bile üretebilirdik” diyerek özetledi. Araştırmacı, tabakanın çeşitli uygulamalarda kullanılabilmesi için pilot bir üretim projesini çoktan başlattı.




[right][b]Kaynak: yakindunya.com[/b][/right]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...